Mitä kaukoputkella näkee?

Aloittaja Oscuro, 31.08.2006, 16:41:19

« edellinen - seuraava »

jperala

Itse en käytä tuota 75mm linssiputkea kun kuuhun ja planeettoihin ja niistäkin Saturnus ja Jupiter joista näkyy jotain. Kuu on herkullinen kohde, siellä on aika paljon katsottavaa ja näkymä muuttuu koko ajan. Toki kaksoistähdet aukeaa nätisti, mutta siinä se sitten onkin.
SW 72mm ED Pro refractor

Jussi Halttunen

Olen käyttänyt Sky-Watcher Skymax 102  kaukoputkea puolisen vuotta. Kysymyksessä on Maksutov- Cassegrain- tyyppinen kaukoputki 102 mm objektiivin halkaisijalla. Sillä näkee erittäin mukavasti kuun pinnanmuodostuksia, mutta planeettojen osalta en ole vielä toistaiseksi päässyt näkemään Airyn kiekkoa enempää. Esimerkiksi vaikka Venus näkyi todella komeasti keväällä iltataivaalla, ei kaukoputkellani näkynyt muuta kuin levymäinen kappale, jossa oli kirkas reunus ja itse planeetta tummana keskellä. Sama juttu oli 1.8. Saturnuksen ja Jupiterin kanssa. Kiekko oli Venusta pienempi, mutta Saturnuksen renkaita ei näkynyt. Kiikarillakin 7 x 50 näkyi renkaat. Voi olla, että kysymyksessä on osaamattomuus kaukoputken käytössä. Okulaareja on käytössä kaksi Super 25 (laajakulma) Super 10 sekä 3 x Short Barlow 1,25"

Osaisiko joku osaavampi neuvoa, miten saisi planeetat paremmin näkymään ? Ilmeisesti tuolla kaukoputkella pitäisi näkyä muutakin, kuin Airyn kiekko. Toinen vaihtoehto on hankkia isompi ja tehokkaampi kaukoputki.

Voisiko kaukoputken kollimointi auttaa ? Jostain olen lukenut, että Maksutov-Cassegrainia ei tarvitsisi kollimoida.
SkyWatcher Esprit 120ED, Skywatcher Equinox 80ED
Celestron Edge HD 8
Skywatcher Quattro 254
SW NEQ6, SW AZ-EQ6, Ioptron GEM45, Ioptron AZ Pro, ZWO AM5
ZWO ASI294MC Pro, ZWO ASI178MC Cool

einari

Kyllä tuolla kokoonpanolla pitäisi näkyä planeetat näkyä.
Vaikka sekä Jupiter ja Saturnus ovat kummatakin kovin matalalla niin ainakin Saturnuksen renkaat ja Jupiterista muutama pilvivyö ja 4 kirkkainta kuuta.
Nythän myös syksyä kohden Mars alkaa näkyä hienosti ja sitä kannattaa myös katsella.

Veikkaan että kyseessä on vain tarkennusongelma.
___
Tapio

Terminaattori

Tarkennusongelmalta tosiaan vaikuttaa. Tarkennus tapahtuu niin, että putken peräpäässä olevaa nuppia käännellään, kunnes planeetta näkyy niin pienenä kuin mahdollista.

mistral

Lainaus käyttäjältä: Jussi Halttunen - 02.08.2020, 19:59:18
Kiekko oli Venusta pienempi, mutta Saturnuksen renkaita ei näkynyt. Kiikarillakin 7 x 50 näkyi renkaat.
Olisko cassegrainin antama pintakirkkaus niin pieni ettei renkaat erotu? Pääsin 12x eroon pintakirkkaudessa, tosin se ei ole logaritmisen taulukon mukaan eikä silmä laajene 7 milliin kun katselee planeettoja.

Jussi Halttunen

Varmaankin voi olla tarkennusongelma. Saturnus ei näy Super 25 okulaarilla kovinkaan isona kohteena. Yritetään ensi viikonloppuna paremmalla onnella ja otetaan myös Mars kohteeksi. Tämä on vielä aloittelua osaltani.
SkyWatcher Esprit 120ED, Skywatcher Equinox 80ED
Celestron Edge HD 8
Skywatcher Quattro 254
SW NEQ6, SW AZ-EQ6, Ioptron GEM45, Ioptron AZ Pro, ZWO AM5
ZWO ASI294MC Pro, ZWO ASI178MC Cool

