Hubblen viimeisestä huoltolennosta on jo 15 vuotta - jatkaa havaintojaan edelleen

Vinhaa vauhtia pyörivien gyroskooppien laakereiden pettäminen on useita kertoja vaarantanut Hubblen toimintakyvyn. Nyt käyttökelpoisia gyroskooppeja on enää kolme jäljellä. 

Gyroskoopeilla säädetään avaruusteleskoopin asento avaruudessa, mikä on välttämätön ominaisuus havaintojen teon kannalta. 

15 vuotta sitten avaruussukkula Atlantis lähti Hubblen viimeiselle huoltolennolle, jolloin sen gyroskoopit uusittiin. 

Gyroskoopeista eniten käytetty on ehtinyt tehdä 15 vuodessa noin 9 biljoonaa eli 9 miljoonaa miljoonaa pyörähdystä.

Avaruusteleskoopilla on jäljellä kolme käyttökelpoista gyroskooppia, joskin niissä on esiintynyt ajoittaisia ongelmia. Hubblen olisi mahdollista tehdä havaintoja yhdelläkin gyroskoopilla, mutta vähemmän tehokkaasti kuin normaalitoimintaan vaadituilla kolmella.

Toukokuun 11. päivänä 2009 alkaneella Hubblen viidennellä huoltolennolla tehtiin muitakin merkittäviä toimenpiteitä. Avaruusteleskoopin pääkameraksi vaihdettiin Wide Field Camera 3.

Astronautit myös asensivat uudet akut, UV-spektrografin, havaintotietokoneen ja seurantalaitteistot. 

"Minulla oli suuria toiveita siitä, että Hubble pysyisi käyttökuntoisena ainakin viisi vuotta", sanoo huoltolennolla mukana ollut astronautti John Grunsfeld. "Nyt olemme jo 15 vuoden kohdalla ja Hubble toimii vielä hyvin"

Laitteiston ikääntyessä Hubblelle on ilmaantunut muitakin ongelmia. Tähän mennessä niistä on selvitty ja Nasa pyrkii käyttämään avaruusteleskooppia tiedetoimintaan niin pitkään kuin mahdollista.

Aika ajoin julkisuuteen on nostettu ehdotus, että Hubblea käytäisiin huoltamassa SpaceX-yhtiön Dragon-aluksella. Kesälle suunniteltu Polaris Dawn -lento avaruuskävelyineen ottaa askeleen kohti sen mahdollistamista. 

Nasa herätti huomiota, kun se ilmoitti huhtikuussa aikovansa hylätä röntgenalueen Chandra-avaruusteleskoopin, vaikka laite on vielä toimintakykyinen. Syynä tähän olivat Nasan budjetin leikkaukset. Hubblea pidetään kuitenkin huomattavasti arvokkaampana sen tieteen ja näkyvyyden vuoksi.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)