Pentax GPS ja etähallintaohjelma?

Aloittaja mals77, 28.09.2011, 19:27:49

« edellinen - seuraava »

mals77

Hiukka haluttas kokeilla tuota Pentaxia sen GPS -mokkulan vuoksi, joka säätelee kennoa. http://www.focusnordic.fi/Home/News/1001741046 Onko kelhän kokemusta tästä?
Suurin kysymys on kuiten etähallintaohjelma. Olen surffaillu netissä tänään tuntitolkulla ja yrittäny löytää Pentaxille vastaavaa etähallintaohjelmaa ku Canonilla EOS Utiliity, löytämättä mitään. Onko ko. ohjelmaa olemassa ja mille malleille?
Kiitos!

-Mikko-

VeijoT

#1
Tänään 13. 10 tuli Pentax O-GPS1 moduuli, testailin sitä tuossa pikaisesti, näyttää toimivan, mutta heti tuli pilvisakkoa, enkä päässyt testaamaan tositoimissa.

Laite on kuitenkin erittäin yksinkertainen ottaa käyttöön, GPS singnaali tuli vajaassa minuutissa. Kuvassa näkyvän kameran kalibroinin jälkeen, säädetään valotusaika ( max 5 min, ) ja sen jälkeen kuvaus voi alkaa haluttuun suuntaan. Jos tekee useamman valotuksen, niin kamera on paras palauttaa ensimmäisen tähden kohdalle josta aloitettiin, sen jälkeen voi jatkaa toisella kuvalla samasta kohtaa, niin monta kuin niitä haluaa, ja pakata ne.
Pentax K-r kamera osaa pinota 9 kuvaa suoraan kamerassa, jos on tarvetta siihen ( en ole vielä testannut tätä toimintoa kunnolla )

Siitä hetkestä kun mieleen tulee ajatus kuvata tähtitaivasta, ja kun lähtee tyhjästä liikkeelle, niin siihen menee noin 2- 4 minuuttia kun pääsee aloittamaan kuvaukset tavalliselta jalustalta, että melko nopeaa kun ei tarvitse suunnata jalustaa pohjoiseen ym, autoguidaamisesta puhumattakaan. ( No aika näyttää miten tämä käytännössä pelaa )

Laite toimii Pentaxin K-r ja K5 kameroissa. Hankin alkuun tuon K-r mallin, mutta jos tuo tuossa pelaa, niin vaihdan tämän K-r mallin Pentaxin K5 malliin myöhemmin.

Veijo T

http://avaruus.kuvat.fi/Kuvausvalineet/Pentax-Kr/index.html





Tässä kuvasin maston valoja idän suuntaan, tuosta voi päätellä että seuranta näyttää toimivan. ( kuvassa on heijastumia parvekelasista )


TuomoL

Hmm... Pitääkös tässä pistää kamera vaihtoon. Tähtikuvia odotellessa. :)
Kuvauskalustoa: Olympus Pen E-P1 & E-PL1 & E-PM1 + M.Zuiko 14-42mm / ED 70mm APO "lintuputki" / Samyang 7.5mm F3.5 Fish-eye / Meade ETX-90AT

VeijoT

Tässä ihan ensimmäinen tähtisuranta 200mm objektiiviila, en tehnyt kalibrointia, katsoin vaan että GPS on päällä, käänsin summassa kameran idän suuntaan noin 20 astetta horisontista.
Koska kuu paistoi ja pilviä kulki kokoajan, niin ei tästä kuvaamisesta nyt oikein tule mitään, mutta tyytyväinen olen tähäkin, sillä tässä meni ehkä noin 2min aikaa jalustan pystytyksineen, kun ajattelin että nappaampa tuolta kuvan.

Veijo T

Parvekelasien läpi tämäkin, tähdet näyttäis pysyvän pisteinä, Tuo isompi tähti saattaa tehdä heijastuksen lasista. ( myöhemmin sitten vähän parempia kuvia )

JVO

Rajoittaako tuo polttovälin mukaan tuota maksimivalotusaikaa?

Pahuksen Pentax kun ovat niin innovatiivisia.

VeijoT

#5
Lainaus käyttäjältä: JVO - 14.10.2011, 20:17:51
Rajoittaako tuo polttovälin mukaan tuota maksimivalotusaikaa?

Pahuksen Pentax kun ovat niin innovatiivisia.

Tuosta en ole vielä ihan varma, koska manuaaliobjektiivilla voi sen polttovälin antaa kameralle max 8 - 800mm, mutta tähdet liikkuu jo silloin melko nopeasti, joten viivaa varmasti tulee, kun kennon liikevara ei enää riitä.

Tässä kuitenkin juuri otettu testi 200mm objektiivilla 1 x 99 sek, minulle riittää 50 - 200mm objektiivi laajojen kohteiden kuvaukseen mainiosti, noita kuvia voi sitten pakata jos sumuja kuvaa.
Seurannan maksimiaika riippuu myös siitä mihin suuntaan taivasta kuvaa.

Tuossa maksimivalotusaikoja taulukkomuodossa sivun lopussa.
http://www.pentax.jp/english/news/2011/201107.html

Veijo T





Kohina Pentax Kr kamerassa on melko hyvin kohdallaan suurillakin herkkyyksillä. Kamalan värinen tuo punainen runko ( itsellä on musta )
http://www.pentaxforums.com/forums/pentax-k-r-forum/118131-pentax-k-r-has-arrived.html





jmantyla

Voitko kokeilla sellaista, että laittaa kameran seurantajalustaan, jossa ei ole autoguidausta?
Eikös valotusaikoja voi sitten pidentää vielä lisää? Ja ottaa useita kuvia samasta kohteesta ja sitten pinota niitä?

