Kirjoittaja Aihe: SkyWatcher EQ6-R PRO Synscan Equatorial GoTo + teleskooppi + et al.  (Luettu 1689 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa hlehto

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 20
Moi,
       Tuli tenkkapoo. Turun yliopisto hankki NOTin, mikä oli hienoa, ja Yliopistolaisena on mahdollisuus hakea aikaa ESOn putkille. Uskon kuitenkin edelleen että on asioita joita kannattaa tutkia/etsiä pienemillä putkilla. Tuorlan 70 senttinen on ollut sellainen, mutta nyt on valosaaste pahentunut ja putken tulevaisuus on epäselvä. Siinä oli CCDlla iso näkökenttä 70' kanttiinsa. Syksyllä tartteisin lisäksi pienemmän putken 60 hengen tähtitieteen kurssilla, jotta pikkuiset näkisivät tähtiä ja muita taivaan ihmeitä oikean kaukoputken läpi..

Ajattelin korjata koko juttua nyt kerralla. Tärkein osa eli kannettavissa oleva jalusta jota jaksaa vielä kantaa olisi tuollainen
SkyWatcher EQ6-R PRO Synscan Equatorial GoTo tai uusin malli EQ6 sarjassa - tuo tuntuu olevan vähän pitkällä toimitusajalla.
Pitäskö muita harkita tällä hinta/laatu suhteella? 1600€ myyvät saksassa, vähän on kova hinta. Kameran pitkät telet saa kanssa
tuon kyytiin losmandylla tai vixenilla. Mitä lisähärpäkkeitä olisi hyvä olla mukana tilatessa?

Sitten toinen mietittävä on se putki. Lisähärpäkkeet olis..En halua väri CCDta. Guidaus vois olla kiva ja kuvaus CCD (16bit) + muutama värisuodatin (BVR?Halfa?) tai gri+Halfa - riippuu hinnasta ja koosta yms, mutta vaikka CCD ilman suodatintakin ois ok. Iso tasainen näkökenttä olis mukava jotta vois seurata paljon, kymmeniä tuhansia (muuttuvia) tähtiä - muuttuvia seurailin jo 45 vuotta sitten iso-heikkilässä ja nyt oon päätymässä kokonaan muuttuviin. Ja putki ei saisi olla liian iso jotta sitä kans vois kuljettaa mukana. Pääpeili jossain 25-30 sentin paikkeilla... Budjetti tullee olemaan rajoittava tekijä. Tietysti okulaari että sillä voisi katsellakin. Olisi kiva kuulla mielipiteitä putkesta ja kaikista tarpeelliset lisähärpäkkeistä..

Parin Turun Ursalaisen ja Ursalolaisen kanssa olen ehtinyt jo pohdiskella näitä.

Harry

Poissa vehnae

 • Ryhmäaktiivit
 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 568
  • AstroBin-galleria
Noniin, siinä onkin projektia hankkia koko paketti kerralla! Aika monta parametria optimoitavaksi, etenkin kun haikailet myös reilunkokoista putkea laajalla kuvakentällä. Tässä vähän ajatuksia.

Jalustojen suhteen liikuteltavuutta voi optimoida ainakin katsomalla iOptronin suuntaan, sieltä löytyy mallistoa esim. CEM40 (7,2kg; kantaa 18kg), uutena tulossa GEM45 (7,2kg; kantaa 20kg) ja joitain vuosia markkinoilla ollut CEM60 (12kg, kantaa 27kg). Ja kantavuuslukemathan on yleensä näissä kiinajalustoissa ilmoitettu yläkanttiin näin kuvausta silmälläpitäen. Ja SkyWatcherin mallistossa EQ6:tta pienempää ei tällaisille kannata hankkia, 10" putki pykälää kevyemmän HEQ-5:n päällä vapisee varmasti jo pienestäkin tuulenvireestä.

Putkessa haasteena on lopullinen kuva-ala, esim. SCT:t ovat kompakteja mutta kääntöpuolena polttoväliä on äkkiä ihan liikaa, kun toiveena oli laaja kuvakenttä. Newtoneissa laadullisesti järkevä taso (=ettei ihan jatkuvasti tarvitse säätää) alkaa tuossa koossa sieltä parin tonnin hujakoilta esim. Teleskop-Austrian Lacerta ja TS:n ONTC. Ja tähän sitten vielä kollimointityökalut yms tilpehöörit päälle. Koko on toki makuasia, 12" newtonissa on jo ihan reilusti roudaamista etenkin kun jalustan pitää myös vastaavasti olla järeä. Itse olen kuskannut hatchback-Golffissa muutamaan otteeseen tämän kokoista 11" kuvauslaitteistoa, ja kyytiin olisi sen ohella mahtunut jopa matkustaja.

