Kuvien adu-arvoja voit mitata useimmilla kunnon kuvankäsittelyohjelmilla ihan vaan liikuttamalla hiirtä kuvan päällä ja katsomalla jostain info-ikkunasta arvoja. Tai sitten voit maalata pienen laatikon kuvasta ja ajaa jonkun analyysityökalun, joka saattaa kertoa esim. piirretyn alueen keskiarvon tai mediaanin.
Bias tarkoittaa sitä pohjasignaalia, joka tulee jokaiseen kuvaan, riippumatta valotusajasta. Jotta saisit todellisen biassin selville, pitäisi ottaa kuva nollan sekunnin valotusajalla, eli pelkästään lukea kenno valottamatta sitä. Järkkärillä et voi tehdä näin, mutta ottamalla kuvan lyhimmällä valotusajalla (1/8000s) tulppa kiinni, saat ihan riittävän hyvän tuloksen. Silloin kuvassa on pelkkä bias-signaali.
Flättiä ei tarvitse erikseen yrittää tähdätä bias-signaalia kirkkaammaksi, koska se on aina kirkkaampi. Flätti ei saa olla liian himmeä jottei se kylve siellä mustan pään pimeässä bias/darkkikohinassa. Ei saa myöskään olla liian kirkas jotta ei palaisi puhki. Kirkkaassa päässä signaali ei myöskään ole välttämättä enää lineaarista, vaikka ei ihan olisikaan puhkipalanut.
Käytännössä kun kuvaat järkkärillä, saat ihan riittävän hyviä flättejä kun pistät Av-moodin päälle ja katsot mitä valotusta automaattivalotus tarjoaa. Halutessasi voit pistää valotusaikaan vielä vaikka puolikkaan aukkopykälän verran lisää. Tämä valotusasia on sen verran yksinkertainen ettei kannata pelästyä vaikka jotkut termit ovatkin erikoisen kuuloisia.