Kuvausta f/2.8 kaukoputkella (10" BorenSimon Power-Newton)

Aloittaja Timpe, 18.08.2019, 15:47:27

« edellinen - seuraava »

Timpe

Mietin hiukan kuinka alan käsittelmään tätä aihetta ja päädyin lopulta kirjoittamaan uuden aiheen tänne foorumille  :wink:

Kuvausprojektin kehitysvaiheet lyhyesti tähän alle:
* Kaipailin TMB 152/1200 LZOS Triplet APO:n rinnalle hiukan valovoimaisempaa kuvausputkea (nykyinen TMB-yhdistelmä on siis 6" f/6 linssiputki Riccardi 0.75x lyhentimellä), mikä tekee optisesti vallan huikean terävää kuvalaatua (link). Mutta kun se on f/6, niin se ei ole ihan optimi työkalu himmeiden sumuhöttöjen metsästykseen LRGB loppukuviksi (ks. link).
* Lisäksi tuollainen suuri 6" linssiputki TMB:n klassikkomuodossa/laadussa profiloituu käytössä lähinnä erinomaiseksi visuaaliputkeksi, jonka läpi havaitaan yötaivasta ihan paljain silmin erilaisilla suurennuksilla. Tuli hiukan sellainen fiilis että hukkaan hyvän putken vain kuvaamalla sen läpi :tongue:

Lopputulema lyhyestä mietinnästä oli sitten sellainen, että sovimme yhteystuumin Murtsin kanssa hänen 10" Boren-Simon Power-Newton kuvausputken lainasta tänne Hyvinkäälle, koska kyseinen putki on hiukan tarpeeton miehen tulevan talven elämänkuvioissa. Ja jäihän hänelle käyttöönsä ATM kuvausputki 6" f/2.8 muodossa. Tässä on samalla ajatuksena kuvausdatan jakamista Kiiminki/Hyvinkää -akselilla, koska pitäähän putken lainaamisesta maksaa vuokraakin.  :wink: Kun saan tämän setupin kuvauskuntoon, sitten katsotaan kuinka esim. loppukuvan luminanssin kuvaaminen Hyvinkäällä 10" f/2.8 BSPN-putkella sujuu, kun loppukuvan RGB(Ha) värit otetaan mukaan Kiimingistä 6" f/2.8 putkella kuvattuina. Maksan siis kuvausputkeni vuokraa Artolle Kiiminkiin paikallisesti kuvatuillla raakakuvillani ja nyt miehellä on käytössään etäkuvausputki täältä "etelästä"  :grin: Eräänlainen win-win tilanne kummallekin, koska saan paljon kokemusta f/2.8 valovoimaisella putkella kuvaamisesta.

Käytännön asioita:
Jotta käyttämälleni AP 1200 GTO jalustalle saadaan kiinni kaksi kaukoputkea, niin sinne piti väsätä rinnakkaissatula. Tuosta asiasta tarkemmin tässä jalustaketjussa: https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=15555.msg168307#msg168307
Kirjoittelen sinne tasapainotuksesta asiaa, kun se on ihan selvästi jalusta-asiaa. Sitten teen lyhyen ketjun ATM-lokeroon 3.5" FeatherTouch fokkarin moottorifokuksen sovittamisesta 2" FeaherTouch fokkariin (ei ollut ihan Plug'n'Play viritys, mutta tulipa tehtyä). Linkki tänne: https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=18128

Toisaalta päädyin mietinnässäni myös siihen, että tein kokonaan uuden kansion tuolle Boren-Simon Power-Newton asialle omaan kuvagalleriaani:
https://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/BorenSimon_F2_8_scope/
Tämä lainaputki on näet ensikosketukseni ASA 0.73x korjaimeen ja tuollaiseen BSPN-putkeen, joten räväytetään tästä aiheesta vähitellen paisuva f/2.8 ASA kokemusketju foorumikansan iloksi.
Alkuun lienee parasta lisätä kuvat tuosta 6" TMB linssiputki + 10" f/2.8 BSPN rinnakkais-setupista heti pystyksen jälkeen. Eikös tuo olekin melko tasapainoisen näköinen kuvauskokoonpano?





(Valkosipulisato oli ihan hyvä viereisellä kasvimaalla, joten ne kuivuvat tuossa lattialla hetken aikaa.)








ToDo-listalle tehtävää tässä vaiheessa:
#1 Selvitetään oikea backfokus-etäisyys ASA-korjaimen ja QSI583ws kameran kennon väliin. Perimätiedon mukaan 65-66mm olisi oikea etäisyys, mutta käytäntö kertoo tuon...



