Tekijänoikeudet Internetissä

Aloittaja J-P, 25.11.2009, 16:16:53

« edellinen - seuraava »

MarkoM

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 05.02.2015, 19:32:42
Ja mitä tekijänoikeusneuvosto tekee? Kertoo etteivät erota kopiota alkuperäisestä kuvasta... eh?  :shocked:

Käytännössä siis näyttää siltä, että ainoaksi vaihtoehdoksi jää ns. "pistää kovat piippuun" ja tehdä tutkintapyyntö poliisille epäilystä tekijänoikeusrikoksesta...

Kopiostolta (http://www.kopiosto.fi) tai Finnfotosta (http://finnfoto.fi/) kannattaa myös kysellä hieman neuvoja...
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

OS

Lainaus käyttäjältä: VeskuP - 05.02.2015, 23:26:37
Vihdoin on siis löytynyt keino miten toisten kuvia saa kopioida ilman mitään seuraamuksia. "Maalaa" siis vaan taulun jonkun toisen ottamasta valokuvasta ja otattaa siitä sitten valokuvia. Suorastaan nerokasta!

Mutta mitenköhän kävisi Timpe, jos alkaisit myydä tuon alkuperäisen valokuvan vedoksia? :grin:

Tämä on kyllä kaikkinensa erittäin mielenkiintoinen tapaus, Timpelle ja muille kuvansa "menettäneille" tietenkin henkilökohtaisesti erittäin ikävä.

Timpe

Kirjoitin pitkän analyysin tuosta TN2014:16 lausunnosta tänne:
http://www.digicamera.net/keskus/viewtopic.php?t=12717317&start=120

En nyt jaksa toistaa itseäni, joten lukekaa tuolta... :wink:
- Timo Inkinen

pöölö

Todella outoa, voisin nääs vaikka lyödä vetoa että metsokuva on ainakin osittain vain vedetty filtterin läpi. Mahdollisesti venytetty hieman etteivät jutut ole ihan kohdillaan. Ei teoskynnys nyt näin helposti voi ylittyä että tekee valokuvasta filtterin läpi vedetyn pikselöityneen(!) vedoksen ja maalaa siinä olevan hevosen päälle uuden hevosen, joka hädin tuskin peittää vanhan. Ei se ole maalaus, se on kollaasi. Tuntisin itseni petetyksi jos ostaisin 4000€ maksavan taulun ja huomaisin että se onkin printti.

Meille tuli olo ettei kaikista tauluista ole edes olemassa originaaleja, vaan "vedokset" ovat vain printtejä photoshopatuista valokuvista. Vaatisi aika kovan vakuuttelun että uskoisin joidenkin esillä olleiden teosten olleen alunperin maalattuja, oli sitten vaikka kopio valokuvasta. Myös kuvien "vääränlainen" epätasaisuus epäilytti. Taiteilijan kädenjälki voi toki muuttua ja joskus kuvat ovat hutaistumpia, mutta harvemmin niin että tuntuu kuin tekijä olisi vaihtunut vuoden välein paremmasta amatöörimäisempään. Onko jossain videoita joissa taiteilija näyttäisi tekoprosessia?

Jos joku näkee näitä tauluja livenä, tutkikaa niitä lähempää.

Ja syy miksi vielä tartuin tähän aiheeseen on se että eniten tässä huolestuttaa että ovatko yksityisen tekijän oikeudet tosiaan näin heikot. Vai koskeeko se vain valokuvia koska ne eivät kaikki "ylitä teoskynnystä"? Vai ylittyykö teoskynnys aina jos kuvaa muokataan tarpeeksi, jos joku vaikka kössisi tekemäni piirroksen, vetäisi sen filtterin läpi, tulostaisi ja suttaisi sen jälkeen hahmolle viikset, niin onko silloin tosiaan kyse originaaliteoksesta, jonka tämä henkilö voisi myydä itse piirtämänään kuvana eteenpäin? Vai pitäisikö se piirtää ensin läpi uusiksi? Vai onko se verrattavissa vaikka Roy Lichtensteinin teoksiin? Niissäkin on käytetty sarjakuvaruutuja aika suoraan, ja olen kuullut että ruutujen alkuperäiset tekijät eivät juuri hyötyneet kun Roy taas kääri isot rahat. Itseä saattaisi tuossa vaiheessa jo vähän ketuttaa. Ja paleoartistienkin töitä on käytetty aika suoraan promokuvissa ja leluteollisuudessa, kysymättä lupaa.

