Tekijänoikeudet Internetissä

Aloittaja J-P, 25.11.2009, 16:16:53

« edellinen - seuraava »

Potnapekka

Vaikuttaa aika härskiltä rahantekemiseltä eikä varmaan ole ainoa lajissaan. Minä kun olen tavallinen pulliainen maalta niin tiedän sukulaisissani ja tuttavissani useita joiden voisin kuvitella ihailevan sitä miten joku pystyy maalaamaan niin tarkan kopion alkuperäisestä. Sitä he eivät tulisi edes ajatelleeksi ettei tuossa ole välttämättä käytetty kuin tietokoneohjelmaa. Voisin jopa kuvitella että sukulaisporukka ostaisi minulle 60-vuotislahjaksi tuollaisen kopion enkä kehtaisi kertoa heille että siinä meni rahat ihan väärään osoitteeseen.

Puhtaan kapitalismin kannalta tällaisilla kopiomaakareille on siis markkinarako. Kopioijan omaa tyhmyyttä/saituutta on ettei hän toimi yhteistyössä alkuperäisen kuvan ottajan kanssa. Fiksu kopiontekijä toimisi avoimesti - etsisi valokuvaajan joka sallisi kuviensa kopioinnin kohtuullista korvausta vastaan, säilyttäisi oikean maalaamalla tehdyn kopion josta myytävät vedokset on otettu sekä kertoisi mistä ja kenen ottamasta valokuvasta se maalaus on tehty. Ehkäpä kyselisin näitä asioita jälkikäteen mikäli sattuisin tuollaisen maalauksen saamaan.

Pekka

Poro

Joko tämä sivusi on jaossa facessa http://personal.inet.fi/luonto/kuvagalleria/
Saako laittaa jakoon facen valokuvaus ryhmiin, ihan varoitukseksi kaikille muille kuvaajille?
Asuminen maapallolla on kallista, mutta sisältyyhän siihen matka auringon ympäri.
S-W Star Adventurer, Nikon D750, Celestron telephoto SCT 750 mm f/6, samyang 135 f/2, sigma 24 mm f/1.4
Juha Raitio

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Poro - 11.12.2013, 17:18:47
Joko tämä sivusi on jaossa facessa http://personal.inet.fi/luonto/kuvagalleria/
Saako laittaa jakoon facen valokuvaus ryhmiin, ihan varoitukseksi kaikille muille kuvaajille?

Ei ole vielä jaossa, kun en ole Facebookissa jäsenenä (vaimo on, mutten halua sotkea häntä tähän juttuun).
Saat laittaa linkin jakoon Facessa, sillä parasta tässä tilanteessa on suurin mahdollinen julkisuus tälle jutulle. Kaikki sellainen mikä kerää negatiivisuutta tuota kopiomaalaria kohtaan, on samalla positiivinen juttu niille valokuvaajille, joita tuolla sivulla riistetään. Kiitos!

Kirjoitin tämän vinkin Digicamera.netin ketjuun:
"Pitäisi varmaan yrittää jäljittää noita kuvia esim. Google kuvahaun kautta (http://www.google.co.uk/imghp).
Käyttämällä tuota hakua ja lisäämällä sinne RV:n metsomaalauksesta otettu kaappaus Search by Image + Upload an image sivulle sain esiin kaksi muutakin metso-kuvani tekijänoikeusrikkomusta tuon RV:n tekemän röyhkeimmän loukkauksen lisäksi. Hakuun lähetettävä kuva kannattaa sitten nimetä neutraalisti, koska haussa käyttämäni kopiometso.jpg sai aikaan myös osumat konepaja Metsosta."

