Kovaonnisen Starliner-aluksen koelentoa yritetään uudelleen

Nasan rahoittamien yksityisten avaruusalusten saralla koetaan pian jännityksen hetkiä. Boeing-yhtiö yrittää uudelleen miehittämätöntä koelentoa, jolla Starliner-alus saataisiin sertifioitua miehistölle.

Laukaisuyritys Atlas V -kantoraketin kyydittämänä tapahtuu näillä näkymin torstain ja perjantain välisenä yönä kello 1.54 Suomen aikaa.

Starlinerin on määrä nousta matalalle kiertoradalle, nostaa ratansa Kansainvälisen avaruusaseman ISS:n korkeuteen ja telakoitua siihen noin vuorokautta laukaisun jälkeen. Aluksella on noin 230 kiloa rahtia asemalle ja sen on määrä viipyä lennolla 10 vuorokautta ennen paluuta maanpinnalle.

Ensimmäisen kerran Starliner-alusta lennätettiin kiertoradalle joulukuussa 2019. Tuolloin kaikki meni laukaisussa hyvin, mutta teknisen ongelman vuoksi aluksen asennonsäätöjärjestelmä toimi väärin laukaisun loppuosassa. Alukselle jäänyt tarpeeksi ajoaineita nousemaan ISS:lle tekemään ratajarrutusta sen jälkeen.

Tämän vuoksi lento jäi matalalle radalle ja aiottua lyhyemmäksi eikä Nasa kelpuuttanut sitä näytöksi toimivuudesta.

Nyt yritettävä uusintalento oli tarkoitus tehdä jo viime vuoden heinäkuussa. Tuolloin tekniset ongelmat ensin viivästyttivät sitä ja sitten koko alus päädyttiin lähettämään tehtaalleen tutkittavaksi.

Nasa rahoitti Boeingin Starlinerin rinnalla myös SpaceX-yhtiön Crew Dragon -alusta, joka onnistui miehittämättömällä koelennollaan maaliskuussa 2019 ja kuljetti ensimmäiset astronauttinsa toukokuussa 2020.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)