Timpe

Kumma juttu, kun eilen kirjoittamani viesti katosi yön aikana bittitaivaaseen :huh: (Odotan tuohon katoamiskyselyyni vielä vastausta ylläpidolta.)
Noh, niin tai näin: lukekaa täältä uusimmat kuulumiset tästä tapauksesta: http://www.digicamera.net/keskus/viewtopic.php?t=12717317&start=129 (siellä näitä katoamisia ei näytä tapahtuvan)
Samoin käykää kotisivullani: http://personal.inet.fi/luonto/kuvagalleria/#smoking_gun (tuosta kohtaa voi vierittää hiukan ylöspäin 10.6. päivitykseen, jos et kerinnyt lukemaan eilistä viestiäni)
- Timo Inkinen

Timpe

Copy & pastea tännekin DC.netin foorumilta:
(En viitsi kirjoittaa samaa juttua uusiksi, mutta tässä eräänlainen välitilinpäätös  :smiley:)
"Olen ollut tästä asiasta hiljaa (kertomatta juurikaan mitään uutta) noin puolisen vuotta ja tähän on ollut syynsä. Tässä jutussa kävi näet niin, että aikoinaan tekemäni rikosilmoitus lähti etenemään kevättalvella kun tekijänoikeusneuvoston tapaukselle suuntaa antamaton lausunto tuli julkisuuteen. Poliisi vei asiani syyttäjälle ja syyttäjä pohti aikansa riittääkö tämä asia syytekynnyksen ylittämiseen. (Tässä hyvä kuvaus syyttäjän toimenkuvasta, jos joku miettii mitä syytekynnyksen ylittyminen tarkoittaa: http://www.ammattinetti.fi/ammattinetti/haastattelut/detail/6/1/fc918b550a65344601930991c6752b7a)

No, joka tapauksessa tämän tapauksen syytekynnys ylittyi ja asia eteni tuomioistuimen käsittelyyn. Tuonne tarvittiin lisäselvityksiä (jne.) ja asiaa ei muutenkaan viitsinyt repostella julkisuudessa sen ollessa tässä vaiheessa auki. Lyhyesti kertoen käräjillä istuttiin sitten kuultavana kesäkuussa ja oma roolini asiassa oli toimia sakon uhalla syyttäjän todistajana. Toisin sanoen tässä vaiheessa rikosasiaa ei enää peruta mihinkään ja viranomaiset vievät asian syytekynnyksen ylittyessä tuomioon saakka kuten laissa säädetään. Yleisvaikutelmaksi käräjäoikeudessa istumisesta jäi se, että asiaa käsiteltiin siellä riittävän perusteellisesti ja kummankin osapuolen näkökannat selvittäen. Syyttäjä oli perehtynyt tapaukseeni erinomaisesti ja näin asianajajalleni (ja itselleni) jäi rooliksi täydentää syyttäjän työtä asiatodisteilla.

Kesäkuun lopussa sain tiedon tuomiosta sähköpostiini ja se oli positiivinen omalta kannaltani. Voitte nyt lukea asianro R 15 / 1335:n tuomion (15/128361) tästä linkistä:
http://personal.inet.fi/luonto/kuvagalleria/Asianro_R15_1335.pdf
(Verkkokäyttöä ajatellen sensuroin tuolta muutamia yksilöintitietoja, mutta muutoinhan käräjäoikeuden päätökset ovat julkista tietoa ja sama dokumentti on saatavilla asianomaisesta virastosta.)