#2 Tehdään jalustalle ja kuvaussysteemille lukuisat alkutoimet sen jälkeen kun kalustoa on muutettu. Napasuuntaus kuntoon, PEC-korjaus uusiksi jalustaan PEM Prolla, moottorifokkarin uudelleen opettaminen eri ohjelmille jne.

#3 Tutkitaan f/2.8 BSPN- kuvausputken kollimointia tarkemmin. Huhupuheet kertovat, että tuo olisi kranttu kaikille taipumille yms. mekaanisille ongelmille. Tutkittiin jo tätä asiaa Murtsin kanssa, kun mies oli täällä luovuttamassa putkea. Opin CatsEye kollimoinnista sen verran, että pääsen hyvin alkuun sen kanssa, mutta käytännön kokemukset tähtitaivaan alta puuttuvat. Tässä vaiheessa tiedetään, että kuvausputkesta löytyy jo tehdyistä vahvistuksista huolimatta pientä taipumaa, mikä näkyy CatsEye kollimoinnissa ja jonka syy pitää selvittää. Ei ole esteenä kuvaamiselle, mutta on pieni haaste  :rolleyes:

Tästä se lähtee...
- Timo Inkinen

Timpe

Oli selkeää, jotta sain kuvattua muutamia testikuvia tuolla f/2.8 systeemillä.
Ja oikeassa ovat huhupuheet, tarkkaa kollimointia tuo mokoma kaipaa yli kaiken (ja tukevaa mekaniikkaa pitämään optiikan paikallaan, kun putki liikkuu ympäri taivasta)  :rolleyes:

Täältä löytyvät testikuvat, kun pyörittelin putkea ympäriinsä:
https://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/BorenSimon_F2_8_scope/Collimation/
Kyllä tuolla kuvaamaan pääsee, mutta kun tiedän, että olen vielä kaukana putkelle mahdollisesta oikein tarkasta kollimoinnista, niin sekös korpeaa entistä RCT-miestä... :grin:
- Timo Inkinen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 18.08.2019, 15:47:27
Kuvausprojektin kehitysvaiheet lyhyesti tähän alle:
* Kaipailin TMB 152/1200 LZOS Triplet APO:n rinnalle hiukan valovoimaisempaa kuvausputkea (nykyinen TMB-yhdistelmä on siis 6" f/6 linssiputki Riccardi 0.75x lyhentimellä), mikä tekee optisesti vallan huikean terävää kuvalaatua (link). Mutta kun se on f/6, niin se ei ole ihan optimi työkalu himmeiden sumuhöttöjen metsästykseen LRGB loppukuviksi (ks. link). (CLIP)
Lopputulema lyhyestä mietinnästä oli sitten sellainen, että sovimme yhteystuumin Murtsin kanssa hänen 10" Boren-Simon Power-Newton kuvausputken lainasta tänne Hyvinkäälle, koska kyseinen putki on hiukan tarpeeton miehen tulevan talven elämänkuvioissa. Ja jäihän hänelle käyttöönsä ATM kuvausputki 6" f/2.8 muodossa.

Tästä putkesta tuli oikeastaan pysyvämpi ratkaisu kuvausputken tarpeeseeni, sillä niin hyvin tuo Murtsin kokoonpano näytti sopivan linssiputkeni rinnalle. Ehdotin elokuun alussa, että voisin lunastaa tuon GSO f/4 perusputken omakseni kauden loputtua. Sain alkuun varovaista myöntymistä asialle ja jo muutaman viikon kuluttua tuo "aikapommi" ajatuksena oli kytenyt miehen mielessä pidemmälle, jotta hän lämpeni paremmin ehdotukselleni putken ostosta. Näinhän sen pitikin käydä tässä asiassa (:rolleyes:), kun olin jo aiemmin ollut vakaasti aikeissa ostaa tuollaisen f/2.8 kuvausputken muodossa tai toisessa itselleni.

