Aloittelijan kysymyksiä ccd-kuvauksesta

Aloittaja J Piira, 22.10.2016, 07:24:13

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lainaus käyttäjältä: J Piira - 08.01.2018, 19:40:11
Jatkoin ASA:n etäisyyden testausta kuvaamalla AT´tik 383:lla lyhyitä valotuksia. En itse oikein noista kuvien arvoista osaa päätellä, että kannattaako tuota etäisyyttä vielä testailla vai ovatko nuo arvot ihan ok?

Hyvältä näyttää eli ole vain ihan rauhassa & tyytyväinen saamiisi CCDI-arvoihin.
Jos haluat hifistellä, niin voit alkaa hieromaan kuva-alan nurkkia visuaalisesti kuntoon eli tekemään hienokollimointia kuva-alan nurkkien tasoittamiseksi.  :wink: 
Tässä malliksi tämän päiväisen RCT-kuvan #81 CCDI-mittaus ja sen mukaiset tähdet samasta kuva-alasta 100% cropattuna... (arvaa, mikä nurkka ei kuulu kuvaan?-)
(Sitten tulivat pilvet eli säätö jatkuu parin kuukauden kuluttua  :undecided:)
- Timo Inkinen

J Piira

Kiitoksia vastauksista. Näyttää vaan menneen deklinaatiopuolen suunnat eqmodista sekaisin, kun muuttelin hieman rakennetta jolla sain löysiä pois. Mutta tuohan on vain täppä oikeaan kohtaan
- Jukka -

J Piira

Sain tukevamman fokuserin vaihdettua putkeeni ja eilen oli illalla tähdetkin näkyvillä. Tosin tuuli oli vähän puuskaista ja ehkä ilmassa pientä jäähilettä. Kollimointia säätelin ccdinspectorilla ja tarkennuksen sgp:n autofocuksella. Muuten kuvan arvot näyttävät aikalailla samanlaisilta kuin tällä sivulla aiemmin näkyvät ennen fokuserin vaihtoa kuvatut, mutta FWHM arvot ovat huomattavammasti isommat. Laitoin sgp:n kautta kuvaamaan 20 kuvaa 180s valotuksella .  Onkohan tarkennus vähän pielessä vai voiko jokin muu aiheuttaa tuon FWHM arvojen kasvun?  Noissa kuvissa kollimoinnin arvot näyttävät hieman vaihtelevan. Mistähähän tuo voisi johtua?
- Jukka -

J Piira

Tuossa edellisessä nuo kohteen tiedostonimet jäivät vääriksi, kun ensin olin suunnitellut kuvaavani M45:ttä, mutta ekalla kertaa fokuseri oli vähän liian korkealla ja jouduin ottamaan 16 mm:n jatkopalan pois välistä.
Sillä aikaa maapallo oli pyörähtänyt niin, että Rosette oli sopivammalla hollilla. Liitteessä 19 kuvva pinottu PI:n oletusarvoilla ja auto stretchattu
- Jukka -

Timpe

Lainaus käyttäjältä: J Piira - 17.01.2018, 14:02:28
Muuten kuvan arvot näyttävät aikalailla samanlaisilta kuin tällä sivulla aiemmin näkyvät ennen fokuserin vaihtoa kuvatut, mutta FWHM arvot ovat huomattavammasti isommat ....clip.... Onkohan tarkennus vähän pielessä vai voiko jokin muu aiheuttaa tuon FWHM arvojen kasvun?  Noissa kuvissa kollimoinnin arvot näyttävät hieman vaihtelevan. Mistähähän tuo voisi johtua?

Monimutkaiseen kysymykseen "lyhyt" vastaus.
=> Tsekkaa mitä CCDI:n omasta avusteesta löytyy FWHM haulla, niin löydät esim. FWHM Monitor FAQ ohjeen ja paljon muutakin asiaa FWHM-lukemista ja niiden tulkinnasta. En jaksa selittää kaikkea tähän yhteyteen, mutta kerron että haussa tulee esiin myös tämä seikka:

"Precise Collimation
...Collimation makes a huge difference in the quality of image and resolution that can be achieved. With CCDInspector, a collimation error of 10 arcseconds can produce as much as 1 arcseconds increase in FWHM of a star. This means that a good 3.0 arcsecond FWHM image can become a 2.0 arcsecond image with proper collimation!"


Edellisestä huolimatta voin lyhyesti myös sanoa, että ilmakehän seeingin vaihtelut vaikuttavat hyvin paljon asiaan. Kannattaa aina tarkastaa mitä MeteoBluen kaltaiset sivut antavat seeing-ennusteita tuolle illalle. Ks. esim. Hyvinkään tiedot linkistä:
https://www.meteoblue.com/en/weather/forecast/seeing/hyvink%c3%a4%c3%a4_finland_656913
Olen näet joskus kollimointisäätöjä tehdessäni huomannut, että seeing vain romahtaa, kun ilmakehässä tapahtuu jotain (yleensä pilvet ovat tulossa taivaalle ja ilmavirtaukset muuttuvat nopeasti).

En siis neuvo vertaamaan saatuja FWHM-arvoja eri iltojen kesken, enkä aina edes saman yön sisälläkään. FWHM-arvot vain vaihtuvat eri öiden välillä ja sillä hyvä!
Mutta siitä huolimatta tuolla FWHM-arvolla on takanaan tiettyjä lainalaisuuksia mukana, kuten esim. tuo kollimoinnin tarkkuus. Sitten kun saat tällaiset asiat kuntoon (asiat mihin pystyt itse vaikuttamaan), niin pääset arvioimaan kelin ja kollimoinnin hyvyyttä tietylle illalle.