Jussi Halttunen

Nyt olen katsonut Skymax 102 kaukoputkella Marsin, Jupiterin ja Saturnuksen. Näkyi kirkkaasti S25 okulaarilla ja kesti vielä Barrow 3 x suurennuksenkin. S10 näkyi kohtuullisesti, mutta Baarow 3 x kanssa oli jo täyttä puuroa. Mars näkyi 2-3 mm suuruisina, Jupiter vähän isompana + 3 kuuta erottui. Saturnuksesta erottuivat renkaat ja niiden väli. Kuitenkin tuolla 102 mm objektiivilla eivät planeetat näy kuin 2-3 mm suuruisina. Ainoa keino lienee hankkia jatkossa isompi kaukoputki, jos haluaa nähdä enemmän. Tuo Barrow 3 x ei toimi S10 okulaarit kanssa terävästi. Ursan verkkokaupassa on myynnissä S9 okulaari, jota mainostetaan jonkinlaisena "laajakulmana". Olisiko siitä hyötyä Skymax 102 kaukoputken kanssa.
SkyWatcher Esprit 120ED, Skywatcher Equinox 80ED
Celestron Edge HD 8
Skywatcher Quattro 254
SW NEQ6, SW AZ-EQ6, Ioptron GEM45, Ioptron AZ Pro, ZWO AM5
ZWO ASI294MC Pro, ZWO ASI178MC Cool

Terminaattori

Laajakulma tarkoittaa, että näkökenttä on laajempi. Suurennusta se ei lisää, vaan planeetta näkyy samankokoisena kuin millä tahansa vastaavan polttovälin omaavalla okulaarilla.

10 cm Maksutoville sopiva planeettasuurennus on n. 120x-150x, mikä toteutuu 10 mm okulaarilla (130x) sekä 25 mm okulaari + 3x Barlow -kombinaatiolla (156x). 10 mm okulaari 3x Barlowin kanssa antaa 390x suurennuksen, joka ei Suomen normaaliolosuhteissa toimi edes suurimmissa putkissa, 10-senttisestä puhumattakaan. 20-senttisissä putkissa voi käyttää n. 250x suurennusta, mutta eivät planeetat kovin isoina tosiaankaan näy.

Suurennus lasketaan: kaukoputken polttoväli jaettuna okulaarin polttovälillä. 3x Barlow kasvattaa kaukoputken polttovälin 3-kertaiseksi.

Lithos

Vielä jatkona edelliseen että ei niitä 250x suurennokselle sopivia kelejä hirveän usein ole, 100 - 200x on kohtalona useimpina öinä, oli putki kykenevä sitten vaikka mihin. Kuu sietää suurennosta visuaali katselussa joskus paremmin omasta mielestäni, tosin saattaa myös olla vain kuvitelmaa.

Se missä itse joskus revittelen kunnolla suurennoksella ovat tiukat kaksoistähdet.
Mika Suoperä
Visuaalipuoli: Orion skyquest XT-8 dobson
Kuvaus: Celestron 80ED-R, Sky-Watcher Explorer 150PDS, modattu 60D
Jalustat: Celestron AVX, Skywatcher AZ-EQ5

Jussi Halttunen

Ostin Sky-Watcher Evostar 150 linssikaukoputken 1200 mm polttovälillä ja EQ5 jalustalla. Putki on pitkä ja vaatii monenlaisia säätöjä toimiakseen kunnolla. Stabiliteetti on jonkinlainen haaste noin pitkällä putkella. Jupiter, Saturnus ja Mars näkyivät hienosti perusokulaareilla 25 mm sekä 10 mm. Myös Barlow 3 x 25 mm toimi hyvin. Varmaankin tuolla putkella pystyy katsomaan vielä noin 200 kertaisella suurennuksella ?  Silloin ehkä kannattaisi hankkia Barlow 2 x ? Yhdistelmä EQ5 jalustalla on jo varsin painava.
SkyWatcher Esprit 120ED, Skywatcher Equinox 80ED
Celestron Edge HD 8
Skywatcher Quattro 254
SW NEQ6, SW AZ-EQ6, Ioptron GEM45, Ioptron AZ Pro, ZWO AM5
ZWO ASI294MC Pro, ZWO ASI178MC Cool

Tane

150/1200 Evostar Akromaatilla olen saanut parhaat yksityiskohtien näkymät Kuusta 5mm orthoskooppisella okulaarilla. Se antaa 250x suurennuksen. 4mm ortho antaa 300x mutta vaatii huippu seeingin jota Suomessa on harvoin.  Tarkkailin Jupiteria muutama vuosi sitten kun se oli meillä kunnolla ylhäällä näkyvissä. Nyt sen ollessa alhaalla ei millään okulaarilla tai suurennuksella saa siitä selvää, eikä voi pitää okulaarien paremmuus mittarina. Tosin tilanne muuttuu vuosien saatossa.
Sitävastoin Mars näkyy hyvin Suomessa. Se on planeetta joka ei avaudu pikkusuurennoksilla, mutta 150 objektiivi kestää hyvin 250x kun vain on seeinkiä. Orthot ei ole suosittuja kapean näkökentän ja lyhyen silmäetäisyyden takia. Joka niitä pystyy ja oppii käyttämää(mieluummin ilman silmälaseja) saa unohtumattoman kokemuksen. Paras ortho on TMB monocentric mutta jo noin satasen maksava Fujiyama on riittävä. Baaderilla oli ennen hyvä Genuine ortho jota ei pidä sotkea nykyiseen Baader classic halpis orthoon.

