Aloittelijan kysymyksiä ccd-kuvauksesta

Aloittaja J Piira, 22.10.2016, 07:24:13

« edellinen - seuraava »

J Piira

Viimeyö oli pitkästäaikaa kirkas. Kävin kokeilemaan viimein tuon aiemmin hankkimani BorenSimon toimintaa. Atik.kameraa en saanut komakorjaimen ja filtteripyörän kanssa paikoilleen, kun filtteripyörässä olikin 54 mm:n kierteet. (Toivottavasti tilasin oikeanlaisen adapterin) Kokeilin kuvausta Eos 60D:llä. Liitteenä yksi 10 minuutin valotus jonnekin satunnaiseen suuntaan Andromedaan
tähdistössä. Tuosta kuvasta tähdissä näyttäää olevan komaa ehkä vasemmissa nurkissa enemmän kuin oikeissa. Voiko tuosta kuvasta asiaa ymmärtävät sanoa jotain putken kollimoinnista tai komakorjain-reduserin backfocuksesta.  (Olisi ollut kokoyö selkeää, mutta en viitsinyt yrittää minkään kohteen kuvausta, kun jalustani deklinaatiopuolen quidaus näytti toimivan jotenkin satunnaisesti mutta kuitenkin melko usein siten, että meni 5 minuuttia aivan hienosti hieman etelään valuen yritti  kokoajan nostaa hieman pohjoiseen ja sitten nosti yhtäkkiä n. 4 kaarisekuntia
siellä meni taas jonkin aikaa tasaisesti ja tippui etelään päin.  Deklinaatio puoli tuolla BorenSimon putkella ei kyllä jalustassani  ollutkaan läheskään tasapainossa, mutta kyllä siellä ilmeisesti jotain muutakin löysää täytyy löytyä. Tuntiakselin quidaus meni kokoajan aivan hienosti ja kyllä tuo 10 minuutin kuvakin ihan hyvältä mielestäni näyttää. Täytyy tänään yrittää tasapainottaa jalusta  ja tutkia muutenkin tuo deklinaatiopuolen liike jos vaikka sattuisi tulemaan taas joku kirkas yö.
- Jukka -

einari

Jaa, vaikea sanoa tuon kokoisella kuvalla - ehkä vasen reuna on vähän heikompi, eli silloin veikkaisin pientä tilttiä.
___
Tapio

wm-x

Tilttiä näyttäisi minusta olevan ja varmaan hieman viilattavaa etäisyydessä. Ota ccd inspector 30 päiväksi kokeiluun niin näet tilanteen ja pystyt sen kanssa etsimään sopivan etäisyyden ja korjaamaan tiltin.

J Piira

Joo täytyy yrittää tutkia tuon ccd inspectorin ideaa . Missä kohdin laitteistossa tuota tilttiä voi esiintyä ja voisiko sen selittää tarkemmin  (on minulle uusi nimitys eikä oikein sano yhtään mitään )
- Jukka -

naavis

Lainaus käyttäjältä: J Piira - 01.11.2017, 18:49:55
Joo täytyy yrittää tutkia tuon ccd inspectorin ideaa . Missä kohdin laitteistossa tuota tilttiä voi esiintyä ja voisiko sen selittää tarkemmin  (on minulle uusi nimitys eikä oikein sano yhtään mitään )

Se tarkoittaa ihan yksinkertaisesti sitä, että polttotaso ja kameran kenno ovat vinossa toisiinsa nähden. Esim. tarkennuslaite voi olla vinossa optiikkaan nähden, kameran oma kenno voi olla vähän vinossa jne.

Timpe

Vasemman reunan nurkat ovat hiukan enemmän koma-virheisiä kuin oikean reunan nurkat. Samoin taisi olla pientä siirtymää myös kuvan pystyakselilla, mutta mahdotonta sanoa tuossa koossa mitään muuta. Tuon mukaan kollimoinnissa on pieni poikkeama, mihin muut viittaavat "tiltillä" eli kuva-alan "kallistuksella".

Tuo viittaa CCD Inspectorin 3D-näkymään, jossa sama näkyy kallistuksena, kun joku asia on pielessä oikeasta kollimoinnista. Sitten kun kuva-ala on tasapainoinen, niin kallistus poistuu ja jää jäljelle vain kuva-alan kaareutuvuus. Tässä täytyy huomioida, että nuo termit ovat vain eri virheiden graafisia esityksiä, mitä CCDI käyttää havainnollistamaan kollimointivirheitä 3D-kuvassaan. :wink:

Naavis tuossa sanoi saman asian muutamalla sanalla ennen kuin lähetin oman vastineeni...
- Timo Inkinen

Timpe

Hain vielä tämän illan kuvauksesta yhden 10 min G-kanavan valotuksen, josta tein CCDI-mittaukset asian havainnollistamiseksi (eka kuva). Otin sitten nurkista 400x400 px ruudut mosaiikiksi, jonka keskellä on kuva-alan keskustasta sama 400x400 px alue vertailuksi (toka kuva).

