Dragon-aluksen testilaukaisu onnistui

SpaceX-yhtiön Dragon-aluksen miehitetyn version ensilaukaisu onnistui lauantaiaamuna Cape Canaveralista Floridasta. Miehittämätön testilento Falcon 9 -kantoraketin kyydissä valmistelee Dragon-aluksen miehitettyä laukaisua myöhemmin tänä vuonna.

Aluksen kannalta ratkaisevinta ovat kiertoradalla suoritettavat testit sekä laskeutumisen onnistuminen. Dragonin on määrä telakoitua Kansainväliseen avaruusasemaan sunnuntaina noin kello 13 Suomen aikaa aseman robottikäsivarren avustamana.

Laukaisu vaikutti sujuneen täydellisesti. Tähän lukeutuu se, että Falcon 9 -kantoraketin alempi vaihe laskeutui robottiproomulle Atlantilla. Myös Dragon-aluksen miehitetty versio on suunniteltu käytettäväksi useita kertoja. Keskeisin kertakäyttöinen osa järjestelmässä on kantoraketin toinen vaihe.

"Olen uuvuksissa ja tämä on ollut hyvin stressaavaa, mutta tähän mennessä kaikki on toiminut. Aluksen täytyy vielä telakoitua ja palata takaisin, mutta olemme jo selvinneet osasta isoimman riskin vaiheista", kertoi Elon Musk laukaisun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Laukaisuvideon voi katsoa YouTubesta ja myös laukaisun jälkeen pidetty lehdistötilaisuus on julkaistu.

Nasa ei ole vielä halunnut kommentoida tarkkaa aikataulua ensimmäiselle miehitetylle lennolle. Tiedossa on vain, että se voi tapahtua tänä vuonna. Myös Boeing-yhtiön Starliner-alusta on määrä testata lähikuukausina ensin miehittämättömänä.

Miehitettyihin lentoihin kykenevän Dragon-aluksen version eli Dragon 2:n saattaminen valmiiksi on ollut Muskin perustaman SpaceX-yhtiön korkein prioriteetti viime vuosien ajan. Aluksen rahtiversio Dragon 1 lensi ensimmäistä kertaa jo 2010.

Nasa on rahoittanut Dragonin ja Starlinerin kehitystä, jotta Yhdysvallat saisi jälleen astronauteilleen Venäjästä riippumattoman pääsyn avaruuteen.

Dragon-projektin valmistumisen jälkeen SpaceX:n tärkein kehitysprojekti on BFR eli Muskin ideoima superraskas raketti. Tämäkin on kokonaan uudelleen käytettävä. Raketin ylempänä vaiheena voidaan käyttää joko miehittämätöntä rahtialusta, tankkerialusta tai miehitettyä alusta. BFR:n kehityksen onnistuminen mahdollistaisi miehitetyt lennot Kuuhun ja Marsiin.