Murtsin putki olisi alkuun ollut väliaikaisratkaisu tuossa kehityskulussa, mutta tuon testikuva-illan jälkeen olin jo kypsynyt tuon GSO aihion hankkimiseen, jos vain mies sen minulle myisi. Toissapäivänä tuli sitten sähköposti, jossa luki näin... "Rupesin miettimään tuota putken myyntiäkin vähän enemmän, jos sinua vain edelleen kiinnostaa, muistin näet, että minullahan on se 10" F/4,5 putki vielä keskeneräinen, tuossa olisi vielä hieman lisää polttoväliä ajatellen kevään galakseja (noin 1343mm pidentäjällä) , siihen pitäisi vain ostaa hyvä fokkari..."
Murtsi liittyy siis ATM-kuvauskaukoputken rakentelijoiden joukkoon, kun tuo 10" f/4.5 Newton sillä suunnalla pikkuhiljaa valmistuu!

Murtsin 6" "puu-Newtonin" nähneet tietävät, ettei tuosta pajasta tule mitään keskinkertaista ulos. Samoin allekirjoittaneen tuntevat tietävät, etten jätä kiveäkään kääntämättä kun jokin asia vaatii selvittämistä. Murtsikin kirjoitti näin minulle: "...hyvä, kun otat asiasta selvää, sinultahan se käy luontevasti, kun et jätä kiveäkään kääntämättä saadaksesi selville, miten joku asia toimii."  :grin: No niin, pienen alustuksen jälkeen päästään asiaan...

GSO:n helmasynti on perinteisesti (:tongue:) ollut asioiden oikaiseminen siellä sun täällä tuotantovaiheissa, mikä johtaa puutteisiin putkien käytettävyydessä tarkemmassa käytössä.
Tässä 10" Newton-mallissa rakenneongelmat keskittyvät fokkariin, hiilikuituputken vahvuuteen ja pääpeilin pitimeen, mitkä eivät täysin täytä tehtäviään ja aiheuttavat taipumisongelmia kuvauskäytössä. Samat ongelmat pätevät myös GSO:n 8" malliinkin, josta on ollut viimeeksi keskustelua täällä "Boren-Simon 8" f/2.8 ED Astrograph " -ketjussa.)  :huh:

Tässä olisi yksi ratkaisu pääpeilin tukevuuden parantamiseen tekemättä liian suuria muutoksia sen rakenteeseen:



Näyttää tutulta ja vakiokuntoiselta GSO-peilinpitimeltä, mutta ei ihan kumminkaan. Leikkasin näet 4 mm paksusta alumiinista puolikuun muotoiset alumiinilevyt, mitkä asensin pääpeilinpitimen lukitusruuvien ja pääpeilinpitimen väliin (3 kpl). Näin modattuna lukitusruuvin "terävä" pää ei saa aikaan pääpeilin alumiinirunkoon liian pistemäistä kuormaa, mikä voisi saada aikaan peilin lukituksia kiristettäessä tähtien muodon vääristymisiä. Ruuvin paine jakautuu tuon alumiinilevyn kautta laajemmalle alueelle GSO peilinpitimen rungossa, eikä aiheuta kiristettäessä noita optisia ongelmia yhtä helposti kuin vakiopitimellä.  GSO:n suunnittelema rakennevirhe tuossa on liian kevyt alumiinivalu pitimen runkona, jolloin lukitusruuvit puskevat tuota ohutta pidinrunkoa vastaan. Pidinrungon toisella puolella on suoraan pääpeilin takapuoli (kolmen korkkilevyn päällä). Ja jos tuossa GSO-pitimessä kiristetään "peili-kuppia" liikaa noilla kolmella lukitusruuvilla, niin silloin väännetään samalla peilinpitimen runko tuosta kohdasta "kaarelle", jolloin pääpeili alkaakin vääristämään tähden Airy disk kuvaa omassa pitimessään (=syntyy ns. pinched optics ilmiö, vaikka peilinpidin pitäisikin peiliä sivuttain muutoin sopivan löysästi paikallaan). Tuossahan on kolme jousikuormitettua ruuvia vastakappaleina, joilla säädetään kollimointia. Yleensä nuo kollimointiruuvit väännetään "tappiin saakka" kireiksi, jottei sinne vaihdettuihin paksumpiin ( :wink:) kierrejousiin jää klapin mahdollisuutta.