Kameran kanssa jos haluaa monokennolle jonkun verran kokoa ja selvitä järkevällä budjetilla, niin vaihtoehtoja ovat käytännössä käytetyt CCD-kamerat (joita taitaa olla täälläkin myynnissä) tai esim. ASI1600 CMOS-kamera. Siinä on tosin 12-bittinen kenno, mistä seuraa että otetaan enemmän ja lyhyempiä valotuksia CCD:hen nähden. Lineaarisuus on kyllä kunnossa mittauksia ajatellen. Tässä 4/3" kennokoossa ja n. metrin polttovälillä (10" f/4) saa kuvakentän leveydeksi noin asteen. Kamerapaketin eteen saa yleensä OAG:n guidausta varten, ja esim. ZWO:lla on tällä hetkellä käytännöllisimmät guidekamerat (ASI174mini, ASI290mini).

Sitten vielä päälle apupeililämmitystä, sähköjakoa/usb-hubia, läppäriä kuvausohjelmineen, iso kasa piuhaa, virtalähdettä/akkua yms. Ja koko paketin kasaaminen siten että sen saa pystytettyä järkevässä ajassa (valmiit johtoniput jne).

Poissa wm-x

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1909
Jarilla järkeviä ajatuksia. Totuus on se ettei halvalla saa hyvää. Rahaa tuohon voi varata sen 5-7 tuhatta ilman kunnollista 16bit CCD, mikä mielestäni turha jos ajattelee nykyisten CMOS kennojen suorituskykyä. Suosittelisin käyttämään jalustaan sen 2000e, putkeen toisen 2000e ja kameraan sen 1000-1500e. Filtteri pyörän saa ZWO kohtuulliseen 200e hintaan. Sitten LRGB filtteri + kapeakaistat olisi minimissään sen 1500e. Lämmitykset ja fokuserit maksavat omasta viitseliäsyydestä riippuen 100e aina 1000e.

Linssiputkella moni säätö jää tekemättä ja pääsee suoraan kuvaamaan, mutta täydellistä tulosta suoraan laatikosta niistäkään harvoin saa. Halvemmalla peiliputkella kollimointia ja muuta on varmasti luvassa.


Mikä sinulla on budjetti? Sen mukaan järkevin lähteä pakettia rakentamaan.


Kannattaa muistaa brittien astro buy and sell UK(googlaa) mistä voi säästää isojakin rahoja kun viitsii käytettyjä etsiä esim jalustan suhteen. Sitten briteissä toimii jalustan säätö ja tuunaus palvelu, mikä voisi kanssa tuoda parempaa suorituskykyä juuri esimerkiksi tuolle EQ-6 jalustalle.
Savonia rooftop Observatory.
eq-6
Skywatcher esprit 80
ZWO ASI 183
Altair gpcam mono

-Jukka Paavilainen-

Poissa Javs86

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 342
  • Astrojaws
Kauheasti en ala nyt kommentoimaan, mutta itselläni tuli putken vaatimuksista mieleen RASA (Rowe Ackermann Schmidt).
https://www.astroshop.eu/telescopes/celestron-telescope-astrograph-s-279-620-rasa-1100-cgx-goto/p,52301

Onhan tuossa sitten kuvauksen kannalta ongelmia... esim. suodattimien kanssa, kun suodatinpyörä peittää valonkulkua... mutta vaihtoehto tämäkin on.

Suodattimien vaihto varmaan parempi, että tapahtuisi manuaalisesti (tällä putkella):
https://www.astroshop.eu/filter-wheels-filter-sliders/starizona-filter-slider-for-rasa-800-and-zwo-cooled-cameras/p,63750

kamera vaihtoehto (resoluutio olisi RASAlla noin 2,99 "/pixel):
https://www.astroshop.eu/astronomical-cameras/qhy-camera-11-mono/p,58163#tab_bar_0_select
Jarkko Suominen

--------------------
TS-Optics ED Apo 80mm f/7,
HEQ5 Pro Syntrek,
Canon eos 1000d (ir-mod), ZWO ASI120 MC, Atik 16ic

Poissa hlehto

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 20
Joo-oh kiitos kommenteista.