Ja jos haet hyvää kollimointia CCDI:llä, niin on parempi katsella Collimation/Curvature/Aspect ratio -lukemien keskinäistä kolminaisuutta ja näiden kokonaissummana saatat saada sille illalle sivutuotteena myös sen parhaan mahdollisen FWHM-lukeman putkestasi (jos vain ilmakehän liike pysyy vakaana).  :wink:

Alla liitteessä taas yksi mittaus RCT:n arvoista. En ole tehnyt tuolle edelliseen (08-01-2018) verrattuna mitään muuta säätöä, kuin kiinnittänyt CCD-kameran pariin kertaan uudelleen fokkariin hakiessani oikeaa sommittelua uuteen kuvausprojektiini. (Tarkista omat CCDI:n oletusarvosi myös kohdalleen, kertoo toinen kuva...)
- Timo Inkinen

J Piira

Onkohan jollakin vihjeitä mikä on mennyt pieleen, kun RGB-kuvan muodostaminen ei onnistu?
- Jukka -

vehnae

Lainaus käyttäjältä: J Piira - 06.03.2018, 20:51:51
Onkohan jollakin vihjeitä mikä on mennyt pieleen, kun RGB-kuvan muodostaminen ei onnistu?

Joo, paina sitä pyöreää nappulaa ("Apply Global") eikä neliötä ("Apply").

Tuolla operaatiolla (R/G/B-kuvien yhdistäminen RGB-kuvaksi) ei ole mitään varsinaista kohdekuvaa vaan se luo uuden kuvan, jolloin apply global on oikea ratkaisu. Neliötä käytetään siinä vaiheessa kun RGB-kuvaan yhdistetään L, jolloin olemassaoleva RGB-kuva toimii kohdekuvana.

J Piira

Kiitoksia. Tämä homma on vähän hakusessa, kun ei pariin vuoteen ole montaakaan kuvaa saanut.
- Jukka -

J Piira

Yritän kasailla noista edellisistä LeoTripletin kuvista jotain. L:N ja RGB:n yhdistäminen ei onnistu. Johtuuko siitä, että croppasin tuota L_kuvaa  ja en tuota RGB-kuvaa  vai olenko mokannut jossain käsittelyjen vaiheessa.
Saako noita eri "kokoisia" kuvia jotenkin yhdistetyksi vai pitääkö aloittaa alusta. Referenssi kuva pakatessa oli kaikissa sama.
- Jukka -

naavis

Yhdistäessä luminssia ja värikuvia toisiinsa kuvien koon täytyy tosiaan olla sama. Kuvia kropatessa niiden koko muuttuu, joten sen jälkeen niitä ei voi yhdistää kroppaamatta toista kuvaa prikulleen samalla tavalla.

J Piira

- Jukka -

J Piira


Näitä kysymyksiä varmaankin riittä, kun tätä hommaa opettelee.Onnistuuko L-kuvan ja rgb-kuvan  yhdistäminen lrgb-kuvaksi vaikka kamera olisi ollut vähän eri asennossa, kun vain  referenssi kuva kalibroinnissa on kaikissa sama?  Jos croppaa eri asennoissa kuvattua l-kuvaa ja rgb-kuvaa niin miten se pitää tehdä jotta ne yhdisyvät lrgb-kuvaksi.
- Jukka -

vehnae

Joo, kun käytät rekisteröidessä referenssikuvana samaa ruutua kaikkien osavalotusten kanssa, niin homma toimii. Itse yleensä poimin ensimmäisen luminanssiruudun tms työhakemistossa erikseen, niin ei tarvitse arpoa mitä vasten kuvat on rekisteröity kun käsittelee materiaalia useilta öiltä. Kuvien croppailu kannattaa tehdä vasta jokseenkin lopullisesta kuvasta, yleensä pinoamisessa tulevista "surureunoista" ei ole käsittelyvaiheessa haittaa.

J Piira

Taustan käsittelystä en ole oikein otetta saanut. Jos nyt jotain yrittäisi kysellä. Tuossa kuvassa on pinottukuva ja ABE:llä oletusarvoilla käsitelty kuva. Onko nuo oikean yläkulman (ja samoin vasemman alakulman) vaaleammat alueet ulkopuolelta tulleen ei toivotun valon aiheuttamia vai johtuvatko jostain muusta?  Vähän ne ovat pienentyneet tuossa käsittelyssä, mutta voiko niitä saada jollain konstilla vielä selvemmin poistettua?
Kuvissa aivan oikeassa laidassa olevissa kirkkaimmissa tähdissä näkyy tiettyyn suuntaan kirkas alue. Onkohan kyseessä jokin  heijastuman putkessa? Katselin myös DBE:n ohjeita, mutta en oikein vielä niistä selvää saanut?
- Jukka -

Timpe

Lainaus käyttäjältä: J Piira - 19.03.2018, 16:45:55
Katselin myös DBE:n ohjeita, mutta en oikein vielä niistä selvää saanut?

Minusta DBE ajaa ABE:n suohon mennen tullen eli sen käyttö kannattaa opiskella vaikka tämän videon avulla: http://www.harrysastroshed.com/pixinsight/pixinsight%20video%20html/pixinsighthomenewbie.html (tuolta DBE)
"Mastering DBE will give huge rewards in your image processing and is worth spending some time getting your self aquatinted with DBE works by taking a background model all the imperfections inc gradients and even vignetting , then removing them from the image ( usually by subtraction)"

Kannattaa tosin varoa, mihin niitä pisteitä tiputtelee, ettei tasoita oikeita sumujakin taustataivaan sijasta  :wink:
- Timo Inkinen