Kuvausta f/2.8 kaukoputkella (10" BorenSimon Power-Newton)

Aloittaja Timpe, 18.08.2019, 15:47:27

« edellinen - seuraava »

JoRy

Minulla oli myös jatkuvia jokseenkin identtisiä huurtumisongelmia 12" BSPN/TS2KORRR ja QSI690wsg5 kanssa.

Välillä huurtui komakorjaimen etulinssi, välillä linssit korjaimen sisällä, joskus jopa filtterit tai kameran kenno. Sain huurtumisen jonkunlaiseen hallintaan kun laitoin viime talvena fokuseriin kiinni Komahubilla säädettävän 10W lämmityspannan jonka ulkopintaa eristin solumuovilla. Pidän tässä pannassa aina pientä lämpöä ~5W päällä ja havaintojen alkaessa lisään tehoa. Pannasta johtuu jonkun verran lämpöä komakorjaimeen ja huurtumisongelmat vähenivät.

Tästä huolimatta kerran pari on huurtumista vielä esiintynyt. Tähän taitaa vaikuttaa isohko apertuuri ja valovoima, korjain ja kameran kenno kun näkevät peilien kautta laajalti hyvin kylmää taivasta jolloin vähäinenkin ilman kosteus tiivistyy jäähtyville pinnoille.

T:Jorma

Timpe

Kiitos viestistä, Jorma :smiley:
Vaihdoin hiukan lämmityspannan asettelua, jotta se kiertää enemmän tuolta tarkentimen ja sen sisällä majailevan ASA-korjaimen päältä. Silloin kun lämmitin oli vain kameran ja OAG-kameran ympärillä, ASA korjain taisi jäädä noita kahta viileämmäksi. Tuosta oli seurauksena korjaimen takalinssin huurtuminen, joten siirryin lämmittämään vain kameraa. Tuossa kiepissä tulee olla löysyyttä fokkarin osalta, jotta autofokukseen tarvittava muutaman millin mittainen liike pääsee tapahtumaan. Saa nähdä saadaanko tällä tavalla ASA:n pallomainen etulinssi huurteeseen sisäpuolelta, koska se on viileimpänä osana tuossa yhdistelmässä ja ASA:n muut linssit saavat hiukan lämpöä pannasta. Vaikeita ja kokemusperäistä tietoa vaativia juttuja tällaiset...  :huh:Lämmityspannoille (2 kpl DewNot) on oma säätimensä erillisellä virtalähteellä ja säätimessä tuo säädinnuppi saa olla jossain klo 8-9 tienoilla kunnes kovemmat pakkaset pakottavat nostamaan tehoa "pari napsua" ylemmäksi n. klo 10 tienoille. Toinen panta kiertää 6" linssiputken optiikan tienoilla ympäri sen vastavalosuojaa.
- Timo Inkinen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 08.09.2019, 22:32:24
Laitoin tänään myös tilaukseen CatsEye HotSpot keskimerkit saadakseni linjaukset aiempaa paremmin timmisti kohdalleen. Tässä putkessahan ei noita vielä ollut.
Siis tältä sivulta kansainvälisen tilaajan ohjeilla. Noita olisi saanut FLO:n sivuiltakin, joten saatoin hävitä hinnassa riippuen siitä jääkö tuo lähetys tullin haaviin. (FLO ei myynyt kaikkia malleja)
2 pcs - 15" Max-HS spotting templates: $24
4 pcs - Yellow HotSpots:  $12
Product Total: $36
Shipping and handling via economy USPS 1st-Class Mail to Finland:  $29
for a delivered cost of US$65

Jaahas, kuten arvata saattaa, niin lähetys seilaa jossain sen seitsemällä merellä tai konkkaan menneen T-Cookin lastiruumassa, kun sille ei saa tätä kummempaa seurantatietoa:
https://www.stamps.com/shipstatus/?confirmation=LZ619057710US (USPS)
http://parcelsapp.com/en/tracking/LZ619057710US (Universal Postal Union / World Postal Union)