Ihan aluksi, toivottavasti tuo mainitsemani jalusta on riittävän tukeva.

Kyllä sen putken on syytä olla peiliputki (on jo hyvä linssiputki lintukäytössä). Taivaankuvauksessa pikselikoko mahdollisessa olisi hyvä olla 1" paikkeilla (max parhaasta seeingista) että saa kelvollisia (tutkimuskelpoisia) kenttiä. Kameran pitäisi kyll olla 16 bittinen 12 sijaan. Tutkimuksen kanalta 4 bittiä on iso juttu. 15 tasoa lisää jokaisen 12 bittisen tason välissä. Hinnat on vähän kovia. Päätä huimaa... ja mietityttää.

Harry
     

Poissa Javs86

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 342
  • Astrojaws
Vähän kun etsii alkaa vaihtoehtoja olla halvemmallakin, mutta polttoväliä noille sitten kertyy ja näkökenttä pienenee.

https://www.astroshop.eu/telescopes/omegon-telescope-pro-ritchey-chretien-rc-203-1624-eq6-r-pro/p,55113

tällä putkella kameran pikselikoko tulisi olla noin 7,89µm, jotta resoluutio olisi kohdallaan tuo 1"/px

Tässä putken isoveli:

https://www.astroshop.eu/telescopes/omegon-telescope-pro-ritchey-chretien-rc-254-2000-eq6-r-pro/p,55115

Näissähän on tuo EQ-6 jalusta jo mukana. Itse olen tilaillut tuolta ja tulee tuotteet kotiovelle saakka.

Tässä vielä tälläinen jalustan kera:

https://www.astroshop.eu/telescopes/omegon-telescope-pro-ritchey-chretien-rc-truss-tube-304-2432-eq-8/p,55117
Jarkko Suominen

--------------------
TS-Optics ED Apo 80mm f/7,
HEQ5 Pro Syntrek,
Canon eos 1000d (ir-mod), ZWO ASI120 MC, Atik 16ic

Poissa einari

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 5883
  • Einarin astrosivut
Suomessa vaan taitaa olla harvinaista (=olematonta?) tuollainen 1" keli...
___
Tapio

Poissa tomppa

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 243
  • Porin Karhunvartijat
Celestron RASA 8 olisi hinnaltaan tuota 11 tuumaista huokeampi ja kooltaan kompaktimpi sekä helposti tuon EQ6-R:n kantokyvyn rajoissa. Näkökenttä on laaja ja aukkosuhde todella nopea. Visuaalikäyttöön tuosta ei ole mutta astrograafina ilmeisen hyvä.

https://www.firstlightoptics.com/optical-tube-assemblies/celestron-rowe-ackermann-astrograph-rasa-8.html

(Sivun alalaidasta saa hinnat euroiksi ja FLO on oman kokemuksen mukaan luotettava myyjä)
Celestron CPC 800
Evostar 72ED
Canon 10x30 IS II
 
Porin Karhunvartijat:
http://www.karhunvartijat.fi/

Poissa Javs86

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 342
  • Astrojaws
Suomessa vaan taitaa olla harvinaista (=olematonta?) tuollainen 1" keli...

Niin taitaa olla.

Kameravaihtoehdoksi muuten Omegon RC 203/1624 putkelle voisi olla jäähdytetty CCD- kennoinen QHY 8 jolla saisi 0,99"/px resoluutioksi ja FOV 0.83° x 0.55°
Aika vaikea varmaan tuosta halvemmalla löytää edullisempaa pakettia, joka täyttää kriteerit. Käytettyjäkin laitteiteita kannattaa tosiaan vilkaista (niissä hinnat ovat melko alhaalla).

Mukaan jalustan, kameran, suodattimien ja suodatinpyörän lisäksi täytyisi vielä laskea akun hinta, kun kyse on "matkapaketista". Olisi hyvä tietenkin, että akulla olisi jokin suoja jossa olisi esim. 12DC virtapistoke katkaisijallakin ja oma virtalähtönsä kannettavalle tietokoneelle.