Lopputulema huonosti suunnitellulla GSO-vakiopitimellä on se, ettei käyttäjä uskalla lukita pääpeilin pitimen lukitusruuveja kunnolla kireiksi ja tuolloin se päästää pääpeilin muuttamaan omaa asentoaan pitimessä putken muuttaessa omaa kallistusasentoaan. Ajatukseni noiden välipalojen käytössä on, että saan tuolla tavoin tehtyä pääpeilin pitimen lukituksen vakiopidintä tukevammin, kun uskallan kiristää myös noita pääpeilin lukitusruuveja aiempaa pidemmälle. Kiitokset tuosta ideasta kuuluvat oikeastaan J.Piiralle, mikä esitteli tuon idean 8" Boren-Simon ketjussa, mikä linkitin tuohon ylle. Suosittelen samaa modausta kaikille vastaavan GSO-putken omistajille  :wink:

Ai niin, käänsin samalla tuon puhaltimen imemään ilmaa putkesta alhaalta ulos, jolloin sitä voidaan käyttää kuvauksen aikana putki-seeingin parantamiseen.
Kirjoitan seuraavaksi GSO:n ns. "hiilikuitu" -putken parantamisesta kuvauskuntoon. Murtsi oli tehnyt tuonne tukitangot putken sisälle ja tuplasin niiden määrän neljään (ja painon 190 grammasta 380 grammaan  :wink:). Tavoitteena on taipumaton kuvausputki ilman putken täydellistä uudelleen rakentelua, mutta saa nähdä mitä tuosta tulee...
- Timo Inkinen

J Piira

Kyllä tuossa minun 8" putkessani kiristysruuvien  muuttaminen säätöruuvien "sisäpuolelle" oleellisesti helpotti kiristämistä ja paransi peilin asennon pysymistä.
- Jukka -

Timpe

Juuri näin.
Itse asiassa iteroin vielä tänään lisää tuota pääpeilin kollimointisäätöä, kun en ollut tyytyväinen GSO:n muovikantaisiin ruuveihin. Tässä on lopputulos, kun vaihdoin tilalle normaalit M6 kuusiokoloruuvit, joita voi pyörittää täsmällisesti kuusiokoloavaimella.



Murtsi oli kierteistänyt lisäreiät kollimointiruuvien viereen, kun huhu kiertää että tuolla lukitusruuvien sijoituksella saisi peilin lukituksen hoidettua vakiota paremmin. Hyödynsin nyt nuo valmiit ruuvinreiät lisälukitusruuveille, joilla saan kollimointiin hienosäädön ja viimeisen säätölukituksenkin, kun saan säädöt kohdalleen. Yksi ajatus on lisätä vielä pääpeilin pitimelle sivuttaislukitukset putken seinämään, millä saisi lukittua peilikupin paikalleen kollimoinnin jälkeen. Minulla oli nuo aikoinaan käytössä isossa 300/1500mm Newtonissani. Käytännössä tuo kuvan järjestely riittänee alkuun, mutten ihmettelisi yhtään jos se sivuttaistuentakin tarvittaisiin vielä pääpeilinpitimelle.

Sitten toinen kuva putken nykyisistä vahvistuksista. Nuo ovat kaikki muut Murtsin peruja pl. nuo kaksi lisätukea putkelle pitkittäiseen suuntaan, jotka lisäsin itse (jälkimmäinen kuva).






Sitten kysymys CatsEye Infinity XLKP kollimaattorin käytöstä (se kaksireikäinen kollimointityökalu, mikä on vietävän tarkka näyttämään KAIKKI mahdolliset kollimointivirheet)  :tongue:
Saan putken säädettyä sellaiseen kuntoon, että keskireiästä näkyy tällainen kuva (tässä putkessa on vain keskimerkki, ei niitä Catseye keskusmerkkejä).



Ja kun tuo säätö on kohdallaan, pitäisi offset reiässä näkyä tällainen kuva, jossa näkyy päällekkäin vain kaksi heijastusta tuosta keskusmerkistä (ympyrä tässä putkessa). Käytännössä näen tuolla aina kaksi haamuheijastustakin noiden kahden pääheijastuksen rinnalla. Siis näin:



Kuinka tuo tilanne korjataan?

Murtsi kertoi että hänelläkin on ollut samat kaksi haamua offset-pupillin näkymässä. Olen itse yrittänyt säätää apupeilin offset-lukemaa eli olen tuonut apupeiliä kauemmaksi pääpeilistä, jolloin saan tällaisen näkymän CatsEyen Telecat XLS putkeen (kun pääpeili on poissa paikaltaan, mikä selkeyttää apupeilin sijainnin määritystä. Tuon mukaan minulla on putkessa apupeili hiukan offsetissa pääpeilin suuntaan (ja offsetissä poispäin fokkarista, Murtsin tekemällä liimauksella).
Kuvan millit ovat kuvitteellisia vertailulukuja, jotka mittasin näyttökuvastani.




Ja tässä on näkymä putkeen kun pääpeili on paikallaan ja putki on kollimoitu edellä näkyvällä tavalla.



