n. 20mm okulaari ja valinnan vaikeus

Aloittaja VP, 17.12.2015, 20:21:31

« edellinen - seuraava »

VP

Olen tässä pohtinut vaihtavani 20mm perus-Plössilini johonkin muuhun. Suurennus olisi juuri sopiva yleishöyläksi, mutta laajempaa kuvaa kaipaan, kun menee katselu melko epämukavaksi verrattuna muihin okulaareihini (TS Superview 40mm ja Celestron X-Cel LX 12mm).

Noita kolmea olen miettinyt. WO menee vielä budjettiin. Mikä olisi paras vaihtoehto? Haen mahdollisimman terävää, hyväkontrastista kuvaa sumujen katseluun. Tiedän, joka ketjussa sama laulu. Pitäisi saada hyvä halvalla, mutta nyt etsitään budjettiin sopivaa parasta vaihtoehtoa. :azn:

SkyWatcher Panaview 26mm
Celestron X-Cel LX 18mm
William Optics UWAN 16mm

Jälkimmäisessä olisi 82 asteen näkökenttä, tulisiko tällä sellainen "spacewalk" efekti? Kovasti kiinnostaa koska 60 astetta on laajin mitä muistan käyttäneeni.

-V

VeskuP

Itse valitsisin seuraavista:
-Antares Speers Waler UWA 17mm
-Explore Scientific 14mm tai 18mm

Ja ainoastaan siksi, että ovat hiukan halvempia kuin WO, WO:n okusta ei ole tietoa sen enempää... ES:n okuja on kehuttu ja arvosteluja niistä lukeneena voin suositella. Itselläni on Antaresin 7,2 millinen ja se on todella hyvä, siinä muuten tulee juuri tuo mainitsemasi spacewalk efekti...
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

mistral

Speers Walersin 17mm on 9 linssinen mikä kertoo todennäköisesti hyvin korjatusta kentästä ja 78 asteen näkökulma on tosi laaja. Mutta eyerelief on vain 13mm, ehkä se toimii koska eihän koko ajan katsota täydellä kentällä.

TS:n 16mm uwa on 7 linssinen jopa laajemmalla kentällä ja millin lyhyemmällä er:llä. Luottaisin numeroiden perusteella Speers'iin enemmän. Tosin heijastukset saattaa yllättää, numerot ei sano kaikkea.

arik

Celestron LX:t ovat oman kokemukseni mukaan hyviä, vaikka näkökenttä onkin "vain" 60 astetta.

20 mm polttovälille ehdottaisin W.O. SWANia, jossa on 72 asteen näkökenttä. Itselläni se on toiminut ihan mukavasti, joskin reunoilla kuva ei ole niin terävä kuin keskellä. (Ei liene ihan harvinaista noin laajoilla näkökentillä.) Hinta on joka tapauksessa kohtuullinen.

VP

Hmm, taidan kallistua semmoiseen komboon kuin SW PanaView 32 tai 38mm ja WO SWAN 20mm. Tuota PanaViewiä olen päässyt jonkin verran kokeilemaan ja on kyllä todella mukava katsella sillä. Haittana tietysti se, että on melkoinen monsteri tarkentimelle kannateltavaksi.

-V

VeskuP

Lainaus käyttäjältä: W1lleM - 18.12.2015, 15:24:27
Hmm, taidan kallistua semmoiseen komboon kuin SW PanaView 32 tai 38mm ja WO SWAN 20mm. Tuota PanaViewiä olen päässyt jonkin verran kokeilemaan ja on kyllä todella mukava katsella sillä. Haittana tietysti se, että on melkoinen monsteri tarkentimelle kannateltavaksi.

-V
Varmaan hyvä veto! Pistäpä kommenttia tuosta WO:n swanista kunhan pääset kokeilemaan. Itseäni kiinnostaisi tuo 9 millinen.

Lainaus käyttäjältä: mistral - 17.12.2015, 23:24:22
Speers Walersin 17mm on 9 linssinen mikä kertoo todennäköisesti hyvin korjatusta kentästä ja 78 asteen näkökulma on tosi laaja.

Näitähän on verrattu Naglereihin monillakin palstoilla, ja ei varmasti turhaan...
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

VP

Jees, sinne lähti 32mm Panaview ja 20mm SWAN tilaukseen. Vielä kun joutuisi jouluksi. :)

VP

Lainaus käyttäjältä: VeskuP - 18.12.2015, 21:36:40
Varmaan hyvä veto! Pistäpä kommenttia tuosta WO:n swanista kunhan pääset kokeilemaan. Itseäni kiinnostaisi tuo 9 millinen.

Täältä pesee ja linkoaa, tuo SWAN on kyllä todella hyvä näin ensikokemuksien mukaan. Ei värivirheitä yms häröjä ainakaan haitaksi asti, kuva on kyllä todella laaja ja melko kolmiulotteinen. Kontrastia on ihan eri tavalla kuin entisessä 20mm Plösslissä.
Haukut WO kyllä saa taittuvasta silmäkupista, ei tuossa mitään niin kauan kuin ei mennä pakkaseen. Mutta ei paljon vaadi että kumi muuttuu betoniksi, varmasti halkeaa melko helposti jos erehtyy vahingossa taittamaan takaisin pakatessaan.

32mm Panaview oli myös hintansa väärti, kontrasti melkolailla samaa luokkaa kuin SWAN mutta hiukan enemmän värivirhettä. Mutta voi juukeli mikä katseluetäisyys tuossa on, hurjan laaja eye relief. M42 näytti 70mm APO:lla suorastaan törkeän hyvältä, näkymä oli melkein yhtä laaja kuin kiikareilla mutta paljon kirkkaampi kuva sekä enemmän himmeämpiä osia näkyvissä.
Panavievin kumiosat ei taitu, jäykistyy ne nekin muttei haittaa niin paljoa. Suojukset sai painella kiinni ihan tosissaan, ne tuntuvat jäykistyvän aika paljon pakkasessa.

Tuuria kävi muuten tuon backfocusin suhteen, panaviewissä jää 2,3cm ja SWANissa 0,8cm varaa sisäänpäin kulmapeilin kanssa. Olisi aavistuksen ketuttanut jos ei olisikaan tarkentunut, molemmat Newtonit on tosin vielä testaamati, kääk!

-V