Found in:
USPS
Cainiao
Tracked with couriers:
Cainiao
USPS
Albania Post
Universal Postal Union


WTF!!!  :veryangry:
Tein siis viimein postiin lähetykseni selvityspyynnön, kun nuo viitteet Albanian (!) postiin ja Cainiao:n (Kiinassa) eivät lupaa kovin hyvää toimitustäsmällisyyttä.
- Timo Inkinen

Timpe

Postin tekemä selvitys näyttää tyrkänneen kadonneen paketin liikkeelle...   :azn:
https://t.17track.net/fi#nums=LZ619057710US
2019-09-26 23:10 MIAMI FL INTERNATIONAL DISTRIBUTION CENTER, Processed Through Regional Facility -> Your item was processed through our MIAMI FL INTERNATIONAL DISTRIBUTION CENTER facility on September 26, 2019 at 11:10 pm. The item is currently in transit to the destination.
2019-09-26 09:26    MIAMI FL INTERNATIONAL DISTRIBUTION CENTER, Arrived at Regional Facility

- Timo Inkinen

Timpe

Ja paketti saapui tänään tulliin, josta selvitin sen eteenpäin. Liitteessä tullausmaksu (14,11 €).

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 08.09.2019, 22:32:24
Laitoin tänään myös tilaukseen CatsEye HotSpot keskimerkit saadakseni linjaukset aiempaa paremmin timmisti kohdalleen. Tässä putkessahan ei noita vielä ollut.
Siis tältä sivulta kansainvälisen tilaajan ohjeilla.
2 pcs - 15" Max-HS spotting templates: $24
4 pcs - Yellow HotSpots:  $12
Product Total: $36
Shipping and handling via economy USPS 1st-Class Mail to Finland:  $29
for a delivered cost of US$65

Tilasin tuolta siis kahdet kappaleet noita keskusmerkkejä, joten saatan myydä toiset tuollaista CatsEye HotSpot keskusmerkkiä tarvitsevalle (kokonaiskustannukset puoliksi toteutumishintaan; nyt PayPal on veloittanut 61.43 EUR verran omaa online-saldoani + mahdollinen tulli + paikalliset toimituskulut täällä Suomessa.

61,43 € + 14,11 € = 75,54 € (kokonaiskulut keskimerkeistä) ja tuosta puolet olisi 37,77‬ €. Tuon päälle muutamia euroja postikuluja ja vaivanpalkkaa, niin päädytään vaikka 43 euroon, jos joku haluaisi osallistua toiseen puoliskoon tästä CatsEye HotSpot US-toimituksesta :wink:
- Timo Inkinen

mistral

En tarvitse Catseye merkkiä, kysyn vaan kuinka sen saa oikeaan kohtaan jos liima ottaa herkästi kiinni? Pitäisi osua ensimmäisellä kerralla keskelle, myöhäistä korjata jos menee 0,1mm sivuun?

Timpe

Tuon varmaan syy miksi tilaukseen tulee pari kappaletta kutakin keskusmerkkiä, kun tilaa yhden kappaleen noita.
En ole itse tuollaista käyttänyt, mutta ilmeisesti tuossa on mukana eräänlainen sapluuna, mikä asemoidaan tarkasti peilin päälle ja sitten painetaan (?) keskimerkki paikalleen (tjsp.). Googlasin asiaa ja täältä löytyvät CatsEyen ladattavat oppaat kollimointia varten: https://www.catseyecollimation.com/pdfsops.html
Keskimerkin täsmällinen asennusohje on tässä: https://www.catseyecollimation.com/Spotting_hotspot.pdf
Tuo näyttää vaativan asiaan perehtymistä ja huolellisuutta varmaankin juuri tuon keskusmerkin väärän asemoinnin takia  :wink:
- Timo Inkinen

mistral

Yritin saada juonesta kiinni mutta kielitaito ei riittänyt :) Joku kalvo vissiin tarvitaan ja lyijykynän kumipäällä painetaan merkkiä mutta aika hämäräksi jäi.

