Skywatcher Explorer 150/750, barlowin ja okulaarien päivitys??

Aloittaja VeskuP, 30.12.2013, 09:35:02

« edellinen - seuraava »

spuge

Jees. Käsitys on ehkä peräisin juuri planeettahavainnoitsijoilta, jotka siis pääsääntöisesti käyttävät suuria suurennoksia. Jos putkessa on seuranta, niin okulaarin näkökenttä voi olla vaikka 30 astetta, koska planeetta mahtuu silti kokonaisuudessaan näkökenttään. Toisaalta jos seurantaa EI ole, niin laajakulmaisella okulaarilla kohde pysyy vähän kauemmin näkökentässä ja on tietysti helpompi löytääkin...
WO Megrez 72/432, SW SkyMax 180/2700

mistral

Lainaus käyttäjältä: VeskuP - 13.05.2014, 20:09:32
Taidan ehkä kuitenkin sitten pidättäytyä tuohon ES:n 8,8 milliseen okuun.

Itselläni oli planeetta okun haku päällä hiljattain ja harkitsin myös ES:ää mutta jostain luin että se tekisi jonkun heijastuksen.

Toinen juttu oli jos sen typpitäyte vuotaa ja sinne pääsee kosteaa ilmaa tilalle niin kuinka se saadaan "tuuletettua".

Olen ymmärtänyt että tavallinen ei-vesitiivis oku pysyy kirkkaana kun se viedään kuivaan pakkasilmaan, siellä sen sisältämän ilman tilavuus pienenee ja tilalle tulee kuivaa pakkasilmaa. Sitten kun se viedään sisälle, laajenee sen ilma ja näin osa poistuu (ehkä 5-10% en osaa laskea), mutta näin joka kerralla sisusta kuivuu jos siis saa kuivaa korvausilmaa. Siksi en laita okuja lähelle maan pintaa varsinkaan syksyllä kun maalämpö lisää kosteutta, vaan mieluummin pöydälle. Vähän offtopicia  :rolleyes: 

VeskuP

Jaa pitääpä tutkia asiaa.

Niin no joo, jos okun kaasutiiveys ajan mittaa häviää, niin käsittääkseni sehän toimii sitten vaan samalla tavalla kun tavalliset okut. Vesitiivishän ei ole myöskään sama asia kun höyrytiivis. Ymmärtääkseni myös höyrynosapaineella(tai jotain sinnepäin) on jotain tekemistä näiden huurtumisien kanssa, kun "suljettuja" rakenteita kuljetetaan sisälle ja ulos. Vähän jatkoin offtopicia :cheesy:
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

mistral

#48
Jos kaasutiivis oku jää puolitiiviiksi eikä jaksa tuulettaa itseään samalla lailla kuin tavalliset okut niin silloin saattaa höyry jäädä sisäpuolelle. Mutta huonoa onnea siinä täytyy olla jos näin pääsee käymään, todennäköisesti ES:ät pitää typen sisällään vuosikaudet.

MarttiM

Youtubesssa on otsikolla "Eyepiece collection review" erään useita Explore Scientific -okulaareja omistavan amerikkalaisen harrastajan kommentteja. Siinä verrataan 11 mm:n ES-okulaaria jopa Nagleriin ja esitellään myös 8,8 mm:n Explore Scientificin linssi.
Akromaattiset refraktorit 101 mm f/16 ja 80 mm f/15

VeskuP

Juu katseli tuossa kyseisen videon. Jäi sellainen kuva, että kaveri tiesi mistä puhui... No en vielä kuitenkaan ole tilausta tehnyt, hiljaa hyvä tulee :azn:
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

VeskuP

Vähän offtopikkia taas
Lainaus käyttäjältä: mistral - 13.05.2014, 23:13:33
Jos kaasutiivis oku jää puolitiiviiksi eikä jaksa tuulettaa itseään samalla lailla kuin tavalliset okut niin silloin saattaa höyry jäädä sisäpuolelle.

Kelien ollessa surkeat, käpistelin tuossa okulaarejani. Huomasin samalla, että salkussani olevat silikageelipussukoiden rakeet ovat muuttuneet vaaleiksii. No muutama tunti uunissa, 130 astetta ja taas on oranssi väri palannut rakeisiin. Rakeet ovat siis ilmeisesti kuivuneet. Tällä tavalla saisi myös vedet/höyryn pois okulaarista, tai ainakin luulen.

Otetaan tiivis kippervaara tms. kannellinen muoviastia, laitetaan "märkä" okulaari ja noita kuivattuja silikageelirakeita sinne ja lopuksi kansi kiinni. Sitten vaan odotetaan x tuntia/päivää  ja silikageeli on lopulta imenyt kosteuden okulaarista itseensä...
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

VeskuP

Palataanpa aiheeseen taas vaihteeksi! Tuossa viikonloppuna pääsi taas katselemaan taivaalle ihan urakkalla. Semmoisen ikävän asian taas huomasin, että minulta puuttuu myös okulaari tuosta 24mm ja 12mm(24mm + 2xbarlow). Mielestäni se olisi ollut tarpeen mm. Lovejoyta Newtonillani katsellessa.