Oma arvaukseni on, että apupeilin offset on vielä pielessä. Mutta voisiko osasyynä olla myös tuo etäisyys fokkarista ts. apupeilin liimauspaikka pitimessään?
Teen seuraavaksi tuolle apupeilin pituussäädölle "jotain", jotta saan selville kuinka se vaikuttaa lopputulokseen noissa kollimointinäkymissä. Mutta jos tähän tilanteeseen saisi kommentit osaavammilta Catseye kollimoijilta, niin siitä olisi apua!  :angel:

Ai niin, meinasi unohtua viimeisin kuva kokoonpanosta sen 10 kg lisäpainon kanssa vastapainotangossa.

- Timo Inkinen

vehnae

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 24.08.2019, 14:06:53
Kuinka tuo tilanne korjataan?

Itse teen kollimoinnin siten, että XLKP:n offset-pupillin kautta säädän apupeilillä P ja 1-heijastukset (eli ne kirkkaimmat) päällekkäin. Tämän jälkeen laitetaan pääpeili linjaan, mihin käytän barlowed laseria (glatter + tublug) ja sitten palaan apupeilin kimppuun. Lopputuloksena on 3-4 iteraation jälkeen täydellinen näkymä offset-pupillissa (P+1 ja 2+3 heijastukset päällekkäin), keskipupillissa (P+1+2+3 päällekkäin) että tublugissa.

Apupeilin offset tai sen puute ei vaikuta kollimaattorien näkymään. Omassa putkessani ei ole lainkaan apupeilin offsettia mikä yksinkertaistaa hieman sen asemointia fokkarin alle; offsetin puute kompensoituu kollimoitaessa automaattisesti, joskin sivuvaikutuksena optinen akseli ei ole putken mekaanisen akselin suuntainen eli syntyy cone erroria. Tällä ei kuitenkaan ole käytännössä merkitystä koska jalustojen GOTO osaa sen yleensä huomioida.

Timpe

ISO kiitos, Jari! :cheesy:
Tuolla tavalla putken saa kollimoitua nopeasti ja hyvään kuntoon. Kämmäsin ekalla kertaa ja säädin väärät heijastukset päällekkäin, jolloin lopputulos oli ymmärrettävästi ihan pellolla, mutta toisella kerralla sain jo heijastukset linjaan kummallakin katselureiällä. Tuon lisäksi myös tuo Telecat XLS alkoi näyttämään järkevää heijastuskuvaa apupeilistä. Alla kuvat...

Telecat heijastukset: (nyt tuokin keskittää tarvittavat heijastukset melko mukavasti)


XLKP keskireikä: (heijastukset eivät vielä ihan 100% päällekkäin, mikä johtuu mm. apupeilin säädön hankaluudesta)


Ja XLKP offset-reikä: (Pitäisikö tuon katselureiän olla keskellä tuota toista heijastusta, eikä sen reunan päällä? Luultavasti...)


Lopuksi reality-check kuva, kun tämä GSO-putki on käännetty kohti Pohjantähteä  :cry:


Nyt kun tiedän tuon pikakollimoinnin salat, niin pääsenkin lisätuunaamaan putkea parempaan käyttökuntoon.
Jo tässä vaiheessa huomasin, että apupeilin pitimen varret (vaikka ovat nuo tuplat) ovat turhan löysät tähän valovoimaan. Esim. noiden offset-heijastusten säätäminen päällekkäin oli alkuun niin työlästä, että piti käydä viilaamassa apupeilin kollimointiruuvien päät tasaisiksi. Sen jälkeen huomasin samalla, kuinka heijastukset "vatkasivat holtittomasti" apupeiliä säädettäessä, mutta saahan tuollakin tavalla putken joten kuten kollimaatioon, mutta paljon työläämmin kuin pitäisi. Ei kun kiristämään taas putken osia paikalleen  :grin:

Pääpeilin kollimointisäädöt ovat nyt tyydyttävässä kunnossa tuon kuusiokoloruuvi-modauksen jälkeen. Apupeilin mahdollinen sivuttaisliike selittänee paljolti heijastusten/kollimoinnin äkillisen heikkenemisen putken siirron aikana. En osaa vielä sanoa tuollaisen muutoksen vaikutusta loppukuvaan, mutta tutkitaan lisää... :smiley:
- Timo Inkinen

vehnae

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 24.08.2019, 19:12:10
Ja XLKP offset-reikä: (Pitäisikö tuon katselureiän olla keskellä tuota toista heijastusta, eikä sen reunan päällä? Luultavasti...)

