Uuden kuupuvun prototyyppi esiteltiin

Kuun pinnalla puvun tarjoama liikkuvuus on paljon tärkeämpää kuin avaruuskävelyillä. Nasa ja Axiom Space -yritys paljastivat keskiviikkona uuden Kuuhun tarkoitetun avaruuspuvun prototyypin.

"Olemme tutkineet Nasan käyttökokemuksia monilta vuosilta ja ammentaneet niiden oppeja rakentaaksemme avaruuspuvun käyttöön Kuussa sekä tuleville omille asiakkaillemme", sanoo Mark Greeley Axiom Space -yrityksestä.

Vaikka nyt esitelty AxEMU-prototyyppipuku on väreiltään tumma, lopullinen kuupuku aiotaan valmistaa pääosin vaaleasta kankaasta johtuen lämpötekijöistä.

Yhtiö kertoo myös, että pintakerros piilottelee allaan joitakin yhtiön innovaatioita, joita ei paljasteta kilpailijoille.

Aiemmin Nasa aikoi vastata Artemis-lentojen avaruuspuvuista itse. Vuonna 2019 se esitteli prototyypit tulevaisuuden puvuista niin kuukävelyä kuin avaruuslentojakin varten. Pukujen kehitys jätettiin kuitenkin kesken ja teknologiat annettiin yksityisyrityksille malliksi.

Nasa valitsi viime vuonna Axiom Space -yhtiön vastaamaan Artemis III -lennon kuukävelypukujen kehityksestä. Collins Aerospace sen sijaan sai tilauksen avaruuskävelyjen puvuista. Myöhemmissä vaiheissa Artemis-ohjelman avaruuspukujen kokonaisrahoitus voi kasvaa jopa 3,3 miljardiin euroon.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)