Ja vielä...
"Tässä on tekemäni Google-kuvahaun linkki, mutta en tiedä toimiiko tuollainen hässäkkä:
http://tinyurl.com/lxw5dwd"


Jos teillä on ylimääräistä aikaa ja halua, niin selvittäkää kenen muun kuvia tuo kopiomaalari on käyttänyt maalauksiinsa. Tämän saa tehtyä nappaamalla taulun kuvasta rajauksen ja tallentamalla sen image.jpg kuvaksi ja lataamalla sitten tuonne Googlen kuvahakuun. Luulen, että suurin osa noista maalauksista perustuu muilta kopioituihin valokuviin. Kiitos tästäkin! :smiley:
- Timo Inkinen

JarmoK

Otan osaa  :realmad:

Kopioiltahan nuo näyttivät RV:n teokset. Esim: Hävinnyt Napoleon on
Paul Delarochen maalaus vuodelta 1850 (Napoleon crossing the alps).
Canon 40D+EF300f/4 L IS USM+EF85f/1.8
HEQ-5+KWIQ

Astrobin tilini

Poro

Laitoin sivusi jakoon luontokuvaus ja maisemakuvaus ryhmiin. Jos sitä kautta muutkin heräilis kyseisen artistin tuotoksista etsimään kopioita omista kuvistaan.
Asuminen maapallolla on kallista, mutta sisältyyhän siihen matka auringon ympäri.
S-W Star Adventurer, Nikon D750, Celestron telephoto SCT 750 mm f/6, samyang 135 f/2, sigma 24 mm f/1.4
Juha Raitio

Timpe

Kiitos!

Tuokin löytyi vielä:
http://timosuvanto.blogspot.fi/2013/06/normal-0-21-false-false-false-fi-x-none.html
En oikein jaksaisi uskoa tuohon ennakkotapaukseen, mikä kuvataan tuossa blogissa.  Voiko tuota tapausta käyttää jatkossa maailman tappiin saakka valokuvien (kuvan kuin kuvan!) kopiointilupana samalla kaikki tekijänoikeudet mutaan polkien?
- Timo Inkinen

Ransu

Oletko Timpe vaatinut tältä Fotorealisoinnin mestarilta korvausta kuvasi laittomasta käyttämisestä, kopiointihan on selvästi on tehty kaupallista hyötymistarkoitusta varten.
Vaikka mitään ei saisikaan niin aina voi vastapuolen verenpainetta vähän nostattaa :police:
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Poro

Kunnanjohtajan muotokuva on siinä suhteessa aivan eri asia, kun siinä on tehty yksi muotokuva, ei kaupalliseen käyttöön. Kun taas tämä artisti tekee kaupallista sarjatuotantoa painamalla.
Ainakin kannattaa pyytää lausunto tekijänoikeuslautakunnalta, ja tehdä tutkintapyyntö poliisille. Lautakunta antaa vain suosituksia, ja tuomarit päättää lain tulkinnan.
Asuminen maapallolla on kallista, mutta sisältyyhän siihen matka auringon ympäri.
S-W Star Adventurer, Nikon D750, Celestron telephoto SCT 750 mm f/6, samyang 135 f/2, sigma 24 mm f/1.4
Juha Raitio

itmo

voisit lisätä noihin myös epäilyn siitä että onko sitä öljyvärivedosta ollenkaan.

Timpe

Tuon öljyvärimaalauksen olemassaolo on sitten poliisin asia selvittää ja siinähän tuo "kopiotaiteilija" pusertaa uusia tauluja kankaalle, jos niitä ei ole ennestään näytettäväksi! :grin:
Odotusaika tällaisissa jutuissa taitaa sitten olla luvattoman pitkä, kun lainkirjainta tulkitaan monen eri tahon voimin kuukausikaupalla. (Mahdollinen korvausaika lähtee kumminkin juoksemaan taulun kopiointihetkestä eteenpäin, jos jutun ratkaisu tulee edukseni.)
- Timo Inkinen

iago

Lainaus käyttäjältä: JarmoK - 11.12.2013, 21:15:51
Kopioiltahan nuo näyttivät RV:n teokset. Esim: Hävinnyt Napoleon on
Paul Delarochen maalaus vuodelta 1850 (Napoleon crossing the alps).

Aiheenkin väärentänyt, Napoleon on kuvassa voittoisa.