Tällä ei ole väliä, riippuu ilmeisesti putken geometriasta. Mulla tuo reikä osuu heijastusten puoliväliin.

Muuten; olen omaa putkeani varten piakkoin teettämässä osia parempaa spideria/apupeiliripustusta varten (ns. offset-vane spider). Suunnitelmat ovat päässä valmiina, pitäisi vaan vielä piirtää loppuun. Ota yhteyttä jos isompi remppa kiinnostaa niin säästetään molemmat kuluissa. :cool:

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 24.08.2019, 19:12:10
huomasin samalla, kuinka heijastukset "vatkasivat holtittomasti" apupeiliä säädettäessä, mutta saahan tuollakin tavalla putken joten kuten kollimaatioon, mutta paljon työläämmin kuin pitäisi.

Tämä on juuri tuon perinteisen spiderimallin heikkous, sillä sen vastus vääntäviä voimia kohtaan tulee vanteiden kiristyksestä. Ne saa siis kiristää niin tiukalle kun vaan putken rakenne antaa myöten. Täältä löytyy kokeellista vertailua eri mallisista spidereista.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: vehnae - 24.08.2019, 22:06:11
Muuten; olen omaa putkeani varten piakkoin teettämässä osia parempaa spideria/apupeiliripustusta varten (ns. offset-vane spider). Suunnitelmat ovat päässä valmiina, pitäisi vaan vielä piirtää loppuun. Ota yhteyttä jos isompi remppa kiinnostaa niin säästetään molemmat kuluissa. :cool:

Taidan passata, mutta lähinnä sen takia kun tuo GSO-aihio on mitä on :undecided:
Kiristelin äsken noita spiderin vanteita ja katsoin kuinka "kiinalais-hiilikuitu" alkaa painumaan kuopalle kiinnityspisteiden kohdalta, missä on nyt noin 25mm kokoinen aluslevy mutterin alla.
Käytännössä pidän siis kulut ja modaukset matalina tämän putken kanssa (=kenties rautakaupan teräsviivoittimet/suorakulmat yms. rakenneosat voittavat tällä kertaa tuollaisen hi-tech offset vane spider -ratkaisut :grin:).
- Timo Inkinen

Timpe

Rautakaupan kautta kotiin ja mukaan 4 kpl 30 cm pituisia teräsviivottimia...
Otin siis projektiksi tuon mahdollisesti taipuilevan apupeilin pitimen. Tuossa on kuva nykyisestä ristikosta, mikä oli osoittautunut CatsEye kollimoinnissa hiukan tutisevaksi:



Ei mitenkään pahan näköinen ristikko tuossa, mutta joku tuon rakenteessa oli nyt heikko kohta. Se voisi olla myös tuon ristikon kiinnitys GSO:n ohueen hiilikuitu-putkeen, josta kerroin edellä.
Mutta ristikko täysin purettuna asia alkoi selviämään ts. tuolla oli murtunut hitsaussauma keskellä toista tukiristikkoa.
Ei siis mikään ihme, jos kollimointiin tuli jotain taipumaa tuon takia! (Kuten Murtsi usein sanoo kiristyksestä, niin "pultti poikki ja puoli kierrosta takaisin" on tainnut toteutua tuossa kohdassa :grin: )



Ihan hyvä siis, että varasin nuo teräsviivoittimet tähän modaukseen. Projekti jäi tältä illalta tähän vaiheeseen...
Yritän vaihtaa samaan apupeili-runkoon sitä modaamalla leveämmät teräsvarret ja hiilikuituputken ympärille teen myöhemmin teräsvanteen apupeilin lukituskohtia tukemaan noin millisestä rst-levystä, mitä jemmasin Rautaruukin kattoremontin jäljiltä romulavalta autotalliini. Ei pidä koskaan hukata hyvää ATM-materiaalia, sillä sille löytyy yleensä käyttöä myöhemmin putkirakentelussa :wink:


- Timo Inkinen

Timpe

Päivän kuva projektista... (uuden ristikon alla vanhat tukivarret).