Guidauslaitteistoja saa melko halvalla ja noita valmiita paketteja on tuolla astroshopin sivustolla 200 euron paikkeillakin.
Ehkä joku voisi olla myös kiinnostunut lahjoittamaan laitteistoa, kun opiskelijoiden käyttöön on laitteisto tulossa.
Jarkko Suominen

--------------------
TS-Optics ED Apo 80mm f/7,
HEQ5 Pro Syntrek,
Canon eos 1000d (ir-mod), ZWO ASI120 MC, Atik 16ic

Poissa einari

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 5883
  • Einarin astrosivut
Eikös hakusessa ollut monokamera ? Tuo QHY 8 on väri.
___
Tapio

Poissa Javs86

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 342
  • Astrojaws
Eikös hakusessa ollut monokamera ? Tuo QHY 8 on väri.

Joo huomasin äsken myös, että on värikamera. 😥
Jarkko Suominen

--------------------
TS-Optics ED Apo 80mm f/7,
HEQ5 Pro Syntrek,
Canon eos 1000d (ir-mod), ZWO ASI120 MC, Atik 16ic

Poissa hlehto

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 20
Moi kaikille,

Noin 1" pikselikoko olisi melko optimaalinen Suomessa kun hyvässä kelissä tähtien puoliarvoleveys on parhaimmillaan noin 2-3" - tulee valoa usealle pikselille - ei saturoidu niin pian ja saa tarkemmin laskettua kuvan keskipisteen. Huonompi 5" seeing antaa vaan huonompia kuvia, mutta sille ei voi mitään. 

Homma etenee joka tapauksessa.

Vajaa tunti sitten DHL poimi Bristolista firstlightin 20kg paketin jossa EQ6-R Pro syncscan jalusta + lisalaite GPS ja 7 tuuman losmandy levy. GPSi siksi että enne kaikkea saa tarkan ajan suoraan systeemiin. Onhan ne paikkakoordinaatitkin ihan kiva tulla automaattisesti mutta ne voisi naputtaa käsi GPSin avulla. Näin saa FITS kuvien headeriin tarkkoja arvoja. 

Jalustan saavuttua toivon sitten vaikka tunnin aukkoa taivaan pilviin.
Ekaksi aion testata jalustan asettamista, seurantaa ja suuntaavuutta yms tuon jalustan kanssa. Kokeilen jalustaa kahdella vempaimella. Yksi on Canonin 500mmf4 (siis 125mm linssi) + kamera - voi testata seurantaa. Ja telejatkeilla polttovälin 1400 mm asti.
Toinen vempain on itse joskus kokoamani viemäriputkeen rakentamani newtonintapainen, komakorjaamaton peiliputki 150mm peili f:5.3 (jossa varmaan on erilaisia klappeja).

Kunnon putki on edelleen harkinnassa. Iso näkökenttä ja mono CCD ovat kans rauhallisessa etsinnässä -
varmaan menee päätös Joulun toiselle puolelle.

Olin harkinnut noita 10" ja 12" RC putkia, mutta niiden pitkä polttoväli kuvatuu sitten melko suppeana tähtikenttänä taivaalla. Olen jotenkin kallistumassa suurempiin aukkosuhteisiin (ja lyhyempiin polttoväleihin) ja olen tutustunut eri vempaimiin.   Budjetti on vähän tiukka, joten päätöksen jalustan jälkeen voivat olla vähän hitaampia.

Tarkoitus on monien tähtien samanaikaista fotometriaa.. -lyhyitä ja pitkiä aikaskaaloja. Lyhyimmat valotukset sillai etta kirkkaimmat tähdet ei saturoidu ja himmeimmät silleen että vastaa monen minuutin valotusta... Niistä tulee varmaan aikanaan kysymyksiä näille palstoille.

Suunnittelen ja harkitsen vielä. Kiitos hienoista ajatuksista ja toivottavasti keskustelu jatkuu..

Harry

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6787
  • Valoa ja varjoja
...SCT:t ovat kompakteja mutta kääntöpuolena polttoväliä on äkkiä ihan liikaa, kun toiveena oli laaja kuvakenttä. Newtoneissa laadullisesti järkevä taso (=ettei ihan jatkuvasti tarvitse säätää) alkaa tuossa koossa sieltä parin tonnin hujakoilta esim. Teleskop-Austrian Lacerta ja TS:n ONTC. Ja tähän sitten vielä kollimointityökalut yms tilpehöörit päälle. Koko on toki makuasia, 12" newtonissa on jo ihan reilusti roudaamista etenkin kun jalustan pitää myös vastaavasti olla järeä. Itse olen kuskannut hatchback-Golffissa muutamaan otteeseen tämän kokoista 11" kuvauslaitteistoa, ja kyytiin olisi sen ohella mahtunut jopa matkustaja.
Kameran kanssa jos haluaa monokennolle jonkun verran kokoa ja selvitä järkevällä budjetilla, niin vaihtoehtoja ovat käytännössä käytetyt CCD-kamerat (joita taitaa olla täälläkin myynnissä)...