Juu, kyllä on karamellivärinen kamera kamalan näköinen.

Jorma M.

VeijoT

Lainaus käyttäjältä: jmantyla - 14.10.2011, 22:47:23
Voitko kokeilla sellaista, että laittaa kameran seurantajalustaan, jossa ei ole autoguidausta?
Eikös valotusaikoja voi sitten pidentää vielä lisää? Ja ottaa useita kuvia samasta kohteesta ja sitten pinota niitä?
Jorma M.

Tuo GPS moduuli on tarkoitettu toimimaan kiinteältä jalustalta jossa ei ole seurantaa, koska tällöin jalustan oma seuranta, ja kameran kennon seuranta tuplaisi todellisen seuranta nopeuden, ja näin ollen siitä tulisi edistävä.
Jos haluaa ottaa useita valotuksia samasta kohteesta, niin katsotaan joku tähti joka oli valotuksen alussa kameran näytöllä jossakin kohtaa, ja sitten valotuksen loputtua käännetään jalustaa siten että sama tähti tulee taas samaan kohtaan näytölle, ja sitten taas aloitetaan uusi valotus.

Veijo T

VeijoT

Testasin tänään taas jupiteria 2 minuutin valotuksella, halusin kokeilla kestääkö kameraa kääntää pystyasentoon, jolloin kuvan lyhyt sivu tulee alas päin.
Ei näytä olevan mitään vaikutusta miten päin kamera on kuvanottohetkellä, seuranta toimii aina oikein. Tällä on näppärä ottaa kuvia vaikka linnunradasta matkoilla, ei tarvi jalustaa olenkaan, nappaa kameran vaikka nurmikolle linssi ylöspäin, ja valottaa 5 min. lyhyellä objektiivilla.

Panin tämän testiversiokameran myyntiin digicameranetin foorumille, hinnaksi jää 390 € pelkkä runko alkuperäisvarustuksella. Kamerassa on noin vuoden takuu.
http://www.digicamera.net/keskus/viewtopic.php?t=12689169

Veijo T

VeijoT

Nyt pääsin ensimmäistä kertaa testaamaan pitempiä valotuksia suuremmalla herkyydellä kuin nuo yllä olevat kuvat, silloin häiritsi kuu.

Linnunrataa kuvasin läheisen järven uimarannalta käsin, hieman valoisa paikka oli tämäkin, mutta kotona parvekkeelta en pääse suoraan ylös olenkaan.

Veijo T




Kokeilin mys Pentaxin vanhaa 135mm 1:2.8 putkea jossa oli uhc suodin, voi olla että yksi kalibrointi ei riitä, kun vaihtelee objektiiveja joten tähdet tässä hieman vaeltaa. Eikä modaamattomalla kameralla saa paljon sumuja irti tuossa ajassa. Muuten tämä tuntuu varsin toimivalta ratkaisulta, kun ei tarvi olla kuin Manfrotto jalusta, ja siinä joku pallonivel että pääsee kääntelemään kameraa joka suuntaan.


mals77

Näähän on todella hienoja kuvia, mistä mie voin vain unelmoida. Ostasin tän setin heti jos etäohjaus tietokoneella vain onnistus :/

-Mikko-

jmantyla

#11
Mistähän joulupukki oli saanut kuulla veronpalautuksestani, kun konttiin oli ilmestynyt Pentaxin Gps-laite? Ilmeisesti olen ollut kiltti vuonna 2011  :angel:.
Laitetta piti tietenkin päästä testaamaan, mutta pilvet ja myrskyt peittivät taivaan sekä aiheuttivat kaksi pitkää sähkökatkoa tapanina sekä 27.12. Lopulta 1.1.2012 oli hetken puoliselkeää.
Tässä pari kuvaa, molemmat ISO 800, Lyyra (osin pilvien takana) ja Jupiter:

Tämä huuto.netistä ostetulla 135/2,5 käytetyllä manuaalitelellä, valotusta 35 s. kiinteällä jalustalla ISO800. Taiwanilaisessa Takumar-kloonissa näyttää olevan kromaattista aberraatiota. No, eipä tuo paljon maksanut. Alla Jupiter 15 s. 200/8 Pentax-tele:


Sää oli kauhean tuulinen, minkä takia yli puolet kuvista meni pilalle jalustan heilumisen takia.
Kalibrointi ei ole niin yksinkertaista kuin edellä kuvataan. Se pitää tehdä käsin ja vasta sitten kiinnittää kamera jalustaan, eikä silti aina onnistu ensi yrittämällä.
GPS-laite toimii, kun kalibroinnin saa tehtyä. Jupiterin kuiden ja M57:n näkyminen oli myönteinen yllätys.
Maksimaalisiin valotusaikoihin en ole päässyt kahtena yrityskertana, mutta pikatestien perusteella laite näyttäisi toimivalta.

Edit: Pentaxin kauko-ohjaus onnistuu PK_Tether -ohjelmalla (toimii ainakin K-x ja K-r). K-r- ja K-5 -malleihin on lisäksi saatavilla jokin infrapunalla toimiva etäohjaussysteemi, jota en tunne tarkemmin.
Manuskassa kuitenkin mainitaan tällainen mahdollisuus.

Jorma M.
Kangasala