Maalasin tuon mattamustaksi ja siirryin putken ulkopuolisen tukivanteen tekoon. Pääsin itse asiassa helpommalla kuin eilen ajettelin, koska talliverstaasta löytyi vanhasta 300/1500 mm Newtonista peräisin oleva tukivanne, jonka modasin vastaamaan 10" putken mittaa. Sekin sai maalia pintaansa.
- Timo Inkinen

Timpe

Uusi ristikko on nyt paikallaan, mutta kaipaa vielä hienosäätöä mm. varsiensa kohdistuksen kanssa. Olisikohan joku noista pienistä alumiinipaloista ristikon ulkoreunassa hiukan eri kokoinen kuin muut koska tulee noita tuplapiikkejä diffraktioon (ks. liitekuvaa). Tuo vaatii siis vielä tuunausta, samoin kuin kiinnitysruuvit mattamustaa maalia. Myös apupeili olisi hyvä saada keskelle putkea sopivasti offsetin verran vinoon, mutta sainpahan otettua ensityypit tuosta rakenteesta. Se on nyt selvästi tukevampi kuin edellinen ristikko :cheesy:, minkä hennommat tukivarret näkyvät tuossa edellisviestini verstaskuvassa. Hyvä näin, nyt tuo osa putkesta kestää raskasta observatoriokäyttöä!

 

Tässä kuvassa näkyy myös tuo uusi tukipanta putken ympärillä apupeilin kiinnitystä tukevoittamassa:


Huolimatta tuosta tukevoidusta apupeilin rakenteesta sama CatsEye kollimointinäkymien taipuilu jatkui putkea käännellessä eri asentoihin. Pitää siis kinnittää huomio seuraavaksi tuonne pääpeilin tuentaan, mistä mainitsin jo aiemminkin. Tässä on edellisen yön (klo 2 saakka jatkuneen) kollimointi-iteroinnin lopputulos tuolle pääpeilin tilapäisesti "parhaalle mahdolliselle" tukiratkaisulle...  :tongue:



Kuvasta näkyy hyvin kuinka GSO pitimen varsinaiset kollimointiruuvien paikat ovat nyt pitkällä osalla tuota peilinpitimen rungon kaarta. Sinne kiinalaisinsinööri on laskenut hiukan paksumman palan alumiinivalua, mihin kohtaan  myös kollimointiruuvi jousineen tukeutuu. Ja jos kollimointiruuvit halutaan sopivan (lue:riittävän) kireälle niin että peilinpitimen "peilikuppi" pysyisi paikallaan putkessa, vaikka putken asento muuttuu 90 astetta  (esim. observatorion parkista kohti zeniittiä), niin sepä ei toteudu kyseisellä rakenteella, kun lukitusruuvi on tuossa T-varren kohdassa pidintä. Ei siis näin GSO!  :police:

J. Piira oli tuolla toisaalla siirtänyt omasta putkestaan kollimointiruuvien paikkaa keskemmälle putkea.
Mutta käytännössä luulen, että tämä "Aikia vaikea on säädellä ja tiukentaa pääpeili sopivati. Jostain syystä melkein aina kun saa kohdilleen, niin seuraavissa kuvissa on taas ihan pielessä..." -ongelmavyyhti ratkeaa sillä että saadaan tukevoitettua myös tuota pitimen runkoa, jotta saadaan lukittua putken pääpeilin pidin paikalleen riittävällä tukevuudella. Murtsi on kuvannut tällä putkella siten, että kollimoi putken aina kuvaussuuntaansa (mieluiten keskelle kuvausillan ajateltua liikerataa), mutta kun allekirjoittanut haluaisi kollimoinnin pysyvän suunnilleen stabiilina parkista toiseen tällaisessa observatorio-käytössä... Voin siis todeta, että vaatimukset ovat hiukan eri tasolla meillä kahdella ts. tästä taisi tulla kumminkin ATM-rakenteluketju, vaikka nimesin tämän optimistisesti "Kuvausta f/2.8 kaukoputkella..." -nimiseksi ketjuksi :tongue:  Vertailun vuoksi Jarin putkiprojekti puhtaalta pöydältä antaa hyvän referenssin sille, kuinka kuvausputken rakenteet suunnitellaan ja toteutetaan kestämään vaativaa käyttöä. :cool:
- Timo Inkinen

wm-x

Miten minusta tuntuu että tästä tulee "kollimointia f2.8 putken kanssa" ketju  :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Hienoa jälkeä tulee tällä putkella vaikka olisi kollimointi hieman pielessä. Ideaali tilanne toki saada kollimointi pitämään asennosta huolimatta.

Oletko harkinnut moottorikollimointia jota voisit käyttää etänä? Laskisi vielä "offsetin" eri puolille taivasta niin että osaisi korjata automaattisesti?