Jalustaksi EQ5 on rajoilla, olen silläkin parvekeolosuhteissa pärjännyt. Perusokulaareista 10mm on kehno jonka heitin nurkkaan välittömästi.  25mm on taas ihan hyvä ja käytän sitä edelleen yli kymmenen vuoden jälkeen. Aloittelijan kategoriassa  toiseksi okulaariksi suosittelen vaikka noita 5-8mm planeetta okulaareja kuten SW, Artesky, TS planetary. Niissä on 60 asteen kenttä ja kunnon silmäetäisyys, eikä kalliita, noin 55-70 euroa. Menee sinällään ilman barlowia. 2x barlowia voi käyttää sen 25mm okun kanssa.



Celestron C14, Losmandy G11 ja Touptek 3G 290 mono

Timpe

Jos englannin kieli taipuu, niin CN:n foorumilta löytyy hyvä ketju, missä kerrotaan mitä milläkin putkella taivaalta näkyy visuaalisesti:
https://www.cloudynights.com/topic/730960-visual-observing-big-apo-refractor-vs-big-dobson/
Tuolla paljon vertailua 4-6" linssiputkista aina 12-16" Dobson-putkiin...  :wink:
- Timo Inkinen

Jussi Halttunen

Onnistuneita havaintoja 14.10.2020 Jupiterista, Saturnuksesta ja Marsista SW 150/1200 akromaatilla. Pääsin 200-kertaiseen suurennukseen käyttämällä 6 mm okulaaria (SW laajakulma). Sillä oli miellyttävä katsoa. Marsistakin erotin jo himmeitä pintakuvioita. Saturnus näkyi komeasti ja Jupiter + kuut kirkkaasti. Pitänee hankkia vielä joku laadukas 5 mm okulaari. Onko jatkossa järkevää hankkia 2 " okulaareja tuohon f8 linssiputkeen ? Ilmeisesti niiden valovoima on parempi ? Tuo 10 kg akromaatti on EQ5 jalustalla vähän epästabiili. Iso putki pyrkii painumaan alaspäin ja koko ajan pitää säätää kohdetta keskemmälle. SW:n hienosäätönupit ovat vähän epäergonomisia. Kuitenkin olen tyytyväinen akromaatin hankintaani.
SkyWatcher Esprit 120ED, Skywatcher Equinox 80ED
Celestron Edge HD 8
Skywatcher Quattro 254
SW NEQ6, SW AZ-EQ6, Ioptron GEM45, Ioptron AZ Pro, ZWO AM5
ZWO ASI294MC Pro, ZWO ASI178MC Cool

mistral

Lainaus käyttäjältä: Jussi Halttunen - 14.10.2020, 23:41:20
Onko jatkossa järkevää hankkia 2 " okulaareja tuohon f8 linssiputkeen ? Ilmeisesti niiden valovoima on parempi ?

Niin kauan kuin 1,25" okulaari näyttää, siis kun sen läpi mahtuu näkökenttä vinjetoimattomana, sillä näkee yhtä hyvin kuin 2" okulaarilla. Missäköhän se raja menee, en nyt jaksa laskea mutta varmaan joku laskee sen täällä. Yksi huono puoli isoissa okulaareissa (pitkä polttovälisissä) on, niiden reuna-alueet on alttiimpia optisille virheille koska valo joutuu taittumaan jyrkemmin reunoilla. Siksi on turha odottaa samalla rahalla yhtä terävää kuvaa kuin vaikkapa 15mm okulaarista saa. Eli hinta nousee. Mutta on maku asia miten arvostaa reuna-alueita.

Jussi Halttunen

Planeettojen näkeminen yksityiskohtaisemmin edellyttää isoja suurennuksia reilusti yli 200 kertaisia. Kaukoputken suurennukseen vaikuttaa sekä polttovälin pituus että okulaarin lyhyys. Pisimmät polttovälit ovat katadoprisissa putkissa. Esimerkiksi Skymax 180 pron polttoväli on 2700 mm. Jos siihen laittaa mukana tulevan 9 mm okulaariin, päästään 300 kertaiseen suurennukseen. Todennäköisesti Jupiterin vyöt, Saturnuksen renkaat sekä Marsin kuviointi näkyvät hienosti.

Tuollainen Skymax 180 pro tuntuu houkuttelevalta vaihtoehdolta planeettojen katseluun. Kompakti rakenne ja helppo siirrettävyys isoon peilikaukoputkeen tai pitkään linssiputkeen verrattuna. Sopinee painonsa puolesta 7,8 kg EQ5- jalustan päälle. Putken saa hieman yli 1000 € sijoituksella ulkomaisista verkkokaupoista ja Villestar- verkkokaupasta 825 + pk.

Onko kokemusta Skymax 180 pron soveltuvuudesta planeettojen katseluun ?
SkyWatcher Esprit 120ED, Skywatcher Equinox 80ED
Celestron Edge HD 8
Skywatcher Quattro 254
SW NEQ6, SW AZ-EQ6, Ioptron GEM45, Ioptron AZ Pro, ZWO AM5
ZWO ASI294MC Pro, ZWO ASI178MC Cool