Morjesta!
Yritän nyt omien kokemusten mukaan vastailla noihin kysymyksiisi.
0. Veikkaanpa, että Sky-Watcher ja Celestron ovat vain tunnetumpia valmistajia. Bresserissä ei ole mitään vikaa, eikä se sinänsä ole yhtään huonompi merkki kuin kaksi aikaisempaa. Täällä foorumilla monella on kyllä Bresserin kaukoputkia. Kannattaa huomioida, että esimerkiksi Celestron ja Sky-Watcher tulevat samalta tehtaalta ja samassa paikassa hyvin todennäköisesti valmistetaan myös Bresserin putkia.
1. Maksutoveja on harrastajilla itseasiassa yllättävän paljon. Maksutov on kooltaan hyvin kompakti ja pitkän polttovälin ansiosta erittäin hyvä esimerkiksi planeettojen katseluun ja kuvaukseen. Toisaalta juuri pitkän polttovälin ja hitaan aukkosuhteen (yleensä f/12 tai enemmän) vuoksi Maksutoveja ei yleensä suositella syvän taivaan kohteiden (galaksien, tähtisumujen, tähtijoukkojen) kuvaamiseen. Nämä kohteet ovat hyvin himmeitä ja laaja-alaisia, jolloin kuvakenttä jää kapeaksi Maksutovilla ja seurantajalustan vaatimukset ovat aika kovat, jotta esimerkiksi ~2000mm polttovälillä kohde pysyy kuvattaessa täysin paikoillaan pitkiä aikoja. Peilitelet ovat yleensä "nopeita" Maksutoveja n. f/5.6 aukkosuhteella, jolloin optisen rakenteen vuoksi apupeili on huomattavan iso pääpeiliin nähden ja näin kontrasti on heikko. Tähtiputkissa kontrasti on parempi, kun apupeili on paljon pienempi pääpeiliin suhteutettuna eikä ns. ole valon tiellä. Yleisenä sääntönä voidaan sanoa, että linssiputkissa on aina parempi kontrasti, kuin saman halkaisijan peilikaukoputkessa.
(Kaukoputkista puhuttaessa puhutaan yleensä pääpeilin tai linssin halkaisijasta, ei polttovälistä. Visuaalihavainnoissa kun tärkeintä on valonkeräyskyky, ei suurennos, eikä aukkosuhde. Suurennosta pystytään visuaalihavaittaessa muuttamaan vaihtamalla okulaaria.)
Sitten noista teleobjektiiveista ja kuvauksesta. Teleobjektiiveja käytetään itseasiassa aika laajasti tähtikuvaukseen, etenkin esimerkiksi Canonin L-sarjan laseja. Mikään ei siis estä niiden käyttöä tähtikuvauksessa. Kaukoputket ovat siinä mielessä parempia, että niissä on tähtikäyttöön paljon paremmat tarkennuslaitteet ja ne ovat paljon laadukkaita teleobjektiiveja halvempia. Kaukoputket ovat myös halvempia, kun niissä on kiinteä aukko, eikä tarvetta automaattitarkennus- ja kuvanvakausmekanismeille.
Linssiputkia ne tähtikuvaajatkin tuuppaavat käyttämään. Voisin tästä heittämällä sanoa, että yksi yleisimmistä kuvausputkista on 80mm halkaisijaltaan (yleensä n. 600mm polttoväliltään) oleva ED tai APO linssikaukoputki. Nämä tarjoavat laajan kuvakentän, jolloin esimerkiksi sumuja on helppo kuvata, eikä jalustan seurantatarkkuudelta vaadita ihan hirveitä.
2. Tuo 100/1400 Maksutovi vaikuttaa ihan pätevältä peliltä. Itselläni oli vastaavanlainen vuosia ja katselin sillä paljon planeettoja ja tähtijoukkoja. Kuvata tuommoisella voi lähinnä Kuuta ja planeettoja.
