SpaceX-yhtiö esitteli uudet avaruuskävelypukunsa

Kesälle suunniteltu ensimmäinen avaruuskävely yksityisellä avaruuslennolla tarvitsee puvun. SpaceX-yhtiö esitteli eilen avaruuskävelyjä varten kehittämänsä pukumallin.

Tätä ennen SpaceX-yhtiöllä oli kehitettynä ainoastaan painepuku, jota astronautit käyttävät Dragon-aluksessa laukaisun ja laskeutumisen aikana lisäämässä turvallisuutta. Sellainen ei kuitenkaan ole tarkoitettu työskentelyyn avaruusolosuhteissa.

SpaceX:n uuden puvun sulavaa ulkonäköä esitellään julkaistulla videolla.

Keskeistä avaruuskävelypuvulle ovat sen nivelten tekniset ratkaisut, jotka määrittävät puvun liikkuvuuden. SpaceX kertoo kehittäneensä uudenlaiset pyörivät nivelet, jotka pysyvät pehmeinä kunnes puku paineistetaan. Puvun visiiriin on yhdistetty kamera ja HUD-näyttö, joka mahdollistaa tilannetiedon välittämisen kypärän visiirin sisäpinnalle.

Vaikka puku esiteltiin päällisin puolin, sen teknisistä ratkaisuista ei ole juurikaan kerrottu. Esittelykappaleet eivät vaikuta sisältävän tarvittavia elossapitojärjestelmän laitteistoja, vaan puku on ilmeisesti tarkoitus kytkeä letkulla aluksen omaan järjestelmään tai siihen lisätään myöhemmin laitteistot sisältävä reppu.

Miljardööri Jared Isaacin ostaman Polaris Dawn -lennon tarkkaa aikataulua ei vielä ole julkistettu, mutta se voi koittaa aikaisintaan heinäkuun alussa. Lennon on määrä nousta ellipsiradalle, jonka kaukaisin piste on kauempana kuin mitä miehitetyillä lennoilla on käyty Apollo-lentojen jälkeen.

Suunnitelmissa on maksimissaan kaksi tuntia kestävä avaruuskävely. Haasteita tuo, että koko Dragon-aluksen sisätilat joudutaan laskemaan tyhjiöön, sillä siinä ei ole erillistä ilmalukkoa.

Nasa puolestaan kehitti Artemis-ohjelmassa aluksi omaa xEMU-pukuaan, mutta päätyi sittemmin ulkoistamaan pukukehityksen yksityisyrityksille. Vuonna 2022 työhön valittiin Axiom Space ja Collins Aerospace. Monet prototyypiksi jääneen xEMU-puvun innovaatioista tulevat kuitenkin käyttöön myös yrityksillä.