Timpe

Samaan päädyin itsekin eli odotan, että kaikki kilkkeet ovat käsissä ja peilikin valmiina merkin kiinnitysoperaatioon. Tuo on siis tyypillinen 1-2-3 rautalankaversio ohjeesta, jonka perusteella/noudattamalla saa tehtyä kiinnityksen täsmälleen oikein, mutta mitä on hankala hahmottaa tyhjin käsin... :smiley:
- Timo Inkinen

Timpe

Tuo keskimerkki on odotellut työpöydälläni postipaketissa reilun viikon ajan, en ole edes purkanut pakettia. Työkiireitä on riittänyt ja nyt on flussaa puskemassa päälle, joten motivaatio laitteiston kanssa ropaamiseen on ollut matalalla. Täällä on ollut viikon sisään yhden kerran selkeää iltataivasta täyskuutamon kanssa, jolloin ajettelin jatkavani syystaivaalta kaavaillun sumukuvan osavalotusten kuvausta. Käytännössä huurtumisongelmat jatkuivat sekä QSI:n että ASA 0.73x komakorjaimen kanssa. Kosteutta löytyi ensin korjaimen takalinssin pinnalta (purin + puhaltelin hiustenkuivaimella), sitten hetken päästä taas  ASA -korjaimen linssistön sisältä (puhaltelin hiustenkuivaimella) ja lopulta noin 1,5h kameran jäähdytyssäätöjen ropaamisen jälkeen vielä QSI 583ws CCD-kameran kennon suojalasilta. Pilvisyys tuli taas taivaalle ja irroitin tuon laitteistojumpan päätteeksi kameran irti kuvausputkesta lyhentimineen + toin sen sisätiloihin kuivumaan.

Tänään illalla otin viimein CCD-kamerasta kennon kuivauspatruunan irti uunitusta varten ja purin ASA-korjaimen linssit irti, jotta lissien väliin mahdollisesti kertynyt muuta kosteampi ilma poistuisi sieltä. Lähinnä kameraa olevan linssin jätin vielä korjainholkin sisälle yksinään. Tässä yhteinen purkukuva kummastakin:Jos vaikka tuon kuivatushuollon jälkeen täällä oltaisiin valmiimpia kuvaamaan, jos vielä sattuisi tulemaan selkeää keliä.
Jos haluaa ajatella positiivisesti, niin tuo F2.8 kuvausputki taitaa nyt olla kollimointivapaassa kunnossa. Sen voi ajaa parkkiin vaaka-asentoon ja sieltä kuvaamaan ylös zeniittiin ilman, että zeniitissä aiemmin säädetty kollimointitulos muuttuisi mihinkään. F4 Newton putkeen tekemäni lisämodaukset ovat siis korjanneet oikeat asiat noista mekaniikan taipumisasioista.  :smiley:
- Timo Inkinen

AstroIle

Hei,

Tuohon keskimerkin kiinnitys asiaan sen verran,
että ostin 6 vuotta sitten. Cat's eye kollimointi laitteet ja mukana tuli A3 kokoinen piirtoheitin kalvo, johon oli pirintattu yleisimpien kakoputkien peilien koot renkaina. Kalvon keskellä on 3kpl noin 3mm reikiä kolmion muodossa. Idea on se, että tavallinen teippi laitetaan takapuolelle. Ja kollimointi tarra laitetaan toiselle puolelle. Tavallinen teippi tarraa kollimointi tarraan kiinni näistä 3mm reijistä. Kollimointi tarrasta otetaan liimasuojus pois kohdistetaan peiliin käyttäen piirtoheitin kalvojen rinkuloita. Kynänän pyyhekumi päällä painetaa teippiä, jolloin keskimerkki tarrautuu peiliin. Teipin ote on pienempi kun keskimerkissä, joten keskimerkki jää peiliin kiinni kun piirtoheitin kalvo poistetaan.

