Kirjoittaja Aihe: Ohjeita kysymiseen  (Luettu 35737 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa MarkoM

 • Alkuräjähdys
 • Rinnakkaisuniversumi
 • ******
 • Viestejä: 1838
  • Tähtikuvaus.info
Ohjeita kysymiseen
« : 21-01-2010, 21:35:00 »
Mikäli tarvitset apua harrastukseesi esittämällä kysymyksiä täällä, nopeutat avun saantia näin:

1) Kannattaa yrittää ensin etsiä foorumilta vastausta ongelmaasi. Tämä onnistuu hakutoimintoa käyttäen tai suoraan eri aihealueita selailemalla. (Monesti aiemmat kirjoittajat ovat jo törmänneet samaan ongelmaan). Hakutoiminnossa ei kannata käyttää liian montaa hakusanaa, mutta ei myöskään liian vähän.

2) Mikäli jo olemassa oleva viestiketju sopii tarkoitukseesi ja ei ole kysymyksesi ulkopuolelta (eli off topic), pyri käyttämään ensisijaisesti sitä.

3) Uutta viestiketjua aloitettaessa tärkeintä on otsikointi. Epämääräiset otsikot kuten "Apua!" tai "Miten tämä tehdään?" eivät kerro lukijalle, mistä viestissä on kyse (sama koskee turhia jonninjoutavuuksia kuten esim. "Auttakaa! Kaukoputken kollimointi pielessä" - riittää, kun menee suoraan asiaan: "Kaukoputken kollimointi on pielessä"). Tarkan otsikon avulla (esim. "Miten suuntaan EQ-jalustan taivaannapaan") viestisi sisältö on heti nähtävissä otsikosta ja viesti tulee varmimmin myös luettua. Ennen kirjoittamista varmista, että viestisi tulee oikealle alueelle.

5) Otsikko ei saa sisältää hymiöitä eikä sitä saa kirjoittaa HUUTAMALLA eli CapsLock -päällä.

Kannattaa muistaa, että tämä on harrastajien foorumi. Toisinaan apua saattaa joutua odottamaan, mutta yleensä tähtiharrastajat haluavat auttaa ja kysymyksiin vastataan ennemmin tai myöhemmin.
« Viimeksi muokattu: 19-02-2013, 15:16:17 kirjoittanut MarkoM »
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
Tähtikuvaus.info
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

Poissa MarkoM

 • Alkuräjähdys
 • Rinnakkaisuniversumi
 • ******
 • Viestejä: 1838
  • Tähtikuvaus.info
Vs: Ohjeita kysymiseen
« Vastaus #1 : 25-07-2010, 00:05:53 »
Tässä vaiheessa loppukesää lienee hyvä hetki muistuttaa, että ennen uuden viestiketjun aloittamista kannattaa katsoa esim. foorumin hakutoiminnolla, onko ao. aiheesta olemassa jo aikaisempi viestiketju. Mikäli sellainen löytyy, kannattaa tarkistaa, soveltuuko ko. viestiketju asiasi esittämiseen tai löytyisikö siitä peräti jo vastaus mieltä askarruttavaan ongelmaan. Näin vältetään turhien viestiketjujen luonti, joita sitten moderaattorit tai ylläpito joutuvat yhdistelemään.

Esimerkiksi tässä kategoriassa oli heti ensimmäisellä sivulla kolme samaan kaukoputkeen liittyvää viestiketjua, johon liittyvät asiat olisi hyvin voinut esittää samassa viestiketjussa (ao. ketjut on jo yhdistetty yhdeksi).

Hakusanoja ei tietenkään kannata asettaa turhan yksityiskohtaisesti, koska silloin hakutoiminto ei todennäköisesti löydä mitään. Eli siis hakusanoina "Equinox 100" on parempi kuin "Sky-Watcher EquinoX 100 tähtikuvaus"...

Mikäli hakutoiminto ei tunnu tuottavan tulosta, kannattaa foorumia selailla myös aihepiireittäin tai kategorioittain ja katsoa, löytyisikö niistä sellaista otsikkoa, joka sopisi asian esittämiseen (tai löytyykö mahdollinen ratkaisu niistä).

Mikäli foorumi edelleen tuottaa vesiperän, mieti aiheeseen sopiva otsikko ennen kirjoittamista. Kuten em. ohjeissakin on kerrottu, epämääräiset otsikot kuten "Apua?" tai "Miten tämä tehdään?" eivät kerro lukijalle, mistä viestissä on kyse. Tarkan otsikoinnin avulla (esim. "Miten suuntaan EQ-jalustan taivaannapaan?") viestisi sisältö on heti nähtävissä otsikosta.
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
Tähtikuvaus.info
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry