Baader BCF-korvaussuotimen laatu

Aloittaja naavis, 14.02.2011, 20:23:23

« edellinen - seuraava »

hm

Baaderin sivujen mukaan tämä suodatin on kehitetty lukuisien pyyntöjen johdosta 400D ja 40D:n omistajille siten, että pölynravistelu toimii ja päiväkäyttömahdollisuus säilyy. Tarkennusautomatiikan toiminnan johdosta suojalasin pitää olla tarkoin oikean paksuinen. Tällaisen ohuen lasin tarkkamittainen tekeminen ja pinnoittaminen ei ole pienessä määrin tehtynä ihan halpa juttu. Asiaan liittyvät sekaannukset aiheutuvat osin Baaderin sivujen virheellisesti nimetyistä kuvista, muiden jälleenmyyjien ylimalkaisesta informaatiosta ja erheellisen nettikirjoittelun harhaisista tulkinnoista.

Kyseisen lasin nimittäminen Astro-filtteriksi saattaa häiritä herkkänahkaisen harrastajan mieltä, mutta tavanomaista vaalirahoitusta nauttineen kansanedustajan mielestä nimitys on vakiintuneen kauppatavan mukainen.

Jos kameran voi pyhittää yksinomaan tähtikuvaukseen ja tarkennuksen hoitaa muuten kuin etsinokulaariin katsomalla, kannattaa kennon edestä poistaa kaikki turha lasitavara.

Hannu Määttänen

Gronjyr

#31
Moi

Itselläni on kaksi 1000D kameraa joista toisen modasin tuolla BCF-suotimella. Jätin kuitenkin tuon piezo-elementin paikalleen, jotta pölyravistelu toimisi.

Olisikin mielenkiintoista tietää tuon piezofiltterin läpäisykäyrä. Käytännössä tuo bcf-suodatin on turha astrokuvauksessa, jos tuossa riittää leikkuukyky tuossa piezossa. (Itse siis en tarvitse toiseen automaattitarkennusta.)

Otin itsekin koekuvat kaukosäätimestä, sekä modaamattomalla, että tuolla modatulla 1000d kameralla. Ja minulla siis tuo AA-filtteri paikallaan.

Kummassakin kuvassa samat arvot: valotus 1/20, iso 400, aukko F4. Kuvat otettu samalla kittilinssillä.

Normaali:



Modattu:



Eli kyllä tuo vähän enemmän läpi päästää, vaikka onkin tuo aa-filtteri paikallaan. Tosin tuo ero voi selittyä, ihan vaan jyrkemmällä käyrällä tuolla puna/infrapäässä.

EDIT: Löysin canonilta tuollaisen linkin tuosta cmos-kennon filtteristöstä ja tuo IR-leikkuu näyttäisi olevan heti siinä keulilla.(Mikäli oikein luen tuota.)

http://www.canon.com/technology/canon_tech/explanation/large_cmos.html

Jyrki G.
Jyrki Grönroos
12" F4 newton (DIY)
EQ6 pro (zero backlash mod)
https://www.astrobin.com/users/JyrkiGronroos/
http://greenroseastro.kuvat.fi

Jyrki


Jyrki G:n kuvat ovat mielestäni juurin sitä mitä voi odottaakin jos kameran modaa BCF filtterillä ja jättää low pass filtterin paikalleen. Toisaalta olen melko varma, että vaikka BCF filtteriä ei olisi laitettu paikalleen (ja low pass jätetty siihen mihin se kuuluu) niin lopputulos olisi täsmälleen samanlainen kuin modatussa kuvassa. Automaattitarkennus ei vain silloin toimisi.

Vaikea sanoa kenen toiveista Baader on mitäkin filtteriä kehittänyt, mutta luulen että BCF:n kehitys johtuu ennemminkin Canonin toimista ja muuttuneesta "filtteri järjestyksestä" uusissa kameramalleissa. Jos Canonin nykyinen low pass filtteri tekee käytännössä saman kuin aiemmin kennon lähelle laitettava (Baaderin) AFC filtteri, niin silloin ylimääräistä infravaloa (tavallisen päiväkuvaajan näkökulmasta) suodattava filtteri on nykyisin kennon lähellä. Tämän kennon lähellä olevan filtterin kokonaan pois ottaminen tai korvaaminen BCF:llä tuottaa käytännössä saman lopputuloksen (automaattitarkennusta lukuunottamatta).     
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

Timo Kantola

Ihan mielenkiinnosta voisin kuvata ko. suotimien läpäisyt, en saa mitään numeerista arvoa vain kuvan , mutta "noin" arvot saa vertaamalla muiden filsujen läpäisyihin.
Välille noin 390nm -> 1050nm - jotain tällästä:
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=2567.msg22254#msg22254

Jos joltain liikenee lainaksi , niin laita YV, tai postia: timo-kantola(ät)suomi24.fi
Palautan filsut tietysti, kun on kuvattu.
Timo Kantola

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 18.02.2011, 17:46:10
Ihan mielenkiinnosta voisin kuvata ko. suotimien läpäisyt, en saa mitään numeerista arvoa vain kuvan , mutta "noin" arvot saa vertaamalla muiden filsujen läpäisyihin.
Välille noin 390nm -> 1050nm - jotain tällästä:
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=2567.msg22254#msg22254

Mikäli kuvaat spektrit riittävän huolellisesti ja saat jonkinlaisen referenssilähteen (viivaisen lampun) siihen mukaan, niin noista voi hyvin tuottaa Iriksellä käppyrätkin.

Timo Kantola

Kuvauksessa on käytetty hilakalvoa (1000 viivaa/mm), ja spektrit on kuvattu hilan läpi. Hilakalvo on taipusaa, ja spektrin erotuskyky kuvassa ( nm/pix) vaihtelee kauttaaltaan.. paljonkin.
Timo Kantola

hm

Taas kyselen, josko sitä poistettua filtteriä saisi joltakulta mitattavaksi? Jos saan, niin voisin sitten Laitepäivillä kertoa tuloksista.

Hannu Määttänen

Timpe

Ja täällä on toinen kyselijä, joka tahtoo tietää mitä lasia tuosta EOS 50D:n filtteripakasta otetaan pois, kun sen kennon edessä on tämän kuvan mukainen kalustus? :grin:
  http://a.img-dpreview.com/reviews/CanonEOS50D/images/features/sensordiag.jpg
Tuo näyttäisi joten kuten noudattavan Canonin omaa tekniikkakuvaa täällä ja oma järkeilyni mukaan tuon kuvan vihreän kehyksen sisällä oleva lasi olisi turha (mutta kun tässä menee jo aivan sekaisin näiden eri nimisten suodinten kanssa :rolleyes:).

En ajatellut lisätä väliin mitään korvaussuodinta, joten rungon autofokus lienee historiaa mutta kuvan terävyysominaisuudet, pölyn ravistelu ja IR-blokkaus saisivat kyllä toimia normaalisti. Onko tämä mahdollista? (Tämä olettaen, että huomenna postista noudettava käytetty EOS 50D kamerarunko on käyttökelpoista tavaraa tähän.)
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Hannu, mulla olisi pnuun nykyisen kameran molemmat suotimet kaapissa. Voin tuoda moiset mittattavaksi esim. tällä viikolla kunhan poskiontelontulehdus lakkaa tästä.

Ja mitä mitä, onko odottelun aika vihdoin ohi ja Timpekin siirtymässä tosimiesten leiriin. :grin: Missä kaikissa kokoonpanoissa aiot kameraa käyttää? Fiksuin valinta kaukoputkikuvaamiseen olisi mielestäni ottaa kaikki rojut kennon edestä pois ja käyttää baaderin/astronomikin tms. IR-blokkia jossain kohtaa tuota OAG-viritystäsi jos sellaisen suinkin saa sinne mahtumaan. Automaattitarkennus on tosiaan silloin historiaa, mutta en olisi yhtään huolissani pölynravistelun puutteesta. Se on kohtuullisen turha ominaisuus.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 15.03.2011, 16:27:15
Ja mitä mitä, onko odottelun aika vihdoin ohi ja Timpekin siirtymässä tosimiesten leiriin. :grin: Missä kaikissa kokoonpanoissa aiot kameraa käyttää? Fiksuin valinta kaukoputkikuvaamiseen olisi mielestäni ottaa kaikki rojut kennon edestä pois ja käyttää baaderin/astronomikin tms. IR-blokkia jossain kohtaa tuota OAG-viritystäsi jos sellaisen suinkin saa sinne mahtumaan.

Sattui sopiva runko tulemaan vastaan... :grin:
Tämä EOS 50D tulisi vain ja ainoastaan tähtikuvaukseen ja se EOS 7D jäisi sitten modaamattomana tipuille yms. päiväkuvaukseen sen mainion automaattitarkennuksensa kera.
Baaderin Moon/Skyglow/Neodymium filsu on melkein vakituiseen kameran nokalla valosaasteen takia (filtterikäyrä), joten ei tuo taida kaivata mitään IR-blokkia enää, jos oikein ymmärrän. Toinen suodin olisi Baaderin UHC-S, mikä taitaa kaivata sen IR-blokin?
- Timo Inkinen

Nurinniska Observatory

Se sensoria lähempänä oleva lasi otetaan pois. Pietsosähköinen puhdistin ja anti-aliasing-suodin on ympätty siihen ulompaan lasiin, joka ei leikkaa H-alfaa.

edit: kuten Lauri jo sanoi, kannattaa ehkä ottaa molemmat lasit pois: se anti-aliasing-juttu heikentää hieman erotuskykyä.
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Jyrki


Ostin joku aika sitten käytetyn 450D:n ja poistin siitä sensoria lähempänä olevan suotimen. En laittanut tilalle mitään vaikka Baader pöydällä olikin odottamassa. Hyvin tuntuu toimivan ja herkkyys on todellakin aivan eri luokkaa kuin modaamattomassa kamerassa.  :cool:
Suurin syy etten alkanut modaamaan käytössä ollutta 550D:tä oli pelko etten saa kennoa takaisin samaan kohtaan operaation jälkeen. Uudemmissa malleissa (kuten 550) kennon etäisyyttä voi säätää erikseen kun vanhemmissa malleissa (kuten 450) se on paikalla vakio palikoiden avulla. Takaisin laittaminen oli sikäli helppoa, ettei tarvinnut alkaa pelaamaan etäisyyssäätöjen kanssa.

Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

Murtsi

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 15.03.2011, 16:40:03
Toinen suodin olisi Baaderin UHC-S, mikä taitaa kaivata sen IR-blokin?

Itselläni on käytössä UHC-S suodin (Item No 2458276) ja ainakin tämä näyttää leikkaavan myös IR:rää, esim. https://kotisivukone.fi/files/artonastrokuvat.julkaisee.fi/omat/ic443_2011_164m.jpg on kuvattu ainoastaan tämän suotimen läpi.

Timpe

Kiitos Murtsi, samanlainen UHC-S (Item No 2458276) majailee täälläkin okulaarilaatikossa, joten pitänee kokeilla kuinka sen käyttö sujuu modauksen jälkeen.

Lainaus käyttäjältä: hm - 18.02.2011, 12:50:25
Jos kameran voi pyhittää yksinomaan tähtikuvaukseen ja tarkennuksen hoitaa muuten kuin etsinokulaariin katsomalla, kannattaa kennon edestä poistaa kaikki turha lasitavara.

Mitä tämä "tarkennuksen hoitaa muuten kuin etsinokulaariin katsomalla" lause mahtaa käytännössä tarkoittaa? Toimiiko LiveView? Entä kameran mattalasi?

Täällä sivulla on asiaa suotimen poistosta vs. Baaderin korvaussuotimen asennuksesta koskien näitä uudempia runkoja (400D, 450D, 500D, 550D, 40D, 50D ja 1000D):
   http://www.astronomiser.co.uk/eosfilter.htm
"In a dual filter camera, the rear of the two filters blocks UV and IR and visible light well in to the red end of the spectrum, only transmitting an average of around 25% of the available red light which is why this filter is removed. This leaves the front filter in place and the sensor remains sealed and protected and the piezo vibrator which removes small dust particles from the front filter remains fully operational."
...ja...
"In a dual filter camera,the front filter blocks UV and IR light with a very sharp cut off at the edges of the visible spectrum. This is information that has come to light recently when a well known filter manufacturer tested these filters after noting that they blocked IR light. The filter blocks UV and IR very effectively and is of very high quality. This means that no second filter is required to block UV and IR and the Baader filter would not do a better job."

Pitääkö yllä oleva paikkaansa?
Lisäksi tuolla sivulla mainitaan automaattitarkennuksesta näin:
"...the filter that is removed is only 0.8mm thick so the difference in the focus point when considering the refractive index of glass vs the refractive index of air is very slight. In practice, this means that the difference is practically unnoticeable when taking everyday snaps. When using very 'fast' lenses or ones with a very short focal length, i.e., for macros and fish-eye shots, this slight mis-focus becomes more noticeable."
- Timo Inkinen

Nurinniska Observatory

Mattalasi ei toimi, koska sen tarkka paikka on mitoitettu alkuperäisten suotimien mukaan. Mutta liveview toimii.
Mutta mutta, mattalasistahan ei astrohommissa ole muutenkaan tarkennusmielessä hyötyä.
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/