Aloittelijan kysymyksiä ccd-kuvauksesta

Aloittaja J Piira, 22.10.2016, 07:24:13

« edellinen - seuraava »

J Piira

Kyllä tämä kuvan käsittely ehkä pikkuhiljaa edistyy. Kiitos kannustuksen ja hyvien neuvojen.
- Jukka -


Javs86

Jarkko Suominen
--------------------
Porin Karhunvartijat ry
https://karhunvartijat.fi/

--------------------
TS-Optics ED Apo 80mm f/7,
HEQ5 Pro Syntrek,
Canon eos 700D (Astro-mod), ZWO ASI120 MC, Atik 16IC

Timpe

Upeaa jälkeä!  :cool:
(Mitä tuo oikean reunan keskeltä löytyvä sininen hehku muuten on?)
- Timo Inkinen

J Piira

Kiitoksia! Tuossa sinisen pinotussa kuvassa selvästi on tuo tähden hehku näkyvissä. Ilmassa kyllä oli jatain pientä jäähilettä, mutta en tiedä aiheuttiko se vai jokin muu asia tuon?
- Jukka -

wm-x

Sanoisin edelleen että kalibrointi ei ole mennyt kohdilleen kennon reunahehkulta näyttää.

J Piira

Tuo hehku näyttää niin symmetriseltä tuon tähden ympärillä asiasta yhtään mitään tietämättä tuntuisi että hehku ei hakeutuisi johonkin tähteen vaan olisi jossain kohtaa kuva-alaa
kohteesta riippumatta vai vahvistuuko hehku jotenkin kirkkaissa kohdissa?
- Jukka -

einari

Kyllä minustakin tuossa viimeisessä kuvassa näyttää alareunassa kulmissa kennon hehkua olevan.
Ja darkkien pitäisi tuo hoitaa.
Tosin omalla cmos-kameralla kyllä usein huomannut kummallisuuksia dark-kalibroinnissa.
___
Tapio

KaisuliiniTheGreat

Kiitos multakin kaikille opastajille. Vaikka ei ookkaan mun ketju, niin oon oppinut tästä tosi paljon itekkin!  :azn:
Kaisuli

J Piira

Joo siinä kuvan etenkin taustan käsittelyssä on minulla  kyllä vielä läheskaikessa opiskeltavaa. Tuon tähden(kuvan ulkopuolelle jäävän) sininen hehku, joka näkyy kuvan oikeassa laidassa voisi kai johtua jostain sääilmiöstä(vai kuinka?), kun nimittäin katselin noita kalibroituja kuvia niin osassa se näkyy selvemmin osassa ei juuri lainkaan.
- Jukka -

vehnae

Joo, esimerkiksi ohuet yläpilvet tai ilmassa oleva sumu aiheuttavat juuri tuollaisia tähtien laajentuneita haloja. Samalla kuvan himmeät yksityiskohdat kärsivät yleensä niin paljon että tällaisia osavalotuksia ei kannata ottaa pinoon mukaan.

J Piira

Nostin jalustaani kesän aikana, jotta pääsisin kuvaamaan hielman 0-deklinaation alapuolelta. Pari viikkoa sitten oli pilvetön yö ja sain jalustan napasuuntauksen sharpcapilla kohdilleen, mutta yllättäen deklinaatio moottori vain nytkähteli edestakaisin kun yritin ajaa. Onneksi tekemässäni arduino astroeq:n liittimessä löytyi "kylmäliitos"ja asia korjaantui. Quidaus ei oikein hyvin toiminut
virhe vaihteli 1 - 2.5 kaarisekunnin välillä. Toivottavasti tämä johtui siitä, että tuolla jalustani kohteen etsinnän tuntipuolella  oli selvästi löysää. 
Sitten kysymys flattikuvien ottamisesta L,R,G,B-kuviin: Toimiiko näin? Jos laitan sgp:n kuvaamaan ensin  nuo kaikki light- kuvat peräjälkeen siten, että tarkentaa automaattisesti filtterin vaihdon yhteydessä, niin voinko ottaa flattikuvat peräjälkeen samalla systeemillä  vasta sen jälkeen kun nuo kaikki lightkuvat on otettu (auotomaattista tarkennustahan flat-kuviin ei voi laittaa mutta bahtikovin maskilla etsityn tarkennuskohdanhan eri filttereille tuo sgp löytää. (vai pitääkö flatit kuvata heti jokaisen filtterin jälkeen)

- Jukka -

vehnae

Tarkennuksen hienosäädöllä ei pitäisi olla havaittavaa vaikutusta flatteihin, ne voi hyvin ottaa kuvaussession päätteeksi. Tai jos on fiksu niin hämärän aikaan ennen kuvausta, niin pääsee aikaisemmin nukkumaan.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: J Piira - 11.09.2017, 20:29:12
(vai pitääkö flatit kuvata heti jokaisen filtterin jälkeen)

Jari tuossa vastasikin, kun väsäsin omaa vastinettani.
Käytännössä voi kuvata flatit ennen tai jälkeen Light-kuvia, jos tarkentimesi kykenee toistettavasti hakeutumaan samaan tarkennuskohtaan. Itse olen laiska kuvaaja ja tarkennan kerran luminassilla aloittaessani kuvaamisen ja anna mennä tuolla tarkennuksella koko LRGB-kasan. Tässä laiskuudessa auttaa hiilikuituinen paksu RCT-putken runko ja QSI 583ws CCD-kameran tarkka mekaniikka, joka pitää LRGB filsujen tarkennukset sangen lähellä toisiaan. Omassa putkessasi moni muu asia saattaa vaikuttaa fokukseen niin paljon, ettei tällaista "laiskuutta" pysty harrastamaan (esim. alumiiniputken lämpölaajeneminen muuttaa fokusta jo tuollaisen 2-3 h aikana liikaa).

Tässä LRGB pinkan yksityiskuvien fokukset ajalla 19:18 - 21:46, kun kuvasin tuota M82 galaksia:



Ja tässä aiempi vertailu pelkästä luminanssikanavasta saman suuruusluokan ajankulun myötä:



Olisi mukava tietää kuinka joko toinen kuvausputki käyttäytyy kuvausillan aikana, jos sen jättää tarkentamatta 2,5-3 tunnin ajaksi ts. onko tämän kaltainen lämpökäyttäytyminen harvinaista?
- Timo Inkinen

J Piira

Kiitoksia Jarille ja Timolle!  Yritän mittailla tuon suomalaisesta männystä tehdyn putkeni käyttäytymistä lämpötilan muutoksissa kunhan pilvet väistyvät.
- Jukka -