3. Kyllä sitä kaukoputkea nyt kannattaa ulkona käyttää ja katsella taivaan kohteita.

Myyntipalstoja Suomessa ainakin tämä foorumi ja tori.fi. Tuommoisesta putkesta voi varmaan 100-150€ saada käytettynä, hyvällä tuurilla hiukan enemmän. Toi tilaamasi 150mm Maksutov on jo sen luokan instrumentti, että sillä tähtitaivaalta riittää vuosiksi katseltavaa. Varsinkin Kuun katseluun ja kuvaukseen varmasti mahtava peli.
4. Minulla itselläni on Celestron C8 -putki, jossa kuvatessa käytän tuollaista polttovälin lyhennintä, se toimii aivan hyvin. Maksoin lyhentimestä n. 70 euroa ja se on ihan tähtiputkeen tarkoitettu. Putki on optiselta rakenteeltaan Schmidt-Cassegrain, joka on hyvin Maksutovin kaltainen. Linssikaukoputkiin myydään myös näitä lyhentäjiä (Focal reducer) ja kuvakentän tasoittajia (Field Flattener).
5. Jalustoista Sky-Watcher HEQ-5 (
https://www.firstlightoptics.com/skywatcher-mounts/skywatcher-heq5-pro-synscan.html) tulee nyt ensimmäisenä mieleen, se on ainakin harrastajien toimesta moneen kertaan testattu ja todettu hyväksi. Tuo Bresserkin on varmasti myös toimiva peli, monet käyttävät tuota EQ-5 jalustaa kuvaukseen. Tuota sinun 150mm Bresseriäsi ajatellen olisi tuo HEQ-5 kuitenkin järeämpi jalusta.
10-15min seuranta on helposti saavutettavissa, mutta 10-15min valotusajat eivät ole. Yleensä jalustalla pystyy ottamaan maksimissaan muutaman minuutin valotuksia kerrallaan, ilman autoguidausta. Lisäksi, mitä pidempi polttoväli, sitä hankalampia ovat pitkät valotukset ja sitä enemmän jalustalta vaaditaan. Pitkä polttoväli ei siis todellakaan ole avain onneen tähtikuvauksessa, pikemminkin päinvastoin.
Tämän vuoksi tähtikuvauskäytössä suositaan lyhytpolttovälisiä ja teräviä ED-kaukoputkia, sekä myös peilikaukoputkia. Esimerkiksi Sky-Watcher 130PDS (
https://www.firstlightoptics.com/reflectors/skywatcher-explorer-130p-ds-ota.html) on kovin suosittu peilikaukoputki kuvauksen aloittamiseen.
Kuten sanottu, Maksutov on hyvä, terävä ja kompakti yleiskaukoputki visuaalihavainnointiin, sekä oiva laite Kuun ja planeettojen kuvaamiseen. Tuollainen mainitsemasi kaukaisten maakohteiden kuvaus onnistunee myös. Syvän taivaan kohteiden kuvaamiseen on sittten huomattavasti helpommat välineet. Polttovälin lyhentäjän kanssa tuollakin voisi syvän taivaan kohteiden kuvaus onnistua, mutta vaatii paljon kärsivällisyyttä ja tarkkuutta seurantajalustalta. (Käsittääkseni esim. Celestronin f/6.8 -lyhentäjä toimii noissa Maksutoveissakin.)
Vielä selvennykseksi; Kuun (yksityiskohtien) ja planeettojen kuvaamiseen käytetään pitkää polttoväliä ja hyvin lyhyitä valotusaikoja seurantatarkkuus ei siis ole kovin kriittistä. Syvän taivaan kohteet ovat hyvin laaja-alaisia ja niiden kuvaukseen riittää yleensä 400-600mm polttoväli.
Jos olisin sinä, niin lähtisin alkuun katselemalla ihan omalla silmällä sen putken kanssa tähtitaivaan kohteita ja opettelemaan tähtitaivasta. Kuvaamista kannattaa kokeilla sitten noilla teleobjektiiveilla, joita sinulta löytyy jo. Linnunrataa voi kuvailla ihan ilman seurantaakin, kunhan käyttää mahdollisimman laajakulmaista objektiivia ja pysyttelee n.20-30sek valotusajoissa.
Toivottavasti tästä oli edes vähän apua!

Terv. Tomi