Hei,
onkohan kellään ihan oikeata tietoa tekijänoikeuslain tulkinnasta kansalaisopistojen opetukseen sovellettuna? Toisin sanoen: Onko laillista käyttää esim. täältä foorumilta, Taivaanvahdista, tai kuvaajien omilta sivuilta löytyviä kuvia kansalaisopiston kurssien luennoilla ja kurssilaisille jaettavissa luentomuistiinpanoissa kysymättä erikseen kuvaajilta siihen lupaa?
Olen yrittänyt tuota Finlexia tavata, mutta en siitä oikeastaan hullua hurskaammaksi ole tullut.
Pykälä 21:n mukaan: ”Teoksen, joka on julkaistu, saa esittää julkisesti jumalanpalveluksen ja opetuksen yhteydessä. Julkaistun teoksen saa myös esittää julkisesti tilaisuudessa, jossa teosten esittäminen ei ole pääasia ja johon pääsy on maksuton sekä jota muutoinkaan ei järjestetä ansiotarkoituksessa.”
Lisäksi
§ 54a toteaa ”Mitä tässä laissa on säädetty opetustoiminnasta, ei sovelleta opetustoimintaan, jota harjoitetaan ansiotarkoituksessa.” Mitähän tuo pykälissä mainittu ansiotarkoitus tarkoittaa? Eipä kai kukaan kansankynttilä opeta pelkästään rakkaudesta lajia kohtaan, vaan kyllä siitä korvaus pitää saada. Mahdetaanko tuolla hakea jotain kummolamaisesti hinnoiteltuja jäähallispektaakkeleja? Kansalaisopistothan keräävät kurssimaksuja, joten sikäli pääsy ei ole maksuton. Kansalaisopistotoimintaa kuitenkin säätelee laki vapaasta sivistystoimesta, joten siinä mielessä kyse on opetuksesta eikä bisneksestä. Oikeasti tulkinta lienee kuitenkin toinen, ainakin
operight.fi-sivuston mukaan:”Tekijänoikeuslaissa puhutaan ”ei-ansiotarkoituksessa” tapahtuvasta opetuksesta. Ei-ansiotarkoituksessa tapahtuvaa opetusta annetaan peruskouluissa, lukioissa, ammattikouluissa, ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa. Muiden oppilaitosten opetusta ei yleensä lueta tähän kategoriaan.”
Maallikkoa hämää myös
§ 14: ”Julkistetusta teoksesta saa sopimuslisenssin nojalla, siten kuin 26 §:ssä säädetään, valmistaa kappaleita opetustoiminnassa tai tieteellisessä tutkimuksessa käytettäviksi ja käyttää niitä mainitussa tarkoituksessa yleisölle välittämiseen muulla tavalla kuin radiossa tai televisiossa lähettämällä. Mitä tässä momentissa säädetään, ei koske kappaleen valmistamista valokopioimalla tai vastaavin menetelmin.” Tuo ”valokopioimalla tai vastaavin menetelmin” kun ei mulle ihan yksikäsitteisesti aukea, semminkin kun jostain luin tulkinnan, jonka mukaan tekijänoikeusasioissa kirjasta skannaamiseen suhtaudutaan ihan eri tavoin kuin nettikuvan käyttöön.
Ja mitenkähän tulkinta muuttuu, jos tilanne on muuten sama, mutta paikka ei olekaan kansalaisopisto vaan esim. paikallisen tähtiharrastusyhdistyksen jäsenilta?
Olen tekijänoikeuksien vankka kannattaja, mutta turhan hämärä tuo(kin) laki maallikolle on. Oma oletukseni ja tulkintani on, että ilman erikseen pyydettyjä lupia ei mitään, paitsi esim. NASAn ja Wikin kuvia, saa käyttää yhtään missään. Ei sillä että omalla mielipiteelläni sinänsä olisi väliä, mutta minusta homma saisi mennä niin, että hyviä tapoja noudattaen ja kuvalähde mainiten julkaistuja eli nettiin pistettyjä kuvia saisi käyttää erilaisissa opetus- ja koulutustarkoituksissa, vaikka siitä luennoitsijalle jotain kautta taskurahaa vähän tulisikin. Ymmärrän kyllä hyvin, että varmasti täysin vastakkaisiakin mielipiteitä on erittäin paljon, mutta olisi kiva tietää, miten tuo laillisuuden näkökulmasta menee.
Teemu