IRIS:tä aloittelijalle

Aloittaja Timo Kantola, 19.03.2011, 12:17:39

« edellinen - seuraava »

Liikanen

Hienot ovat ohjeet, mutta ongelmia on silti päässyt syntymään:
Ensin en meinannut millään saada ohjelmaa edes asennettua, kunnes tajusin, että kaikki ladatut tietostot pitää purkaa samaan kansioon. :laugh:

Ja sitten siihen vähän erikoiseen ongelmaan. Yritin aluksi muuntaa CR2-biaskuvat PIC-muotoon. Ohjeissa pyydetään "raahaamaan" kuvat Decode RAW files-tilaan, mutta kuvat eivät ilmesty sinne ollenkaan (eli ikkunan valkoiselle alueelle ei ilmesty mitään). Olen yrittänyt "kopio ja liitä"-menetelmää ja ties minkälaista raahausta, mutta kuvat eivät vaan siirry ikkunaan. :veryangry:

?
Lakeuden Ursa

Timo Kantola

Timo Kantola

Liikanen

Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 29.03.2015, 14:32:50
Mikä kamera?

No niin, tämä ratkaisikin ongelman... :azn: Käytän Canon EOS 1100D:tä eli laitoin aluksi kamera-asetuksista päälle kohdan "REBEL". Tällöin IRIS ilmoitti "Decode RAW files" -kohdassa tiedostotyypiksi "crw", vaikka 1100D tallentaa kuvat "CR2"-muodossa. Vaihdoin kamera-asetuksen muotoon "7D/5D markII", niin sitten toimi. En tiedä vaikuttaako tuo "väärä" kamera-asetus minkälaisia komplikaatioita tulevaisuudessa, mutta tuolla pääsee eteenpäin.  :cool:
Lakeuden Ursa

Timo Kantola

Pitäsi olla:
Canon 1100D : select configuration CANON (5D/20D/40D/350D/500D)

Iris on siitä hankala, että se ei anna anteeksi vääriä valintoja, eikä pahemmin herjaile siitä mikä on pielessä.
Timo Kantola

Liikanen

Kiitos ohjeista! Näillä pinoaminen saatiin suoritettua, mutta silti koko ohjelmasta jäi hieman kaksijakoiset tunnelmat. Otin M81 ja -82:sta tunnin valotuksen minuutin pätkissä. Kalibraatiot:
Flatit: 17 kpl
Darkit: 20 kpl
Offsetit: 40 kpl

Liitteiden ensimmäinen kuva (ylempi) on pinottu IRIS-ohjelmalla ja toinen (alempi) DSS:llä. Molemmissa on siis sama lähtödata. Lopullisen käsittelyn tein PhotoShopilla ja Lightroomilla, yrittäen saada lopputuloksen mahdollisimman hyväksi molemmissa kuvissa.

IRIKsen eduiksi lasken:
1. Kuvissa on enemmän väriä ja ne ovat vielä oikein. :laugh:
2. Yksityskohtia hieman enemmän (osittain). Sikarigalaksin yksityiskohdat ovat DSS:llä huomattavasti pehmeämmät.
DSS:n eduiksi lasken:
1. Vähemmän kohinaa
2. Värikohinaa HUOMATTAVASTI vähemmän (taustassa).

Etenkin tuo värikohina näkyi IRIKsessä todella selvästi, vaikka teinkin kuumien pikseleiden listan. Ohjeessa pyydettiin, että tavoite on 50-200 löydetyn pikselin väliltä, ja itse sain arvoksi 169.  :undecided: Ilmeisesti tuo pitää tehdä uudestaan.

Minulla tuli pieniä vaikeuksia kuvien kohdistamisvaiheessa. Ohjeessa pyydettiin käyttämmään Three matching zones (500 X 500 pix):menetelmää. Itsellä tämä tuotti vaan jatkuvan error tulvan, joten jouduin pakottamaan ohjelman sammumaan. Vaihdoin menetelmäksi global matching, jolloin kuvat kohdistuivat hyvin, vaikka tuolla menetelmällä koneelta meni lähes tunti kohdistukseen.  :huh: (syy suureen värikohinaan taustassa?)

En tiedä onko tämä seuraava "ongelma" tarkoitettukin olemaan näin, mutta kysyn silti. Kun olin saanut kuvat pinottua ja taustataivaan neutralisoitua, niin kuva oli "vakiona" todella tumma: paljon tummempi, mitä DSS tuottaa. Toisaalta ohjeiden esimerkkikuvakin oli aluksi hyvin tumma... :undecided: Photoshopissa kuvan kirkkauttakin saa säädettyä vain +5 askelta ylöspäin, mikä ei tehnyt kuvasta tarpeeksi kirkasta. Ongelman ratkaisu on se, että säättää kirkkautta niin paljon kuin saa PS:ssä (Camera RAW- suotimella) ja importaa kuvan LR:ään ja laittaa kirkkautta lisää. :laugh:

Loppujen lopuksi nämä ongelman ovat melko pieniä, ja toivottavasti ratkaistavissa. Suurimmaksi ongelmaksi taitaa muodostua se, että tämä on "Windowsonly"- ohjelma :cry:. Eikä tämän käyttäminen loppujen lopuksi vaikeaa ollut, kun vaan pääsi yli muutamista alkuvaikeuksista. Ohjelma jää ehdottomasti päivittäiseen käyttöön.

