Tässä taas pari kysymystä. Vaikuttaako filtterit ASA komakorjain/reducerin ja kennon väliseen oikeaan etäisyyteen?
Vaikuttavat juu. Suodatin siirtää tarkennuspistettä noin kolmasosan omasta paksuudestaan ulospäin. Eli jos laitat kolme milliä paksun suodattimen kameran ja reduserin väliin, täytyy niiden väliin jättää ylimääräinen milli etäisyyttä. Monet suodattimet ovat vain millin paksuja, mutta esimerkiksi Astrodonin suodattimet, joita itse olen käytellyt, ovat kolme milliä paksuja.
Kävin testailemaan flattikuvien valotusta Atik 383L+:lla . Led kohdelamppu on n. 5 m:n etäisyydellä putkesta jonka suulla vanha piirtoheittimen dialevy. Kokeilin Baaderin LRGB-suotimilla eripituisilla valotuksilla. Tuohon kuvaan laitoin muutaman näkyviin. Mikä lukema noissa tilastoissa on se josta sopivan valotuksen voi päätellä? Näyttääkö nuo eri suodattimilla kuvattujen kuvien tilastot normaaleilta, kun niissä on noin isoja eroja?
Mean, minimum ja maximum ovat tärkeimpiä lukemia, joita kannattaa tuijotella. Mean kertoo pikselien keskimääräisen kirkkauden, minimum kuvan himmeimmän pikselin kirkkauden ja maximum kirkkaimman. Koska värikameran kennolla on kolmenlaisia suodattimia, on tilastoa vähän vaikeampi tulkita, koska yhden huipun sijaan kuvan histogrammissa on kolme erillistä huippua, joiden suhteelliset paikat riippuvat käytetyn valonlähteen spektristä ja kameran kennolla olevista suodattimista. Saat kuvan histogrammin näkyville SGP:ssä klikkaamalla ylävalikosta
View -> Docking Modules -> Image Histograms.
Pyrkimys olisi saada flättikuva valotettua noin puoleen väliin käyttökelpoista dynaamista aluetta, eli 30 000 ADUn tienoolle. Jos flättivalonlähde on esimerkiksi kovin sinertävä, voi käydä niin että punaiset pikselit alivalottuvat paljon vaikka sininen kanava olisi ok. Siksi kannattaa katsella myös noita minimum- ja maximum-lukemia.
EDIT: Jaahas, en lukenut että kyse oli Atik 383L+:sta eikä tuosta järkkäristä josta aiemmin puhuttiin. Voitte jättää siis huomiotta höpinäni kolmesta eri värifiltteristä.