Timpe

Lainaus käyttäjältä: wm-x - 29.08.2019, 18:14:56
Miten minusta tuntuu että tästä tulee "kollimointia f2.8 putken kanssa" ketju  (...CLIP...)
Oletko harkinnut moottorikollimointia jota voisit käyttää etänä? Laskisi vielä "offsetin" eri puolille taivasta niin että osaisi korjata automaattisesti?

Pikemminkin ATM-rakentelua näin alkuun, mutta eiköhän tästä päästä kohta kuvaamisen makuunkin.
Kollimointia toivon harrastettavan tässä putkessa mahdollisimman vähän (lienee utopiaa, mutta saahan sitä toivoa). Toisin sanoen kohta saa nähdä kuinka tukevan kuvausputken sain tehtyä tästä GSO-aihiosta. Ja sähköistä kollimointia en aio tarvita...  :lipsrsealed:

Nyt on näet pääpeilin pitimen modauskin tehty ja putkesta alkaa loppumaan modattavat osat.  :grin:
Ensimmäinen kuva kertoo kuinka päädyin rakentamaan GSO-peilinpitimen pohjaan uuden pohjalevyn tukevoittamaan huteraa pidinrunkoa ja peilin lukitusta...



Kuten kuvasta näkyy, tuolla on nyt lähes putken halkaisijan kokoinen pohjalevy, jonka tein 4 mm paksusta alumiinista. (Valitettavasti profiilista, koska paikallinen metalliromuttamo oli tyhjentänyt alumiinivarastonsa edelliskäynnin jälkeen yllättävän tyhjäksi ja sieltä ainoa 30 cm mittaan yltävä alumiinilevy oli liitekuvan mukaista profiililevyä. Ja meikä kun tarvitsi tällä kertaa pelkää tasolevyä... pöh! No, saihan tuostakin tehtyä alumiini-levyn (kuten kuvasta näkyy), mutta siihen meni yksi iltapuhde ja puolivälissä iäkäs sähköpistosahani hajosi vaihtokuntoon.)

Merkittävimmät erot vakioon ovat..

  • Tuo 4 mm paksu pohjalevy, joka on nyt tukevasti GSO-pidinkupin pohjassa kiinni.
  • Kumisten pääpeilin pidin-palojen korvaaminen alumiinipaloilla samaan kiinnitykseen. Tuossa alumiinipalassa on älyä mukana eli M6 kierre sivussa, mihin tulee peilinpitimen sivuttaislukitus putkeen. Nuo ruuvit mallintavat sitä sivuttaislukitusta, mutta saatte myöhemmin kuvat putkesta kun saan sen kasaan.
  • Pääpeilin kiinnityksen muuttaminen silikonikiinnitteiseksi. Ajattelin, että aiemmassa GSO 10" RCT:ssä oli peili kiinteästi paikallaan pidinkupissa, niin miksei se voisi olla tässä GSO Newtonissakin? Tein siis silikonikiinnityksen peilille kolmelle sivulle noiden korkkilevyjen kohdalle 1-3 mitkä merkitsin kuvaan. Slikoni kuivuu nyt yön yli ja seuraavissa kuvissa näkee sen sijainnin peiliin nähden.

Äiti, äiti... katso, kun pääpeili on ilman kiinnitysklipsuja... !  :rotfl:
Saatan joutua rakentamaan vielä pidinklipsut pääpeilille, jos tuosta tulee pinteessä oleva peilirakenne Newtoniin. Mutta huomioikaa ennen idean alas ampumista oma aiempi GSO RCT-kokemukseni peilin silikonikiinnityksestä ja silikonin sijainti peilin puolessa välissä sen paksuutta, josta se tuskin vääntää peiliä mutkalle. Mutta saa nähdä kuinka tämä kiinnitys käyttäytyy eli tuliko susi?





Niin, tuossa alla on vielä se kympin maksanut alumiiniprofiili, josta irroitin tuon tarvitsemani alumiinilevyn... :realmad:
- Timo Inkinen

wm-x

Toivotaan ettei tullut vääntymiä silikonista. Luulisi sen asettuvan ihan nätisti yön aikana ns omaan muotoon. Nyt jos ja kun tuo silikoni on kovettunut ja pitimessä tapahtuu elämistä voi silikoni vääntää peiliä sitten.

Lienee olemassa joku elastisempi aine jolla on hyvä kiinnittyvyys myös. En keksi äkkiseltä mitä voisi olla, mutta joku kumi/bitumi pohjainen?