Aloittelijan kysymyksiä ccd-kuvauksesta

Aloittaja J Piira, 22.10.2016, 07:24:13

« edellinen - seuraava »

J Piira

Pitäisiköhän flattikuvien olla enemmin valotettuja, kuin nuo minun. Kuvissa yksi kuva pixinsight-ruudulta  kaapattuna AutoStretchilla venytettynä ja toinen ilman venytystä. En tiedä näkeekä tuosta käppyrästä mitään
- Jukka -

naavis

Tuosta histogrammista näkee, että flätti on alivalottunut. Flätit olisi hyvä valottaa niin, että histogrammin huippu olisi suunnilleen keskipaikkeilla. Nyt tuo histogrammi on jossain 10-15% tienoolla. Kannattaa muuten histogrammityökalusta valita tuosta pudotusvalikosta "6-bit (64)" tilalle joku korkeampi arvo, niin histogrammi piirtyy tarkemmin.

J Piira

Joo kiitoksia! Kokeilemalla tällaisia asioita olisi mahdoton löytää ja netistäkään niiden löytäminen on aika tuurissaan. Kyllä noissa minun flateissa ja muissakin kuvissa se oikean laidan tummuminen varmaankin johtuu putken rakenteesta eikä mistään ulkoapäin tulevasta valosta )koska on joka suuntaan kuvattaessa samanlainen), niin kuin useammat teistä tuolla aiemmin sanoivatkin.
- Jukka -

J Piira

Nyt on kasassa n.7 tuntia L-kuvaa n. 3 tuntia B ja R kuvaa ja 1.5 tuntia G kuvaa. Jos noista yrittää saada LRGB-kuvan, niin onko tuo g-kanavan lyhyempi aika otettava yhdistettäessä jotenkin huomioon.  Kun nuo värikanavat on kuvattu eri päivinä niin niissä kohde ei ole aivan samassa kohdassa kuvaa. Saako niistä suoraan RGB-kuvan vai pitääkö ne ensin cropata samnlaisiksi? Pitää vielä ensiyönä kokeilla jos saisi G-kanavaa lisää.
- Jukka -

vehnae

Kaikkien öiden kaikille ruuduille käytetään kalibroidessa samaa referenssiruutua (esim. 1. yön 1. valotus) jolloin rekisteröinti hoitaa kohdistuksen kohdalleen, ei tarvitse käsin säätää. Toki pinotun kuvan reunoilta saa käsittelyvaiheessa leikata sitten enemmän surureunoja pois jos kohdistus on vaihdellut runsaasti kuvausöiden välillä.

Värikanavien vaihtelevia valotusmääriä ei tarvitse huomioida erikseen, heikommat kanavat vain kohisevat enemmän.

Kokonaisvalotusaika on sinulla jo varsin miehekäs, kiinnostavaa nähdä minkälainen lopputulos syntyy :cool:.

J Piira

Kiitoksia. Tilanne näyttää nyt ihan hyvältä,  kun eilen yllättäen oli ennusteista poiketen pari tuntia kirkasta ja sain tuota vihreää kanavaa kuvatuksi. Kyllä on mielenkiintoista nähdä miten noista saan kuvan syntymään. Mutta eiköhän kesän aikana ehdi jotain oppia vähän hitaampikin. Pitääkö tuo kohdistus-kuva siis olla kaikille  eri suodattimellakin( L,R,B,G) kuvatuille sama(esim. jokin sama  l-kuva kaikille ?)  Säilyykö se kohdistustieto siis pinotussa kuvassa tuota RGB-yhdistämistä ja LRGB uhdistämistä varten myös pinotun L-kuvan ja RGB-kuvan käsittelyssä? (Jotenkin ymmärsin, että Pinottua L-kuvaa parnnellaan samoiten RGB-kuvaa ja sitten yhdistetään LRGB-kuvaksi. Ihan tämä homma ei vielä ole lapasessa.
- Jukka -

vehnae

Joo, aivan kaikki osavalotukset rekisteröidään saman kohdistuskuvan avulla. Itse otan kohdistuskuvasta kopion ja tallennan sen omalla nimellään käyttämääni työhakemistoon jotta tämän suhteen ei tapahdu vahingossakaan virhettä, kun kalibroin kuvia yleensä sitä mukaa yö kerrallaan kun saan dataa kerättyä.