Tässä olen huomannut, että tarpeeksi kun kertyy tuota kokemusta/katselukertoja niin sitä automaattisesti tietää mitä tarvitsee.... Taitaa kuitenkin olla niin, että okulaarien hankkiminen on sellainen loputon suo :grin:
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

Lithos

Joo ja tärkeintä olisi aina että hankkii niitä okulaareja vasta sitten kun oikeasti on se "Tämän polttovälin minä tavitsen" tunne. Ilman sitä kun shoppailee niin tulee äkkiä ostettua sellaista jota ei käytä.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

JPeltola

Terve!

Pohdintaa explore scientificin UWA 18mm okulaarista DS käyttöön

Viime joulukuussa ostin ensimmäisen kaukoputken mallia SW 150/750 pds. Pääasiassa talvi kului putken käytön opettelussa mukana tulleen 28mm okulaarin kanssa. Alkavalle kaudelle on tarkoitus hankkia hyvä DS havainnointiin soveltuva okulaari kyseiselle putkelle.

Viime talvesta mieleeni jäi lähinnä tarve saada hieman lisää suurennusta. Kuitenkaan näkökentän kapenematta. Olisikohan tuossa mukana tulleessa okulaarissa näkökenttä n. 50 astetta (todellinen siis kutakuinkin 1,9 astetta). Huomasin myös että tällä okulaari/putki yhdistelmällä komaa alkoi olla reunalla jo jonkin verran eli turha varmaan tuijotella pelkästään sitä, kuinka suuren todellisen näkökentän okulaari antaa. mukana tulleella okulaarilla siis suurennus n. 27x, lähtopupilla 5,5mm ja todellinen näkökenttä n.1,9 astetta.

Teoreettisilta arvoiltaan tuo Scientificin UWA 18mm okulaari kiinnostaa ja siksipä kysynkin, onko kenelläkään siitä kokemusta kys putken kanssa? Suurennos n. 42x, lähtöpupilla 3,5mm ja todellinen näkökenttä n. 2 astetta. Arvoiltaan kuulostaa juuri sopivalta DS okulaarilta.

Timpe

Ei kokemusta ES:n okulaareista, mutta tuo lienee ihan järkihankinta omassa hintaluokassaan (18mm antaa myös hyvät speksit DS-havaintoihisi).
Googlailin ES:n okulaareista mielipiteitä ja tällainen keskustelu löytyi: http://www.deepskyforum.com/showthread.php?230-The-*real*-value-of-eyepieces-for-serious-deep-sky-observing
Tuolla sangen asiallista vertailua ES:n mallistosta suhteessa tuplasti kalliimpiin okulaarimerkkeihin kuten TeleVue ("From the reviews, it seems to be quite clear that ES is the runner up to TeleVue. Not quite there, but impressive performance for the money.").
Silmälasikäyttäjälle tuollainen 13mm katseluetäisyys on pienehkö, mutta tuon kai jo huomasitkin. (Kyseessä oli siis tämä okulaari. )
- Timo Inkinen

VeskuP

Pieni huomio tuosta holkkikoosta, ES:ltä löytyy myös 1,25" holkilla 14mm okulaari. Itse valitsisin sen, koska se käy sitten 7 millisestä 2xbarlown kanssa. Oletuksena siis, että omistat 2x perus barlow linssin.
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

spuge

Jep, siinä on myös parempi eye relief (15.6mm vs 13mm), joten on ilman muuta houkuttelevampi okulaari.
WO Megrez 72/432, SW SkyMax 180/2700

JPeltola

Kiitokset hyvästä linkistä ja huomioista!

Tosiaan en tajunnutkaan tuota 14mm käyttöä barlowin kanssa. Hyvä huomio! Vieläpä näyttäisi antavan lähtöpupillaksi about 2,8mm ja todellinen näkökenttäkin 1,5 asteen luokkaa. Katseluetäisyydellä ei ihan niin paljon merkitystä kun en silmälaseja käytä. Tietysti pidempi on aina mukavampi.

Oli tosiaan mielenkiintoinen linkki. Ostoaikeet vahvasti kääntyy tuon ES:n kannalle. Tuntuu suhteellisen järkevältä siirtymiseltä parempien okulaarien pariin siten että lompakkokin sen kestää.

VeskuP

Noniin jatkanpa tätä ketjua välillä. Lopulta sitten kuitenkin hylkäsin ES:n 8,8 millisen, koska sain(tai saan) käsiini 10 millisen Televuen Radian okulaarin. Kenttää okulaarissa on "ainoastaa" 60 astetta, mutta hommattuani tuon seurantajalustan ei tuolla kentällä ole tosiaan niin suurta merkitystä, niinkuin Spugekin tuossa edellä mainitsi. Barlow linssejä löytyy 2x ja 2,25x, joten saan tuolla varsinkin Newtonille kaipaamiani suurennoksia 150x ja 167x. Maksutovilla taas saan suuria suurennoksia 360x ja 405x, joita ei varmaan tule ihan joka kerta käytettyä, mutta onpahan reserviä, jos keli sattuisi sallimaan...
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro