Historiallinen päivä - Dragon pääsi matkaan kyydissään kaksi astronauttia

Yhdysvallat on palannut omiin miehitettyihin lentoihin lähes yhdeksän vuoden tauon jälkeen. SpaceX-yhtiön Dragon-alus lähti lauantai-iltana matkaan Falcon 9 -kantoraketin kyydissä.

Ensimmäisen kerran laukaisua yritettiin jo keskiviikkoiltana, mutta huono sään vuoksi yritystä lykättiin.

Dragonin ensimmäisellä miehitetyllä lennolla avaruuteen matkasivat Nasan astronautit Douglas Hurley ja Robert Behnken. Tämä on molemmille heistä jo kolmas avaruuslento.

"Haluan antaa paljon tunnustusta edeltäjälleni Charles Boldenille, joka sai kaupallisten lentojen ohjelman aikaan ja puolusti sitä", kommentoi Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine laukaisun jälkeen.

"Pian tehdään moottoripolttoja ja alus asettuu lähelle ISS:n rataa. Astronautit tarvitsevat lepoa avaruudessa, mutta on vielä paljon tehtävää", Bridenstine sanoi.

Matka Kansainväliselle avaruusasemalle kestää 19 tuntia. Dragon telakoituu asemaan automaattisesti, mutta miehistöllä on tarvittaessa mahdollisuus telakoida myös manuaalisesti. Telakoinnin on määrä koittaa sunnuntaina kello 17 jälkeen Suomen aikaa.

Nasa ei vielä ole varma, miten kauan miehistö viipyy Kansainvälisellä avaruusasemalla. Aikaa on varattu 1-4 kuukautta.

Seuraava miehitetty lento Dragonilla on määrä tehdä aikaisintaan elokuun lopussa. Silloin kyydissä on peräti neljä astronauttia.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)