Sen verran tarkennan tuota sun kommenttia, että erillistä "kohdistustietoa" ei rekisteröinnissä synny, vaan jokainen kuva käännetään ja asemoidaan siten että ne menevät täsmälleen päällekkäin kohdistuskuvan kanssa. Hiffaat kyllä äkkiä mistä on kyse kun lähdet puuhaamaan käytännössä ja katsot minkälaisia tiedostoja matkan varrella syntyy. Samulin PixInsight-alkeet on hyvä tapa lähteä liikkeelle LRGB-käsittelyssä.

J Piira

Joo kiitoksia taas. Noita ohjeita olen yrittänyt katsella. Täällä on taas tällä hetkellä pilvetön taivas. Eiköhän noista jossain vaiheessa kuvan saa kasaan kun osaa vain kysellä jos tulee ongelmia.
- Jukka -

J Piira

Ensi yöksi on luvassa kirkasta. Ajattelin kokeilla laitteistoni toimintaa laittamalla sen kuvaamaan esim. M3:sta siten, että kuvaa ja tarkentaa automaattisesti kaikilla suotimilla. Saa nähdä miten käy. Pitääkö flatit ottaa erikseen kaikille suotimille vaikka kameran asento on sama vai toimiiko jollain suotimella kuvatut kaikille?   Onko väliä tallentaako kalibroidut kuvat fit  vai  xifs muodossa?
- Jukka -

naavis

Lainaus käyttäjältä: J Piira - 18.04.2017, 11:58:38
Ensi yöksi on luvassa kirkasta. Ajattelin kokeilla laitteistoni toimintaa laittamalla sen kuvaamaan esim. M3:sta siten, että kuvaa ja tarkentaa automaattisesti kaikilla suotimilla. Saa nähdä miten käy. Pitääkö flatit ottaa erikseen kaikille suotimille vaikka kameran asento on sama vai toimiiko jollain suotimella kuvatut kaikille?   Onko väliä tallentaako kalibroidut kuvat fit  vai  xifs muodossa?

Kullekin suotimelle pitää ottaa flätit erikseen. Tiedostomuodolla ei ole väliä jos käsittelet kaiken PixInsightilla. Muilla ohjelmilla voi olla vaikeuksia avata XISF-tiedostoja.

J Piira

Kiitoksia vastauksista. Kuvia on pinottuna nyt  Blue 34x6 min    Green 39x6 min  Red 44x6 min    Light(Asi120MM:n mukana tullut IR/UV)  73x3min ja BaaderNeodym(jolla luulin kuvanneeni G-kanavaa) 35x6 min. Noista kuvista tosiaan näkee miten kohdistus tapahtuu samalla kuvalla.
- Jukka -

einari

Näyttää ihan hyvältä, eli veikkaan että lopputulos on mainio.
Ja minusta vihreä näyttää skarpimmalta kuin L.
___
Tapio

J Piira

Joo kiitoksia. Siellä L-kuvauksissa kokeilin vielä aikapaljon jalustan seurannan säätöjä. Viimegsi g:tä kuvatessa meni tosi tasaisesti. Kokeilin koota noista RGB-kuvaa, mutta en nyt oikein tiedä menikö kaikki ihan putkeen? Voiko tuosta mitään värikuvaa  tulla? Voiko tuosta jos nyt ylipäätään kannattaa jatkaa cropata tässävaiheessa noita laitoja vai sotkeeko se LRGB:n yhdistämisen?
- Jukka -

wm-x

Hyvälle näyttää ainakin alku! Todella hyvä kuva tulossa. Ammattilaiset tyrmää jos on väärin tehty, mutta lisäisin ehkä nuo r g b valoitukset luminanssiin.

Sitten käsittelet luminanssin erikseen ja rgb kombinaation erikseen.

Luminanssi sisältää kaiken tärkeän datan ja tarkkuuden. Värikuvan voit ajaa huoletta aika pehmeäksi ja tasaiseksi niin et tuo kuvaan ylimääräistä kohinaa ja kohinan hallinta/terävöitys on helpompi suorittaa tuolle pelkälle luminanssille.


J Piira

Kiitoksia kannustuksesta. Kyllä tässä vähän niin kuin sormi suussa ihmettelee että mitähän tuosta tulee!
- Jukka -