Ai onko kameran sisällä myös lämmitin? (....CLIP...) Pahimmillaan kameran jossain sokkelossa voi olla pisara vettä joka kummittelee linsseillä. Sen saa luultavasti pois lämmityksen oltua riittävän kauan päällä eli haihtumisen jälkeen kun tuulettaa kostean ilman pakkasella ulos, eli kuiva pakkasilma korvaa kostean ilman....CLIP... ja toinen ongelma on, menettääkö systeemi silloin kollimoinnin.
Ei ole erillistä lämmitintä, mutta QSI:n elektronikka tuottaa jonkin verran lämpöä käyntilämpimänä, mikä on periaatteessa hyvä asia esim. tuon suodinpyörän toimivuuden kannalta pakkasessa.
Tästä kuvasta näkyy kameran sisäinen rakenne ja tuon jälkeen kamerarungosta päästään eteenpäin lyhyen loittorenkaan ja TSOAG9:n kautta ASA:n paksulle takalinssille, minkä huurtumisesta tässä on ollut kyse koko ajan. Suhteellisen pieni ilmatila tuossa ja jos kamera tuottaa käyntiin lähtiessään hukkalämpöä, niin se päätyy tuonne ASA:n takalinssille pienellä viiveellä. Syntyy laaja, melkein koko takalinssin käsittävä hento huurtuminen tuonne takalinssille ja kameran joutuu ottamaan irti kaukoputkesta + ASA lyhentimen irti OAG9:stä tuon ison takalinssin kuivausta varten. Ja jos tuota korjaimen paksua takalinssiä lämmittää yhtään liikaa, niin tuolloin huurre hyppää lyhentimen sisälle
tähän tapaan.
Käytännössä voitte miettiä, kuinka kosteus etenee tässä kuvassa vasemmalta oikealle ja päätyy tuon tarkenninputken sisällä majailevan ASA korjaimen takalinssille...

Ja kuten kuvasta näkee, niin tuollaisen lyhentimen onnistunut lämmitys on lievästi sanoen haasteellista. Merkitsin kuvaan nuolella tuon paksun takalinssin sijainnin tarkenninputkessa.
Tänään tyydyin kameroiden peruslämmitykseen, josta seuraava kuva. Nyt korjain oli purettu kokonaan ja kameran sisällekin oli puhalleltu samassa yhteydessä hiustenkuivaimella lämmintä ilmaa mahdollisen kosteuden poistumiseksi. Ulkona on ollut kuivat pakkaskelit pari päivää, joten olosuhteet ASA:n jättämiseksi tuolla tavoin kylmäksi olivat otolliset.

Jäähdytin kameran suunnilleen nollasta asteesta ensin -6°C ja tarkistin huurretilanteen. Ei huurtumista. Jatkoin kennon jäähdyttämistä -12°C ... -16°C ... -21°C aina valillä pysähtyen tarkistamaan huurretilanteen. Nyt ASA:n takalinssi pysyi kuivana, joten tähän on pari-kolme syytä: 1.) kameran kuivaus sisällä hiustenkuivaimella 2.) ulkona vallitsevat kuivat pakkaskelit ja 3.) rauhallisen hidas jäähdytyssekvenssi. Kamerassa ei ilmeisesti noissa olosuhteissa muodostunut hukkalämpöä niin paljon, että tuo olisi päätynyt korjaimen takalinssille saakka. Session lopuksi ajoin samaan tapaan kameran jäädytyksen hitaasti alas -21°C ... -16°C ... -12°C ... -6°C kunnes katkaisin jäähdytyksen kokonaan.
Olin samalla "oikonut" tuota TSOAG9:n laippaa parhaani mukaan ts. otin testikuvia ja kiristelin kolmea lukitusruuvia hitaasti paikalleen. Lopputuloksena oli tällainen kohtuullisen tasainen tähtikenttä, joka on edelleenkin tuon Newtonin kuvausasennossa tapahtuneen peruskollimoinnin jäljiltä samassa asennossa, vaikka olin välillä parkkeerannut putken pariin kertaan vaaka-asentoon. Kollimointi pysyy siis hyvin paikallaan ja kuvausputki on näiltä osin kunnossa. Jotta tästä tilanteesta päästään eteenpäin, niin se vaatii lieviä kameran kiinnityksen muuttamisia tuossa tarkenninholkissa, sillä tuollaiset kollimointipuutteet syntyvät yksinomaan kameran kiinnityksestä tarkentimeen. Käytännössä olisin voinut kuvata tuolla kameran asennolla, mutta tähdet olivat ohuen vaihtelevan utupilvisyyden takana ja läpinäkyvyys oli kehno. Kuvattu liikkuvien pilvien läpi, josta nuo kuvan valaistuserot.

ASA korjaimella varustettu F2.8 Newton vaatii näet yhtä tarkan kollimoinnin kuin aiemmin sangen tutuksi käynyt RCT-putki ja kaikkien kollimointivirheiden poistamiset kuva-alan nurkkia myöten vaativat vakaan kuvausjunan ja pysyvän kuvauskameran asennon tarkentimessa, mistä kameraa ei irroiteta muulloin kuin kuvauskohteen vaihdon yhteydessä. Eli tällä kameran asennolla jatketaan luminanssivalojen ottamista tuohon em. kuvausprojektiini, kunnes se valmistuu TAI sitten kiroillaan taas ASA-lyhentimen takalinssin huurtumista ja ropataan kameran asentoa turhautuneena kuivattelun jälkeistä hienosäätöä varten

Jos tiivistyminen tapahtuu korrektorin ulkopintoihin, niin siihen auttaa vain lämmitys.
Niinpä. Hiukan hankala toteuttaa tuossa kuvausjunassa ts. kuinka tarkentimen sisällä majailevaa, pitkähköä ja raskaita linssejä sisältävää ASA-optiikkaa saadaan lämmitettyä tasaisesti koko korjaimen matkalta, niin että se pysyy suunnilleen samassa lämpötilassa koko korjaimen matkalta? Ja edellinen lämmitys tehdään siten, ettei se vaikuta kuvalaatuun millään tavalla.
Joko se ASA siis suostuu toimimaan stabiilisti tuolla tavoin "kylmänä" tai sitten se lentää hyllylle sen tavallisen RCC komakorjaimen tieltä, minkä nyt tilasin (ja putkesta tulee tavallinen F4 Newton). Se mikä harmittaa tuossa, on ettei TSOAG27 taida asettua tuohon välitilaan onnistuneesti, mutta pitää vielä tsekata tuokin asia. Sillä sovituksella pääsisi näet eroon yhdestä kallistuman aiheuttajasta tuossa kuvausjunassa.