Timpe

Tässä toinen täyskopio valokuvasta: (kirjoitin samat jutut Digicamera.netin ketjuunkin)
"Juttu näyttää paisuvan entisestään, kun etsin Google-kuvahaulla tämän kopiomaalauksen...
http://kauppa.reijoviljanen.fi/product/63/rv-taidevedos-saalistus-lennossa
...alkuperäisvalokuvan, mikä taitaa olla Jari Peltomäen omistuksessa Leuku -kuvatoimiston sivuilla: http://www.leuku.fi/source/kansiohaku_ajax.php?kansiohaku=1&lang=finnish&mode=folder&ko=1&kid=32&rid=248&ro=1#nayta_kuva,6,leuku_jp_0001

Kirjoitinpa siis sähköpostia ja kysyin tässä äsken Jarilta onko tästä hienosta "oikean suljinhetken" haarapääsky-kuvasta kysytty käyttölupia Reijon jatkokäyttöön. Törkeää kopiointia, jollei ole... (ilmoittelen sitten tänne jos/kun saan vastauksen Jarilta)."

- Timo Inkinen

iago

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 14.12.2013, 12:42:57
Tässä tuntuisi monella menevän ohi nyt se, että tuon äijän tyylilajihan on nimenomaan valokuvien jäljentäminen eikä se ole mikään salaisuus tai suuri paljastus.

Joo, fotorealismi. Tosin siinäkään tyylisuunnassa ei kantavana ajatuksena ole tehdä jäljennöstä jonkun muun teoksesta, kuten Metso- ja pääskykuvissa ja Napoleon-tauluissa on tehty.

Timpe

Kuvittelisin että jos on lahjakkuutta, niin sitten maalaisi valokuvantarkasti omista aiheistaan. Joko ottaisi valokuvat itse tai maalaisi suoraan ilman niitä esim. live-mallista.
Tällainen muiden valokuvien suora kopiointi vain kyseenalaistaa tuon "taiteilijan" oman lahjakkuuden olemassaolon (samaan kykenevät kaukoidän nuoret kopiotehtailijatkin).
Teknisesti taitavaa, kyllä... Luovuutta vaativaa ja omaperäistä... ei sentään!

http://mattihartikainen.net/fotorealismia/
http://viljanenreijo.galleria.fi/blog/6/Tyylini+fotorealismi/
" Mielestäni taidemaailma on ihan liian täynnä kateellisia ihmisiä. Mielelläni tulisin toimeen kaikkien kanssa ja keskustelen mielelläni tyylistäni, ettei kenenkään tarvitse luulla, että maalaukseni ovat kopioita, eli tulosteita."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Taideteos
"Teos on Suomen tekijänoikeuslain tarkoittama ihmisen eli tekijän itsenäinen ja omaperäinen luomistyön tuote sen tekotavasta ja ilmenemismuodosta riippumatta. Teos on varsinaisen tekijänoikeussuojan, teossuojan, kohde."

"Kun taideteoksen kappale on tekijän suostumuksella myyty tai muutoin pysyvästi luovutettu, taideteoksen saa sisällyttää valokuvaan, elokuvaan tai televisio-ohjelmaan, jos toisintamisella on valokuvassa, elokuvassa tai televisio-ohjelmassa toisarvoinen merkitys."

"Tekijänoikeuslain mukaan taideteoksen kuvaaminen on sallittua, jos teos on pysyvästi sijoitettu julkiselle paikalle tai sen välittömään läheisyyteen. Jos taideteos on kuvan pääaihe, kuvaa ei saa käyttää ansiotarkoituksessa."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tekij%C3%A4noikeuslaki
"Suomessa tekijänoikeus syntyy sille, joka luo kirjallisen tai taiteellisen teoksen (teoksen tekijälle). Kirjallisena teoksena pidetään myös mm. karttaa, selittävää piirustusta, graafista teosta sekä tietokoneohjelmaa.
Tekijänoikeussuojan saamisen kannalta tärkeintä on, että henkisen luomistyön tuote on itsenäinen ja omaperäinen ja että se ylittää teoskynnyksen eli yltää teostasoon"


Onhän näitä... ts. keskustelua ja mielipiteitä tulee riittämään, kun sanoja halkaistaan eri tahoilla tämänkin tilanteen ratkaisemiseksi. :undecided:
- Timo Inkinen

CSB

http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/tekoik/4.3.html

Valokuvasta tehty kuvan alle luke kun photosopattu kuva tarvitse lupa valukuvajalta mutta toinen asia jos malatan tai tehdan piirros. Tarkoitako kun on mahdollinen käyttä ilman lupa jos on vain maalattu tai piirros.

Eikö joku lakimies voisi tarkista tämä asia? onko sitten varallinen laita kuva netissa??