Kiitos Timo ohjeista! :azn:
Lakeuden Ursa

sulevi

Kiitokset seikkaperäisistä ohjeista minunkin puolesta. Olen tähän saakka tutkinut ohjelmaa satunnaisesti sieltä täältä, mutta viime päivien aikana perehtynyt koko prosessiin.  Eli nyt on kasassa jonkinlaiset bias-, flät- ja dark -kuvat, joita täytyy kyllä ottaa lisää jatkossa.  Valokuvia oli 20 kpl . Ohjeiden mukaan niistä syntyi oheinen kuva. Olen tyytyväinen lopputulokseen opiskelun tässä vaiheessa, vaikka varmaankin kohdistamisessa jokin ei toiminutkaan toivotulla tavalla (three matching Zones) ja se pääaihe jäi suttuiseksi. Mutta tästä jatketaan ja jos joku voisi kommentoida kuvaa, niin kiitokset siitä etukäteen.

Lauri Kangas

Kohdistushan siinä on pielessä. Three matching zones tekee sellaisen matriisipohjaisen affiinimuunnoksen joka venyttää ja paukuttaa kuvaa vähän mutkikkaammin kuin yleensä olisi tarvis (siirto + kierto pitäisi riittää), sen takia kohdistus on onnistunut tuollaisella vinolla kaistaleella ja muualla menee metsään.

Tähtien häviäminen johtuu sitten valitusta pinoamismenetelmästä, eli mediaani/sigmaclipping/vastaava on heittänyt pikseliarvoja mäkeen otoksista koska tähdet eivät pinon eri ruuduissa osukaan päällekäin. Valitsemalla summan/keskiarvon saisit tähdet näkyviin noilla suttuisilla alueilla. Se ei tietysti auta mitään, sillä pinosta tulisi kuitenkin viiruinen.

Eli ei muuta kuin yrittämään kohdistusta uudelleen. Kannattaa kokeilla joko säätää ne kolme aluetta isommiksi tai yrittää global matchingia, ehkä yhdenkin alueen kohdistus toimisi noin pitkällä polttovälillä ihan hyvin.

jussi_k_kojootti

Lainaus käyttäjältä: sulevi - 18.11.2015, 09:38:04
Mutta tästä jatketaan ja jos joku voisi kommentoida kuvaa, niin kiitokset siitä etukäteen.

Näyttää siltä, että kohdistusongelman ratkettua tulossa on huippukuva!
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

sulevi

Kiitokset Laurille ja Jussille asiantuntevista neuvoista ja kommenteista! Kokeilin illalla one star -metodia + median ja tasaisempaa jälkeä tuli. Pitää vielä kokeilla noilla muilla yhdistelmillä, niin varmaan pääsen vielä parempaan lopputulokseen. Seurannassa (Astrotrack) kuva tippuu alaspäin koko ajan, joten siinäkin on parantamisen varaa.
Mutta opiskelu jatkuu ja harmaat aivosolut oppivat uutta koko ajan.

einari

Lainaus käyttäjältä: sulevi - 19.11.2015, 09:19:35
Seurannassa (Astrotrack) kuva tippuu alaspäin koko ajan, joten siinäkin on parantamisen varaa.

Tämä johtunee siitä että napasuuntaus ei ole kohdallaan.
___
Tapio

sulevi

Näinpä, tälle talvelle ei ole tullut tarkennusta vielä tehtyä. Äkkiseltään tuntuisi niin, että suuntausta tulisi hiukan alentaa, koska kuvissa tuo 'tippumissuunta' on suoraan alas, mutta keskustelualueelta löytyy varmaan ohjeita tähänkin asiaan.

vehnae

Astrotracin kanssa kannattaa myös tarkistaa, että napatähtäimen ristikko on oikein keskitetty (kun napatähtäintä pyörittää pidikkeessään niin ristikon keskipiste pysyy taustaan nähden paikallaan) ja että vaikuttaako varren asento napatähtäimen suuntaukseen eli vartta kääntäessä napatähtäimen kohteen pitäisi pysyä paikallaan.

sulevi

Astrotracin kanssa tekee kyllä juuri noin (kuin ei pitäisi). Suuntausta korjatessa olen tehnyt sen aina varren asennon ollessa tietyssä, samassa kohdassa. Viimeisin suuntaus on tehty  keväällä. Nämä tämän kauden harvinaiset tähtihetket on pitänyt käyttää pelkästään kuvaamiseen ja kiikarointiin.
Iriksen kanssa on ollut hyviä ja huonoja hetkiä, mutta eteenpäin on menty, välillä 'sinisen ruudunkin' kautta. Pistän vielä yhden kuvan liitteeksi.  Hiukan siinä on ps cs2 - käsittelyä, väriä ja valoa lisätty.

sulevi

Kun nuo Iris-kokeilut vielä jatkuivat eri teemalla, niin laitanpa yhden version orionin sumuista. Siinä on käytetty mm. keinotekoista flättiä sekä median  ja 3matching zones 800 eri vaiheissa. Tästä tuli oikeastaan ekakerran parempi ja vähemmän käsittelyä vaativa lopputulos kuin vastaavasta dss:n kautta saatu .
Nikon d7000 (iso 3200) + 300mm, /f5,6 yhdistelmällä olen nyt 4-vuotisen tähtiharrastuksen aikana päässyt mielestäni siihen pisteeseen, että kalustopuolella tarttis uusia jotain. Mutta tämä jatkuva pilvisyysjakso panee miettimään, olisko niille käyttöä. Silti odotan toiveikkaana kevättalvea, josko pääsisi pongailemaan Bereniken h:n ja Neitsyen -tähdistöjen galaksiryhmiä. :cool:

- Voitto

Stedi

Mikäs Kamera asetuksista pitäis valita kun mulla on tuo 1000D ? Oon käyttäny samaa kun 1100D menikö metsään?