Yksivärikameralla värikuvia

Aloittaja tomipa, 28.09.2020, 01:04:43

« edellinen - seuraava »

tomipa

Väri-indeksi saadaan mittaamalla tähden kirkkaus kahdella erivärisellä suotimella ja laskemalla saatujen kirkkauksien erotus.

Väri saataneen myös suhteellisella laskutavalla?

Emittoivat taivaankappaleet voidaan mallintaa Planckin säteilylain avulla mustina kappaleina ja niiden lämpötila ja edelleen väri voidaan laskea. Tähti voidaan kuvata harmaasävykameralla (CCD ilman suotimia) sekä uudestaan ylipäästösuotimella, jonka katkaisureuna on likimäärin puolessa välissä kameran aallonpituusvastetta. Kun Plankin laki integroidaan katkaisurajasta eteenpäin sekä koko aallonpituusvälin yli saadaan kullekin lämpötilalle kaksi oletusarvoa. Piirretään arvojen suhde lämpötilan funktiona. Suotimella ja ilman suodinta otettujen kuvien suhdetta verrataan ennalta laskettuun käyrään ja tähden väri voidaan määrittää.

Suhteellisella mittaustavalla kameran pikselien keskinäiset herkkyyserot eivät vaikuta kuvaan merkittävästi. Spekuloin, että monokromaattisella kameralla ja yhdellä ylipäästösuotimella voidaan laskea värikuvia ja että suhteellinen mittaustapa mahdollistaa noin 2/3 ... 5/6 objektiiviin osuvien fotonien hyödyntämisen. Idean toimivuutta voisi kokeilla RGB-kameralla, jossa ensimmäiseen kuvaan otetaan mukaan kanavien summa ja toiseen kuvaan yksi kanava. Tässä kokeilussa täytyy kuitenkin selvittää ensin kanavien spektrivasteet valmistajalta. Planckin lain avulla lasketaan sitten kuvien vastinpikselien suhde vs. lämpötila, josta pikselin väri. Lopputuloksen pitäisi näyttää samalta kuin RGB-kuva.

Menetelmä ei anna oikeaa väriä heijastaville taivaankappaleille.
Tomi Parviainen