Nasan avaruuspuvut eivät valmistu ajoissa – laskeutuminen Kuuhun viivästyy

Yhdysvaltojen astronautit eivät kävele Kuun pinnalla vielä vuonna 2024, sillä kehitteillä olevat seuraavan sukupolven avaruuspuvut myöhästyvät aikataulustaan.

Nasan suurena suunnitelmana on palauttaa amerikkalaiset astronautit Kuuhun. Aiemmin tavoitteena oli tehdä miehitetty lento Kuuhun vasta vuonna 2028.

Kaksi vuotta sitten Valkoinen talo kuitenkin ohjeisti järjestöä nopeuttamaan suunnitelmia, jotta laskeutuminen voitaisiin tehdä jo vuonna 2024.

Viimeisin takaisku nopeutetulle aikataululle on raportti, jossa todetaan, että Nasan uusien avaruuspukujen kehitys tulee viivästymään. Raportin mukaan kuulaskeutumisen kannalta kriittisenä pidetyt "puvut eivät tule olemaan lentovalmiita ennen kuin aikaisintaan huhtikuussa 2025".

Seuraavan sukupolven avaruuspukuja tarvitaan myös siihen, että työskentely Kansainvälisellä avaruusasemalla voidaan tulevaisuudessakin toteuttaa turvallisesti.

Astronautit käyttävät asemalla nykyisin avaruuspukuja, jotka on suunniteltu 45 vuotta sitten Nasan avaruussukkulaprojektia varten.

Nasa on kehittänyt uutta pukua jo 14 vuoden ajan ja käyttänyt siihen rahaa noin 360 miljoonaa euroa. Järjestö aikoo kuluttaa projektiin vielä 535 miljoonaa euroa, jolloin kokonaishinnaksi tulee 895 miljoonaa euroa.

Kuuhun paluuseen liittyy myös poliittisia agendoja. Donald Trumpin hallinnolle näyttäviin kuulentoihin panostaminen ja aikataulun kiristäminen olivat tärkeitä. Yhdysvaltojen nykyinen presidentti Joe Biden on sen sijaan halunnut panostaa erityisesti ympäristön tilaa seuraaviin ohjelmiin.

Aiheesta julkaistu raportti (englanniksi)