SpaceX tarjoaa Nasalle apua Hubblen toiminnan jatkamiseksi

Ikääntyvä Hubble-avaruusteleskooppi putoaa vähitellen yhä alemmaksi. SpaceX-yhtiö on tarjonnut Nasalle ilmaista apua teleskoopin nostamiseksi korkeammalle radalle.

Syyskuun lopussa tehdyn sopimuksen mukaan Nasa ja SpaceX selvittävät mahdollisuuksia huoltolennon tekemiseen.

"Tutkimus on kiehtova esimerkki Nasan innovatiivisesta lähestymisestä yksityisten ja valtiollisten toimijoiden yhteistyöhön", sanoo Nasan tiedelentojen johtaja Thomas Zurbuchen.

Nasa huolsi Hubblea yhteensä viidellä sukkulalennolla vuosina 1993–2009. Viimeisen huollon jälkeen Nasa ei enää ole suunnitellut panostavansa Hubblen huoltoon, ja avaruussukkulan käytöstä poistamisen jälkeen se ei siihen enää itsenäisesti kykenisikään.

SpaceX-yhtiölle avaruusteleskoopin korkeuden nostaminen olisi osoitus osaamisesta ja se tehtäisiin osana yksityistä Polaris-ohjelmaa miehitetyllä Dragon-aluksella. Nasa ei osallistuisi lennon kustannuksiin.

"Hubblen huollon kaltaiset lennot auttaisivat meitä laajentamaan kykyjämme avaruustoiminnassa ja viemään eteenpäin tavoitetta tehdä ihmiskunnasta avaruudessa matkustava useiden planeettojen sivilisaatio", kommentoi Jessica Jensen SpaceX:stä.

Hubble kiertää Maata nykyään 531–535 kilometrin korkeudessa. Alkujaan se vapautettiin hieman korkeammalle ja rataa nostettiin sukkulalla tehtyjen huoltolentojen yhteydessä. Nyt tavoitteena voisi olla nosto lähelle 600 kilometriä.

Hubble kärsi viime vuonna pitkäkestoisesta viasta, josta päästiin yli, mutta sen aiheuttaja jäi osin epäselväksi. Vuonna 1990 avaruuteen laukaistu avaruusteleskooppi on vääjäämättä lähestymässä käyttöikänsä loppua eikä pelkkä kiertoratakorkeuden nostaminen tai edes muutaman laitteen vaihtaminen pysty välttämättä jatkamaan sen toimintaa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)