Oletko laittanut lämppäri pannan sille korjaimelle? Ymmärrän että siinä on mahdollisuus kuvan laadun heikkenemiseen, mutta itse painin samojen ongelmien kanssa aikaisemmin puoli vuotta. Nyt käyttänyt korjaimissa yli vuoden lämppäreitä ja ongelmia ei ole ollut. Datan laatu näyttää siedettävältä.
Tuossa
yllä on kuva lämmityspannasta, mikä kiertää nyt tarkentimen rungon ympärillä. Kuten kirjoitin aikaisemmin, niin
"fokuserin pannan alla on nyt -2.15°C ja kopissa muutoin -4,81°C" ts. puhuttiin tuossa 2,5 asteen erosta fokuserin pinnassa suhteessa ulkoilmaan. Pidän lämmöt pannassa päällä koko ajan, mutta pyrin pitämään lämmön tarpeen minimissään, jottei se vaikuttaisi kuvalaatuun. Tuollainen 2" ASA korjain menee siis lähes kokonaan tarkentimen sisään ja jos tuota em. kuvaa katsoo, nioin siitä näkee kuinka tarkenninputki on noin 10...15 mm ulkona tarkentimen rungosta, kun kamera on fokuksessa.
Ulkopuolinen lämmitys johtuu siis ensin tuohon tarkentimen runkoon ja sieltä sitten ilmateitse + parin laakerin kautta tuohon 2" tarkennin-putkeen ja sieltä edelleenkin tuon ASA-korjaimen runkoon, josta se viimein siirtyy (jos siirtyy) korjaimen linsseihin. Kokeilen vielä lisätä pantaan lämmitystehoja, jotta lämpöä saataisiin menemään perille saakka oikeisiin kohtiin eli korjaimen linsseille saakka. Nyt tuo delta-arvo ulkoilman ja tuossa pannan alla olevan RuuviTag mitta-anturin välissä on viitisen astetta aiemman 2,5 asteen sijasta.
Pitäisi oikeastaan saada jossain vaiheessa lämpötila-mittaus tuonne fokkariputken sisälle, jotta saisin tietooni kuinka paljon tuota pantalämpöä johtuu tuon em. "välitilan" kautta tarkentimen sisälle saakka. Yhtenä ongelmana on sitten vielä tuon ASA korjaimen pitkä optinen rakenne, mikä näkyy
tässä rakennekuvassa. Jos kuvan vasempaan reunaan osoittava linssipari huurtuu ulkopinnastaan (vasemman puoleisin linssipinta), niin saako tuo linssipari nyt tarvittavan lämmityksen tuolta tarkentimen rungon kautta? Ehkä lämmitetään itse asiassa noita kahta linssiä, mitkä ovat kuvan oikeassa reunassa? Tuo ulommainen mulkosilmä-linssi on jo melkein putken sisäpinnan kohdalla syvyydeltään. Tässä mielessä tuota lämmityspantaa tulisi kenties levittää nykyistä laajemmalle alueelle, jotta osan sen lisälämmöstä päätyisi myös tuonne 10-15 mm ulkonevan tarkenninputken osalle (ja sieltä edelleenkin tuonne vasemman puoleiseen linssipariin).

Niin tai näin, taustatietona sen verran ettei huurtumisongelmia ollut kun käytössä oli TSOAG27 + AP CCDT67 lyhennin RCT-putkessa:
https://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/GSORC10/GSO_10_RC_i.jpgTuolloin tuo pantalämmitys oli näinkin väljästi kameran ja OAG:n ympärillä (backfokus 76 mm):
https://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/AP1200GTO/Frost_and_heating_benefits_07012017.jpgTMB-linssiputkesta ja M82 Riccardista muistan nyt, että tuo 0.75x tasoitin/lyhennin halusi osan lämmöstä itselleen (backfokus 76 mm) tai muutoin Riccardin takalinssi veti samalla tavoin huuruun (ts.
tämä lämmitys oli vielä väärin sijoitettu ja
tämä lähempänä oikeaa sijoitusta).
Ja nyt ollaan huurtumisongelmissa, kun tuo ASA-korjain on käytössä tällä tavoin tarkenninputken sisällä:
https://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/BorenSimon_F2_8_scope/IMG_20190817_FT_motor_focuser_adapter2.jpgEi ole toistaiseksi löytynyt sopivaa lämmityspannan paikkaa ja tehoa, jotta tuo ASA pysyisi huurteettomana kun QSI-kamera on kuvauskunnossa
Moro, minulla ei ole ollut huurtumisongelmia, en tosin ole käyttänyt lämmitintäkään, paitsi yli 15 asteen pakkasilla käytän lämmitintä filtteripyörälle, kun se alkaa silloin luistamaan, eikä vaihda suodatinta, mutta tuosta ei ole aiheutunut mitään ongelmia (SBIG:n filtteripyörä on sivussa itse kamerasta, toisin kuin mitä on Timpen kompaktin QSI:n kanssa). Kasaan kaluston joka kerta erikseen kuvauskuntoon ja säilytän kaiken muun paitsi putken sisällä kuvaukertojen välissä.
Tuossa on lihavoituna merkittävin ero Murtsin ja itseni välillä. Hänellä ASA korjain + kamera tulevat käyttöön lämpimistä tiloista, kun minulla nuo ovat ulkona havaintosuojassa tuon pantalämmityksen varassa. Kytkin nyt muuten havaintokopin sisälle taas auton sisätilan lämmittimen, jolle ajastin puoliteholla käyntiaikaa pari tuntia aamuyön tunteina. Tuo lähinnä sen takia, että Newtonin pääpeili oli taas kosteana, kun käytin sitä edellisiltana puoliselkeässä säässä (tuolloin oli muutaman pakkasasteen keli). Nyt plussakelien tultua tuo veti itsensä jossain vaiheessa täysin huuruun (suojatulppa oli paikallaan) ja oli selvästi märkänä putken sisässä. Nyt otin putken suojatulpan pois ja katson kuivattaako kopin toistuva yölämmitys tuon Newtonin pääpeilin taas havaintokuivaksi. (En ole kurkistanut mitä TMB:n etulinssille kuuluu, mutta siinäkin on ollut tuo pantalämmitys koko ajan päällä (sama ohjaus ohjaa kumpaakin pantaa).