Muuten kuvan arvot näyttävät aikalailla samanlaisilta kuin tällä sivulla aiemmin näkyvät ennen fokuserin vaihtoa kuvatut, mutta FWHM arvot ovat huomattavammasti isommat ....clip.... Onkohan tarkennus vähän pielessä vai voiko jokin muu aiheuttaa tuon FWHM arvojen kasvun? Noissa kuvissa kollimoinnin arvot näyttävät hieman vaihtelevan. Mistähähän tuo voisi johtua?
Monimutkaiseen kysymykseen "lyhyt" vastaus.
=> Tsekkaa mitä CCDI:n omasta avusteesta löytyy FWHM haulla, niin löydät esim.
FWHM Monitor FAQ ohjeen ja paljon muutakin asiaa FWHM-lukemista ja niiden tulkinnasta. En jaksa selittää kaikkea tähän yhteyteen, mutta kerron että haussa tulee esiin myös tämä seikka:
"Precise Collimation
...Collimation makes a huge difference in the quality of image and resolution that can be achieved. With CCDInspector, a collimation error of 10 arcseconds can produce as much as 1 arcseconds increase in FWHM of a star. This means that a good 3.0 arcsecond FWHM image can become a 2.0 arcsecond image with proper collimation!"Edellisestä huolimatta voin lyhyesti myös sanoa, että ilmakehän seeingin vaihtelut vaikuttavat hyvin paljon asiaan. Kannattaa aina tarkastaa mitä MeteoBluen kaltaiset sivut antavat seeing-ennusteita tuolle illalle. Ks. esim. Hyvinkään tiedot linkistä:
https://www.meteoblue.com/en/weather/forecast/seeing/hyvink%c3%a4%c3%a4_finland_656913Olen näet joskus kollimointisäätöjä tehdessäni huomannut, että seeing vain romahtaa, kun ilmakehässä tapahtuu jotain (yleensä pilvet ovat tulossa taivaalle ja ilmavirtaukset muuttuvat nopeasti).
En siis neuvo vertaamaan saatuja FWHM-arvoja eri iltojen kesken, enkä aina edes saman yön sisälläkään. FWHM-arvot vain vaihtuvat eri öiden välillä ja sillä hyvä!
Mutta siitä huolimatta tuolla FWHM-arvolla on takanaan tiettyjä lainalaisuuksia mukana, kuten esim. tuo kollimoinnin tarkkuus. Sitten kun saat tällaiset asiat kuntoon (asiat mihin pystyt itse vaikuttamaan), niin pääset arvioimaan kelin ja kollimoinnin hyvyyttä tietylle illalle.
Ja jos haet hyvää kollimointia CCDI:llä, niin on parempi katsella
Collimation/Curvature/Aspect ratio -lukemien keskinäistä kolminaisuutta ja näiden kokonaissummana saatat saada sille illalle sivutuotteena myös sen parhaan mahdollisen FWHM-lukeman putkestasi (jos vain ilmakehän liike pysyy vakaana).

Alla liitteessä taas yksi mittaus RCT:n arvoista. En ole tehnyt tuolle edelliseen (08-01-2018) verrattuna mitään muuta säätöä, kuin kiinnittänyt CCD-kameran pariin kertaan uudelleen fokkariin hakiessani oikeaa sommittelua uuteen kuvausprojektiini. (Tarkista omat CCDI:n oletusarvosi myös kohdalleen, kertoo toinen kuva...)