Nasa antaa yksityisyrityksille rahoitusta avaruuspukujen kehitykseen

Axiom Space ja Collins Aerospace -yhtiöt on valittu Nasan yhteistyökumppaneiksi tulevaisuuden avaruuspukujen kehittämiseen. Lopulta kokonaisrahoitus voi kasvaa jopa 3,3 miljardiin euroon.

Kehitteillä ovat puvut sekä kiertoradalla tehtäviä avaruuskävelyjä että Kuun pinnalla toimimista varten.

Kyseessä ei ole kokonaisrahoitus, vaan valitut yritykset käyttävät kehitystyöhön myös omia varojaan. Nasa asettaa yrityksille rahoituksella palkittavia tavoitteita ja pyrkii tekemään läheistä yhteistyötä niiden kanssa. Yritykset tulevat omistamaan kehittämänsä teknologiat.

Axiom Space tunnetaan parhaiten suunnitelmastaan rakentaa oma avaruusasema pitkälti Kansainvälisen avaruusaseman moduuleja muistuttavista osista. Yhtiö panostaa myös avaruusturismiin SpaceX-yhtiöltä ostetuilla lennoilla.

Collins Aerospace on pääosin lentokoneisiin ja sotilasteollisuuteen keskittynyt yritys. Se on aiemmin sulauttanut itseensä avaruussukkulan miehistöaluksesta päävastuussa olleen Rockwell-yhtiön.

Rahoittamalla ainakin alkuvaiheessa kahta eri tahoa Nasa pyrkii pitämään kustannuksia matalina kilpailun ansiosta. Samalla nousee todennäköisyys, että edes yksi projekti valmistuu kohtuullisessa ajassa. Molempia pukuvaihtoehtoja tuskin rahoitetaan loppumetreille asti.

Nasa kehittää myös omia, hyvään liikkuvuuteen erikoistuneita xEMU-pukujaan, mutta niiden kehitystyö on viivästynyt

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)