T.Astroile

mistral

Ai laitetaanko teippi ja keskimerkki pöydällä paikalleen? Ja vasta sen jälkeen mallataan peilin päällä kalvo. Mutta millä kalvo pysyy paikallaan jos sitä ei lukita peilin kehälle?

AstroIle

Hei,
Jep, pöydällä keskimerkki laitetaan kalvon keskellä olevaa kolmikulmio viivoitukseen jonka sisällä nämä reijät, tämä teippi juttu tehdään pöydällä. Itse kalvosta leikkasin ylimääräistä pois. Samalla kalvolla olen laittanut 15-30 cm peilejä. En ole kiinnittänyt kalvoa peiliin mitenkään. Pidättänyt vain hengitystä. :tongue:. Ongelmana on ollut, että peilin reunaviisteet eivät ole täysin tasaiset. Yleisesti olen pohtinut, että optinen keskipiste voitaisiin löytää tekemällä paperiin pyöreä 10 cm reikä ja laittaa tämä paperi sopivalle etäisyydelle ristiviivalaserin ja peilin väliin. Ajatus on, että ristiviiva laser piirtää paperiin ristin ja reijän kautta palaava heijastus kohdistetaan paperissa olevaan ristiin. Näin ollen laser näyttäisi optisen keskipisteen. En ole testannut käytännössä ideaa.

T.Astroile

Timpe

Lainaus käyttäjältä: AstroIle - 19.10.2019, 19:43:53
Tuohon keskimerkin kiinnitys asiaan sen verran,
että ostin 6 vuotta sitten. Cat's eye kollimointi laitteet ja mukana tuli A3 kokoinen piirtoheitin kalvo, johon oli printattu yleisimpien kaukoputkien peilien koot renkaina. Kalvon keskellä on 3kpl noin 3mm reikiä kolmion muodossa. Idea on se, että tavallinen teippi laitetaan takapuolelle. Ja kollimointi tarra laitetaan toiselle puolelle. Tavallinen teippi tarraa kollimointi tarraan kiinni näistä 3mm reijistä. Kollimointi tarrasta otetaan liimasuojus pois kohdistetaan peiliin käyttäen piirtoheitin kalvojen rinkuloita. Kynänän pyyhekumi päällä painetaa teippiä, jolloin keskimerkki tarrautuu peiliin. Teipin ote on pienempi kun keskimerkissä, joten keskimerkki jää peiliin kiinni kun piirtoheitin kalvo poistetaan.

Kiitos AstroIle, säästit kirjoittamisen vaivan minulta tuosta :smiley:
Tässä ovat kuvat työjärjestyksessä...

Asetetaan teippi noiden reikien päälle, asemoidaan läpinäkyvä kalvo teippeineen tuon keskusmerkin päälle (kannattaa asemoida kollimointiruuvi-viivojen suhteen) ja painellaan jollakin esineellä tuo teippi reikien kohdalta alas:Käännetään kalvo, irroitetaan merkin takana oleva liimapaperi varovasti, niin nähdään että tuo keskusmerkki on hyvin kiinni teipissä: (tässä vaiheessa merkin asentoa ei voi enää muuttaa)Kalvo keskusmerkkineen siirretään tarkasti peilin keskustan päälle (olisi varmaan todella hyvä, jos GSO:n peilien laadunvalvonta karsisi tuotantolinjalta tällaiset laatupoikkeamat pois, mutta GSO:n p*sk*-laadun tietäen kaikki mahdollinen tuotanto virheineen päästään suoraan läpi asiakkaalle saakka) :veryangry:Vaihtoehto B on tietysti, että tuo keskusmerkki on tehtaalla sijoitettu optisen keskipisteen päälle, jolloin peilin mekaaninen / optinen keskipiste eroavat toisistaan tuon verran. Tai sitten CatsEye:n sapluunan mittasuhteet ovat vinksallaan. Jätin nyt tuon uuden keskusmerkin asennuksen tuohon asentoon ja väritin mustalla tussilla tuon GSO:n merkin taustalla näkyvän kehän. Jatkoa seuraa tästä, kun nähdään miten putki käyttäytyy kollimoinnissa tähtien avulla. Tässä on kumminkin tarkempi kuva sen jälkeen, kun CatsEye HotSpot keskusmerkki on painettu tarkasti paikalleen tuon läpinäkyvän sapluunan avulla (sen asemointi-tarkkuus lienee jotain 0,5mm luokkaa ja tarkkuutta voi parantaa esim. tuollaisia kuvia ottamalla ja tarkastamalla kaikki asennusvaiheet kuvallisesti läpi).Tuollaisessa tilanteessa kannattaa tietysti ottaa se HotSpot varakappale käyttöön myöhemmin ja liottaa vanha GSO:n keskusmerkki pois ennen sen varamerkin asennusta tyhjään peilikeskustaan.