En ole jaksanut tsekata RCT:n kollimointia, kun kuvauskelit ovat olleet niin harvassa tänä syksynä, mutta tuossapa tuo on (=jotain pientä säätöä tarttis tehdä ja säätää pääpeilin/apupeilin etäisyyttä, jotta pääsisi eroon noista "kippuraisista" nurkista  :grin:).
- Timo Inkinen

J Piira

Kiitoksia kaikille vastauksista. Mukava olisi itsekin päästä noista joskus perille. jos aloittaisi varovasti vaikka kysymällä, että miten ohjelmat  nuo FWHM arvot min ja max laskevat ja mitä niistä voi kuvan laadusta päätellä?
- Jukka -

Lauri Kangas

FWHM on full width at half maximum, tapa ilmoittaa tuollaisen suttuisen läntin halkaisija jotenkin yhtenäisellä tavalla. Tarkoittaa sitä että jos tähden kirkkain pikseli on 100, etsitään ympyrä jonka sisällä pikselit ovat kirkkaampia kuin 50, ja FWHM sitten kertoo montako pikseliä sen ympyrän halkaisija on. Pikseleistä voi tietysti laskea kaarisekunnit. Tässä FWHM:ssä on siis ideana että se on suunnilleen sama riippumatta tähden kirkkaudesta, vaikka silmälle nuo himmeämmät tähdet näyttävätkin pienemmiltä.

Minimiarvot eli pienimmät tähdet löytyvät Timpen kuvasta kuvan keskeltä jossa diagrammin tummat sävyt ovat, ja isoimmat (=huonoimmat) tähdet vastaavasti tuolta nurkista, joissa kaavioon tulee kirkkaampi väri.

J Piira

Latasin koneelleni ccdinspectorin. Yritin opetella noilla Borensimon eos-kuvilla tuon ohjelman käyttöä. Manuaalista löysin "hyväksyttäville" FWHM-arvoiksi jotain alle 4" (jos tuosta englannista oikein päättelin) Tuo Aspect liittyy tähden pyöreyteen ( alle 30% olisi jo kohtuullinen? ) Noista Tiltti-arvoista enkä tuosta curveture lukemasta vielä oikein löytänyt mitään?    Voisikohan nuo isot FWHM- arvot johtua komakorjainreuserin väärästä etäisyydestä sekä fokusoinnista?  En kyllä ole täysin varma, että olisin tuota ohjelmaakaan oikein käyttänyt.
- Jukka -

einari

Pitääkö tuo arcseconds / pixel arvo paikkansa?
Muutenhan tuo minusta näyttää hyvältä.
Aavistus tilttiä/vinouttaa X-akselilla mutta ei kovinkaan paljon.
___
Tapio

J Piira

Joo tuon laskin arvoilla EOS 60D:n pikselikoko 4.29µm    BorenSimon polttoväli 0.73 reducerilla 584 mm
- Jukka -

J Piira

kokeneemmilla  varmaankin on käsitys siitä miten miten pientä fine step arvoa fokuserissa pitäisi käyttää automaattisessa tarkennuksessa?
Toinen kysymys ccdinspectorista.  Onko tuo collimation lukema esim. curveture mapissa se josta  voi kollimoinnin tarkkuuden päätellä?
- Jukka -

Murtsi

Juu, collimation näyttää juurikin kollimoinnin tason, tilt taas kertoo kentän kallistuksen optiseen linjaan nähden ja curvature kertoo kentän tasaisuuden. Tuossa sinulla näyttää curvature 35,2% jota pidän hieman suurehkona, tosin onhan tuo järkkärin kennokin melko iso, tähän vaikuttaa kennon ja korjaimen etäisyys, koitappa eri etäisyyksillä että minkälaisia tuloksia tulee. Tuossa etäisyyksien muutossa kannattaa olla kuitenkin maltillinen koska omien (ASA korjaimen) kokemusten perusteella tuollainen 0,1 mm:n muutos etäisyydessä vaikuttaa kentän kaarevuuteen jo havaittavasti.

J Piira

Joo hyvä. Tuo on hyvä tietää, kun lähtee hakemaan oikeaa etäisyyttä etenkin kun kirkkaat yöt ovat näin harvassa.
- Jukka -