Ikuinen aloittelija

Aloittaja Kontju, 15.01.2019, 19:50:12

« edellinen - seuraava »

Kontju

Olen elämäni aikana osallistunut kaikenlaiseen vapaaehtois- ja kerhotoimintaan. On ollut tanssiseuraa, taloyhtiön kokouksia, samoin kuin tähtiseuroja sekä viimeisimpänä postimerkkikerhoa.

Muiden aktiviteettien takia päätin luopua tähtiseuraan kuulumisesta. Siitä on kokemuksia kolmesta kaupungista, ei pelkästään Tampereelta. Kokouksissa on ollut ihan mukavaa ja kiinnostavaa ohjelmaa, mutta myös osioita, joiden takia ei tiedä jatkaako asiaa vai ei.

Jos ei nyt oteta edes huomioon ns. sääntömääräisiä vuosikokouksia, joissa valitaan hallitus sekä käsitellään budjetit. Mutta tavallisia kerhoiltoja. Kerhotoiminnan haaste lienee se, että sen jäsenten tarpeet ovat kovin erilaisia. Ja kun ne ovat, aivan kuin luonnostaan aloitteet tulevat ns. konkareilta, jotka ovat pitkälle edistyneitä ja kenties ansioituneita kerhon historiassa. Jotka uskaltavat aukaista suunsa ja tuntevat toisensa sekä hallituksen jäsenet. Sittenpä kokousten aiheet voivat olla sellaisia, että vähemmän kokeneilla menee yli hilseen heti avauksessa. Että rupeaa pohtimaan vain sitä, miten huomaamatta pystyisi poistumaan takavasemmalle, aiheuttamatta pahennusta.

No, aktiivit tekevät asiansa niillä taidoilla ja ymmärryksellä minkä ovat saaneet. Kun homma on vapaaehtoista, niin näin se menee. Mutta kun uusien aktiivijäsenten hankinnasta pitää olla aina kovasti huolissaan, niin olisiko asiassa mitään muutettavissa. Tottakai voidaan sanoa niinkin, että on uusien osallistujien omallakin vastuulla järjestää asioita haluamansa mukaan. Mutta aktiivisuudessa ja suunsa aukaisemisessa on se riski, että joutuu vastuutehtäviin, kun itsellä fokus on siinä harrastamisessa itsessään.

En uskalla edes kysyä neuvoa sellaiseen asiaan, että jos joku näyttäisi, että miten valokuvien pinoamisohjelmia käytetään. Se kun kai pitäisi osata ilman muuta omin nokkineen. Saatikka valokuvausta varten riittävän seurannan rakentaminen. Näitä en ole huomannut kokousagendoilla koskaan. Ehkä ne käydään kaukoputkikursseilla tms. mutta todennäköisesti niin nopeasti ja ylimalkaisesti, ettei hidas tumpelo ehdi omaksua. Kerhotoiminta näyttää olevan ihan alkeita tai huippuhifistelyä. Tukea oman osaamisen kehittämiseen ei näytä saavan.

Eipä silti, ilmastonmuutos hoitanee asiat siihen malliin, että ei ole enää pilvettömiä öitä tähtien tarkkailuun.

Timpe

Tyypillisesti tällainen foorumi on juuri sopiva paikka tuollaisten täsmäkyselyjen esittämiseen  :wink:
Asiaa auttaa kun kysyt rajoitetusti juuri sen, mitä haluat tietää kyseisestä asiasta. Ts. tuskin monikaan harrastaja haluaa vastailla koko iltaansa yleisaiheesta, kuinka pinotaan tähtikuvia n+1 kpl erilaisilla ohjelmilla (näitä kun löytyy useita). Mutta sen sijaan täsmäkysymys esim. DeepSkyStacker-ketjussa komeetan kuvien pinoamisesta tuottaakin jo onnistuneen lopputuloksen kysyjälleen.

Yleensä foorumivastaajat kumminkin tekevät oman foorumi-selailunsa omalla vapaa-ajallaan, jota on kovin rajoitetusti useimmilla. Eikä kukaan täälläkään ole vastausautomaatti, jolta tippuu vastaus kyssäriin kuin kyssäriin. Mutta silloin tällöin satunnaisesti joku aihe vain nappaa vastaajalla kohdalleen ja siitä tulee sitten kirjoiteltua pidempiäkin vastauspätkiä. Tuosta huolimatta useimmiten kysymisen lähtöedellytys on kumminkin, että kysyjä on jo omatoimisesti aloittanut tutustumisen mieltä askarruttavaan aiheeseen. Ja on sitten "törmännyt seinään" jossain tilanteessa, mistä ei pääse yksinään yli eikä ympäri. Tuolloin kysymys tuleekin jo tyyliin "Olen yrittänyt käyttää ohjelmaa xyz, mutta en ymmärrä kuinka...???". (Tuo siis vaihtoehtona ajatukselle "Tässä istun hiljaa odottamassa, että joku opettaisi minulle kuinka käytetään ohjelmaa xyz?")

Lainaus käyttäjältä: Kontju - 15.01.2019, 19:50:12...aktiivisuudessa ja suunsa aukaisemisessa on se riski, että joutuu vastuutehtäviin, kun itsellä fokus on siinä harrastamisessa itsessään.

Juttu on niin, ettei elämästä selviä hengissä, vaan aina on otettava jonkun sortin riskejä, sillä muutoin jää elämä elämättä  :grin:
Tuollaisessa kerhoillassa voi aina pyytää näyttämään seuraavalla kerralla, kuinka joku käsittelee omat tähtikuvansa raakakuvista loppukuviksi saakka. Tai mistä aiheesta se tiedonpuute sitten kulloinkin on. Moni kokeneempi saattaa kumminkin samaan aikaan miettiä samassa illassa, mitä uutta keksitään seuraavaan kerhoiltaan. Käytännössä tapahtuvan yhdessä toimimisen kautta tuollaiset asiat kumminkin selviävät parhaiten. Tuollaisessa tilanteessa vasta-alkajat voivat katsoa sivusta ja kysellä samaan aikaan, kun joku muu osaavampi tekee ne samat asiat, mistä on juuri itsekin kiinnostunut. Mutta suunsa pitää aukaista...  Esim. Komakallion poppoo on varmaan kouluttanut tässä vuosien mittaan sisäisesti omissa tapaamisissaan useampia harrastajan alkuja tähtikuvausharrastukseen, mutta ei (kai) heilläkään ole ollut mitään tiukkoja teemoja kokoontumisille, vaan on menty ilta illan jälkeen harrastajien kulloisenkin tarpeen mukaan. Aloittelijalla pitää vain olla rohkeutta kysyä ja osallistua aktiivisesti yhteiseen harrastustoimintaan!
(PS. Mitään vastuuta en ota tämän aiheen jatkosta itsekään, vaikka muutaman rivin tähän riskillä nopeasti raapustelinkin  :tongue:)
- Timo Inkinen

jperala

Itse en ole koskaan ollut kerho/kokous ihmisiä, kaikki mitä olen tarvinnut tietää on yleensä löytynyt palstoilla kysymällä ja oma harrastusaktiivisuus on sellaista on/off tyylistä touhuamista, lisäksi oma kiinnostus on kääntynyt lähinnä vintage kaluston kanssa puuhaamiseen ja käyttämiseen niin vähemmän edes kiinnostaa pinoamisohjelmat tai nykyaikaisten valokuvausjärjestelmien kasaaminen.

Ehkäpä jos joskus löytyy porukka joilla samankaltaiset harrasteet saattaisin käydä ihmettelemässä tilannetta kerhoilloissa tai tapaamisissa :)
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

Celest1al Sphere

Ehkäpä voisin itsekin antaa omat pari senttiäni tälle aiheelle.

Asia on juuri noin, kuin Timpe sen ilmaisi, että omaa aktiivisuutta ja rohkeutta tarvitaan sen verran, että ottaa asioita puheeksi ja kysyy kysymyksiä. Sitten kokeneemmat aktiivit pyrkivät auttamaan parhaansa mukaan.