Ja kuten tuomion lopussa lukee, niin tämä tuomio ei ole lainvoimainen, koska syytetyllä on Suomessa valitusoikeus. Viljanen käytti valitusoikeuttaan asianajajansa kanssa ja näin asia etenee tästä eteenpäin hovioikeuteen, johon päädytään sitten aikanaan vääntämään tätä tuomiota vieläkin tarkemmin ihan samasta aiheesta eli "Voiko maalaamalla tehty kappale olla valokuvan kappale vai oma itsenäinen teoksensa?" <huokaus>..."
- Timo Inkinen

naavis

Jopas nyt! Hyvä että lähdit ajamaan asiaa eteenpäin.

Jorma Koski

Hyvä päätös, toivittavasti säilyy hovissa.
Eikö siis vieläkään ole se öljyväriteos ollut nähtävänä?
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

Kuulapaa

Se ei sitten nähtävästi tuo näädänkarvasivellinkortti ollut tarpeeksi vahva puolustuksellinen elementti  :rolleyes:
Kun itse tekee niin saa sellaisen kun tulee.
http://www.kuulapaa.com/

einari

Toivottavasti hovi pysyy linjassa ettei tule kustannuksia.
___
Tapio

kurja

loistouutinen!

hieman kyllä hymyilytti tuo lauselmassa toistuvasti mainittu kyttäminen =)

...ja näkyy metso olevan edelleen viljasen sivuilla kaupan..

Timpe

#146
Kirjoittelin lisää tapauksen ja oikeudenkäynnin taustoista tuonne naapurifoorumille: http://www.digicamera.net/keskus/viewtopic.php?t=12717317&start=142

Lainaus käyttäjältä: einari - 11.08.2015, 10:06:39
Toivottavasti hovi pysyy linjassa ettei tule kustannuksia.

Niinpä!
Tässä vaiheessa olen saanut tapauksen kulut kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta (pl. -15% omavastuu-osuus), koska olin tuolla käräjäistunnossa syyttäjän todistajana sakon uhalla. Vakuutusyhtiön korvauskatto tulee vastaan 8500 euron kohdalla, joten tämä asia pysyy alitajunnassa vaikkei sitä haluaisikaan, kunnes tähän saadaan lopullinen päätös... :undecided:

Niin, ja tämä tapaus on nyt enemmänkin tekijänoikeusrikkomuksen käsittelyä syyttäjän toimesta kuin oman korvausvaateeni puintia. Hyvä näin.

Lainaus käyttäjältä: Jorma Koski - 10.08.2015, 23:50:50
Eikö siis vieläkään ole se öljyväriteos ollut nähtävänä?

Oli se nähtävänä siellä oikeudessa. Eikä siveltimen vetoja näkynyt pinnassa...

Edit: http://personal.inet.fi/luonto/kuvagalleria/conclusion.html (suora linkki nykyisille pääsivuilleni)
- Timo Inkinen

marsil81

En tiedä kuuluuko tänne mutta törmäsin youtubessa tutun näköiseen kuvaan.Olen nähnyt taivaanvahdissa tämän kuvan joskus.Siinä kolme ihmistä seisoo talviyössä metsätiellä lapissa katsomassa haloa.Muistaako kukaan nähneensä kuvaa?.
Kuva on otsikkokuvana videossa nimeltä"Something big is happening 2015-2016 strange"".Tekijä Jason A.Pituus 12.44.Onkohan asiat oikein?

RL

Minustakin kuva näytti tutulta, että olisin sen taivaanvahdissa nähnyt. Vaikea sanoa.

Edit.

http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/19088

Kuvahaulla haettuna tuo kuva löytyy todella monelta sivulta kaikenlaisilta .ru loppuisilta, wordpress, googleplus, blogeissa..

marsil81

Jep,juuri tuo kuva.Muistin heti kuvan nähtyäni että olin nähnyt sen Taivaanvahdissa joskus.Kiitos Roope kun löysit sen.Mitenköhän tuohon pitäisi reagoida,onkohan Pauli tietoinen..yms.. kysyy nimimerkki "itsekin vahtiin kuvia laittanut"..