Jari tuossa pohjusti asiaa niin hyvin, että mieleeni hiipi ajatus tarjota Harrylle tuota 10"/1000mm (F4) Newtonia (lyhentimellä F2.8) ja sen mukaan QSI 583ws CCD kameraani Astrodonin LRGBHa suotimilla...  :grin:
Noilla eväillä taivaalta tulisi Astrometry.netin kautta ratkottuna nämä lukemat:
Size:   1.35 x 1.01 deg
Radius:   0.843 deg
Pixel scale:   1.46 arcsec/pixel

Tuo voisi olla suhteellisen sopiva putki tuon EQ6-R Pro:n päälle kaavailtuun käyttötarkoitukseen, kun mm. FLO:n arvioissa jalustasta joku kertoi sen kantavuudesta näin:
"- load capacity is great. I use a 10" f4.8 Newtonian, CCD and filter wheel, with a piggyback telescope and it copes well with that. Probably close to 18kg. Requires 4 weights to balance (I don't use the extension bar - 3 weights would do it but I always bang into it in the dark!)"

Oma Newton putkeni olisi siis selvästi helpompi kalustus tuolle jalustalle, kuin tuon hemmon 10" F/4.8 Newton. Tuo kapine saattaa jopa olla kohtuullisen "säätövapaa" Newton-putki nykykynnossaan tuohon tarkoitukseen... ainakin oma täss asiassa jäävätty "mutu" kertoi noin...  :tongue:  QSI:n KAF-8300 kennokin on sopivan lineaarinen CCD ja tuo parivaljakko olisi paremmassa käytössä tuolla suunnalla kuin omassa käytössäni. Asia on nyt vakaassa harkinnassa, mutta heittäkää kapuloita rattaisiin, jos tuosta ehdotuksesta löytyy jotain selvää estettä hlehdon kalusto-ongelman ratkaisuun. Kiitos!
- Timo Inkinen

Poissa MaZa

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 89
Putkessa haasteena on lopullinen kuva-ala, esim. SCT:t ovat kompakteja mutta kääntöpuolena polttoväliä on äkkiä ihan liikaa, kun toiveena oli laaja kuvakenttä. Newtoneissa laadullisesti järkevä taso (=ettei ihan jatkuvasti tarvitse säätää) alkaa tuossa koossa sieltä parin tonnin hujakoilta esim. Teleskop-Austrian Lacerta ja TS:n ONTC. Ja tähän sitten vielä kollimointityökalut yms tilpehöörit päälle.

Ei kai laadukkaastakaan Newtonista paria tonnia tarvi maksaa? Esim. Orion Opticsin VX-sarjan 250mm Newton maksaa selvästi alle tonnin.  :huh:

https://www.orionoptics.co.uk/VX/vx10-10l.html

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6787
  • Valoa ja varjoja
Mekaniikka siinä maksaa eli tuollaisen laatu-Newtonin putken muut osat toimivat pitkiä valotuksia vaativassa deep-sky -kuvauksessa taipuilematta loppukuvassa näkyvällä tavalla.
Esimerkkinä taipumisesta saattaa tulla ongelmia apupeilin tai pääpeilin pitimestä, putkesta itsestään, tarkentimesta, tarkentimen kiinnityksestä putkeen jne. jne. Tuollainen Orion Opticsin putkiaihio saattaa olla hyvä aihio, mutta yhtä hyvin siinä saattaa tulla vastaan tukevointia vaativia alueita putkikokonaisuudessa, jotka pitää diagnostisoida putkesta yksi kerrallaan. Sijoittamalla riittävästi pääomaa tuohon valmiiseen putkiaihioon, voidaan ohittaa näitä kuvauksessa esiin tulevia säätötarpeita. Ts. päästään huomattavasti helpommalla tilanteeseen, "ettei ihan jatkuvasti tarvitse säätää"...
- Timo Inkinen