Mitä kuvien pinoamissoftiin tulee, en itse ole sellaisia käyttänyt. Olen tämän tähtiharrastukseni parissa puuhaillut kaikenlaista ja harrastanut monipuolisesti, mutta nykyisenkaltaista tähtikuvausta CCD-kameroineen ja pinoamissoftineen en ole juurikaan harrastanut. Olen kyllä "viran puolesta" pyrkinyt pysymään kärryillä terminologiasta, teknologiasta ja softista, jotta ymmärtäisin, mistä puhutaan. Jos minun nyt pitäisi kylmiltään tehdä tähtikuva nykymetodeilla eli kuvata CCD kameralla, ohjata kaukoputkea ja kameraa tietokoneella, ottaa kalibrointikuvat, kalibroida, pinota ja säätää värit ja kontrastit kohdilleen sekä upata kuva Astrobiniin niin ei onnistuisi minulta. Ei ainakaan itsenäisesti. Sentään jo terminologia alkaa jo pääasiassa olla tuttua!  :azn:

Mutta! Väitän kuitenkin, että jos nyt puhutaan tähtikuvauksesta, että hommassa pääsee erittäin hyvin alkuun tavallisella, edullisella digijärkkärillä. Tarvitsee vain osata käyttää sitä kameraa ja löytää kohteet taivaalta. Olen täällä Karhunavrtijoiden puitteissa itse opastanut aloittelevia harrastuksia tähtikuvaukseen digijärkkärillä, vaikka en todellakaan ole mikään astrokuvausvelho. Sentään digijärkkäri on jotenkuten hallussa (vaikka viimeaikoina olenkin innostunut filmikuvauksesta)!  :cheesy:

Eli homman pointti on se, että rohkeasti vain mukaan toimintaan, kysy kysymyksiä ja pyydä apua. Aloita pienistä ja yksinkertaisista asioista. Opettele tuntemaan tähtitaivasta ja kaukoputkien, jalustojen ja kameran toimintaa. Ota selvää tähtitaivaan kohteista ja siitä, mitä kaikkea siellä on nähtävää ja kuvattavaa.

Kyllä sitä tällä tavalla pikkuhiljaa alkuun pääsee, eikä koskaan ole liian myöhäistä oppia uutta!

-Juha

Javs86

#4
Ollaan itseasiassa kerhoilloissa puhuttukin tästä asiasta. (Miten tähtiharrastusyhdistys voisi antaa enemmän kaikille jäsenilleen ja ottaa heidät huomioon paremmin). Yhdistyksen tehtävä oman näkemykseni mukaan on tarjota mahdollisimman hyvät puitteet jäsenten tarpeisiin nähden. ja opastusta tarpeen mukaan.

Yhdistys järjestää sitten esim. Retkiä ja kursseja... kerhoiltoja, mutta kaikkea on lopulta todella vaikea mahduttaa muutamaan tuntiin, joten jos jokin asia erityisesti askarruttaa tulisi sen sitten myös kysyä. Eli yhdistyksen pitäisi mahdollistaa aloittelijan kysyä kysymyksensä, mutta lopullinen vastuu on aloittelevan harrastajan.

Edistyneemmät harrastajat voivat ja pitävätkin joitakin asioita jo itsestäänselvyytenä, eivätkä välttämättä ymmärrä, että se voisi olla jollekkin vaikea ymmärtää.

Eikä siinä mitään hävettävää ole, kaikki harrastajat ovat jossain vaiheessa kuitenkin ne opetelleet itsekin. Jos on vastuutehtäviin ehdotettu, niin ei sitä ketään pistä pahakseen jos näistä kieltäytyy. Sillä tämähän on monelle ihmiselle harrastus ja heillä on tietenkin muutakin elämää tämän lisäksi... Se on täysin normaalia.
Jarkko Suominen
--------------------
Porin Karhunvartijat ry
https://karhunvartijat.fi/

--------------------
TS-Optics ED Apo 80mm f/7,
HEQ5 Pro Syntrek,
Canon eos 700D (Astro-mod), ZWO ASI120 MC, Atik 16IC