Noh, tein kumminkin putkelle päiväkollimoinnin TuBlugilla ja CatsEye XLKP autokollimaattorilla. Tuollainen HotSpot keskusmerkki on jotain heijastavaa materiaalia, joten se näkyi ilman mitään lisävaloja pilvisen taivaan avullakin. Näkyvyys paranee varmaankin valoa käyttämällä, mutta tässä on pari kuvaa päiväkollimoinnin ajalta.

Howie Glatterin TuBlug näkymä pääpeilin asentoon ensin (tässä saattaa olla avuksi, jos keskusmerkin reiästä näkyisi kirkas peilin pinta, eikä mustattua/heijastamatonta GSO-keskimerkkiä).Sitten XLKP:n keskuspupillin näkymä monen iteroinnin jälkeen: (kannattaa huomata, että erikokoiset HotSpot heijastukset johtuvat muistaakseni väärästä XLKP:n etäisyydestä, sillä CatsEye myy tällaisia lisätuunauksia).
"To negate collimation visual queue parallax error, an autocollimator's mirror surface must be at or near the position of the Primary's native focal plane. Heretofore to compensate, imagers stacked an appropriate-length extension tube under their autocollimator to satisfy this constraint."Ja sama offset-pupillista:Kannattaa huomata, että tällä kertaa XLKP:n tuottamat ristiriitaiset haamuheijastukset loistivat poissaolollaan ts. tuo kollimointitulos oli kohtuullisen helppo saada aikaan! Mitä nyt huomasin kollimoinnin aikana taas kerran apupeilin kollimointiruuvien olevan hiukan liian kireällä, jotta niitä olisi hyvä säätää. Pitänee siis nollata apupeilin asento muilla työkaluilla tuon nykyisen pääpeilin paikan mukaan ja jättää siinä yhteydessä kollimointiruuvit hiukan löysemmälle. Mutta haluaisin sitä ennen taivaalta testikuvat, jotta näkisin kuinka tuo pääpeilin keskipisteen paikan muuttaminen vaikuttaa tähtien kollimointiin. Tuo pääpeilin keskimerkin väärä sijainti olisi hyvä selitys sille, miksi CatsEye:n kanssa on ollut noita säätöongelmia noin paljon (huom. sekä Murtsilla että allekirjoittaneella). Sen jälkeen voisi ottaa pääpeilin taas kerran irti ja joko irroittaa GSO:n vanha keskusmerkki kokonaan tai sitten iteroida noita HotSpot asennuksia vielä nykyistä tarkempaan kuntoon. :undecided:
- Timo Inkinen

mistral

Tuli mieleen tarkistuskapula jolla pääsisi nyt ainakin 0,5mm sisään. Tehdään rimasta sopivan pituinen kapula jonka päihin nakutellaan oikeaan kohtaan naulat. Naulan voi smirgelillä tai laikalla hioa talttapäiseksi jotta se antaisi tarkemman näytön. Sitten vaan mittaamaan vastakkaisilta puolilta ja vääntää naulaa jotta ero olisi nollassa. Nollauksen jälkeen mittaa eri "kellonaikojen" suunnassa niin näkee kuinka keskellä merkki on. Jos kapulassa on puupölyä, voi sen maalata, turha päästää hiukkasia peilille.