Uusi kuvausputki

Aloittaja Timpe, 18.09.2018, 22:35:37

« edellinen - seuraava »

siro46

On se iso.

AP:n puhdistusohjeet ovat hyvät, mutta Suomen oloissa niitä voi täydentää vielä Teknofokuksen sivuilta löytyvällä ohjeistuksella. Hannu Määttäsen ohjeet ovat vuodelta 2003 ja painottuvat kameralinsseihin, mutta lasihan on edelleen lasia.

Pari lainausta:

"Uusiomassasta valmistettuja paperipyyhkeitä pitää välttää, sillä ne saattavat sisältää naarmuttavia hiukkasia. Samoin värjätyt ja kuviolliset tuotteet kannattaa jättää muiden kohteiden pyyhintään."

"Varovaisessa puhdistuksessa lika siirretään ja imeytetään kosteaan ja imukykyiseen materiaaliin mahdollisimman vähällä mekaanisella rasituksella."

Ja linkki: http://www.teknofokus.fi/Foto/puhdistus.htm

-Matti

Timpe

Lainaus käyttäjältä: DarkSide - 30.09.2018, 00:17:00
Pölynpoisto etupinnasta riittänee. Itse puhdistin etulinssin vaakatasossa kun lähes parimetrinen tuubi oli vaikeaa hallita pystyasennossa  :grin:  Starfiren lika irtosi kädenlämpöisellä vedellä ja tiskiaineella. Vesitippojen ajo pois linssistä puhaltelulla. Vettä ei suoraan linssiä kohti vaan loivassa kulmassa ja ehkä saat putkeakin hieman kulmaan linssi alaspäin.

Yritin puhaltaa irtopölyn irti ensiksi, mutta kuten arvata saattoi, suurin osa pölystä oli kiinni linssin pinnalla.
Tuon jälkeen tein puhdistusta pehmeillä wc-paperin liuskoilla (taitoin 2-3 arkkia moneen kertaan ja kostutin tiskiaineveteen). Tuollainen tiskivedestä turvonnut pehmopaperi oli helppo liikutella kevyesti ja varovasti linssin pintaa pitkin, jolloin pöly tarttui sen pintaan. Lyhyt käyttöaika per pehmoarkkituppo, niin puhdistus tapahtui hellästi naarmuja tekemättä. Putki oli vaaka-asennossa, jolloin linssin alareunaan pääsi valumaan pieni vesimäärä, mikä kuivui sieltä itsekseen pois. Tiskiainevesi jätti tietysti kalvoa, joten akkuvedellä sama uusiksi. Tuon jälkeen pinta oli suunnilleen puhdas, töpöttelin viimeiset vesipisarat kuivaan pehmopaperiarkkiin. Näin mikrokuituliinalle jäi hyvin vähän korjattavaa.

Ennen:
[/quote]

Jälkeen:


Tuon jälkeen ajattelin ottaa linssipitimen kokonaan irti putkesta, mutta se on ilmeisen tiukasti juntattu kiinni putkeen ts. nuo kuvassa nyt näkyvät takapinnan pölyhiukkaset saavat luultavasti jäädä tuonne pimentämään putken valovoimaa olemattoman vähän  :wink: (Kaukana fokusesta oleva pölyhän ei näy loppukuvassa pätkän vertaa.)

Sitten outo viritys eli kolmesta nippusiteestä tehty löysä rengas tuossa vastavalosuojan ja linssirungon välissä...



Tarkoituksena oli lämmityspannan virtajohdon kiinnitys, kun kysyin sitä myyjältä. Samasta kuvasta näkyy tuo linssipaketin kiinnityskierre putken "kollimointirenkaaseen". Toisin sanoen linssipaketin saisi otettua irti putkirungosta menettämättä sen kollimointia (sama systeemi kuin AP:n putkissa).
- Timo Inkinen

jperala

Näissä wanhoissa vähän samaan suuntaan, linssiryhmä kierteillä kehikossa ja noilla korvilla säädetään asentoa, linssiryhmän irroitus ei muuta mitään.

SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

Timpe

Jep, ja jossain vaiheessa kiinalaiset sitten "unohtivat" kuinka linssiputkeen tehdään kollimointisäädöt, kun noissa halvoissa putkissa ei tuota perussäätöä ole olemassakaan :undecided:

Täällä tuli tehtyä ensimmäinen viritys kameran kiinnittämiseksi tuon ison M82 Riccardi 0,75x lyhentimen perään. Putken mukana tuli alkuperäinen LZOS APO lyhennin, joka saattaa erota tuosta APM merkinnän saaneesta Riccardista hiukan.



Tässä sama laskennallisesti:



Kuten kuvasta näkee, tuolla on niin tiukkaa Riccardin ja OAG:n välissä, että saatan luultavasti vaihtaa OAG:n toiseen. Nyt tuossa on hätävarana TSOAG9, mikä tuottaa tuon 11 mm kokonaispituuden optiseen pituuteen. Riccardille pitäisi olla 75 mm backfokus kennolle, mutta myyjän mukaan oikea etäisyys olisi näin:
"Please take into account that for the reducer to work, the distance must be 73,85mm from M82 to CCD plane. 1 mm more or less is allowed (take into account filters)."

Lisätään tuonne +1 mm Astrodonin 3 mm paksuisten suotimien takia, niin optimi olisi 74,85 mm (+/- 1 mm). tai sitten uskotaan tuota TS:n tekstiä ja pyritään saamaan 75 mm + 1 mm etäisyys kennolle, jolloin tuo nyt mittaamani teoreettinen 75,56 mm olisi sekin toleranssin sisällä. Käytäntö kertonee missä ollaan tuon suhteen, kun joskus pääsen tähtikenttää kuvaamaan.

Tuon jälkeen teen päätöksen tilaanko OAG:ksi toisen näistä kahdesta tarjokkaasta:
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p6544_TS-Optics-Off-Axis-Guider-with-ZEISS-M68x1-connection---short-design.html
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p2751_TS-Optics-Giant-Off-Axis-Guider---50mm-clear-aperture---length-10mm---very-stable.html
"This is really short, so you have space enough for your camera and/or filterweel. We also offer individual adaptions, for example to M68 or to M54 for your image train."

Tai sitten vielä jokin muu OAG, jonka saisi suoraan (tai hyvin lyhyellä sovitteella) tuon Riccardin perään kierrekiinnityksellä.
Nykyinen 2" tarkentimeen sopiva TSOAG27 on aivan liian pitkä tuohon väliin ja sen OAG-torni jää tielle pahemmin kuin tuossa nyt kytketyssä TSOAG9:ssä.

Putkessa olevassa Starlight Instrumentsin tarkentimessani on kuva-alan pyöritys tarkentimen tyvessä. Ja itse asiassa paras koskaan näkemäni 2" okulaaripää visuaalikäyttöön (ei tuo, mikä näkyy TS:n kuvassa, vaan tässä kuvassa vasemmalla, keskellä näkyy M82 4" Riser -kappale, mikä tarvitaan myöskin visuaalikäyttöä varten)  :smiley:

Tarkentelin putkea eilen Denebiin pilvien läpi, jotta sain selville suunnilleen oikean fokuksen paikan. Se vaatisi noin 85mm ulostulon tuolle 3,5" tarkenninputkelle (114mm mahdollisesta), mikä ei ole mitenkään optimi. Pitäisi löytää jostain M82 kokoinen 50...70 mm pituinen loittorengas tuon Riccardin ja putken väliin, niin fokus asettuisi mukavasti lähelle tarkentimen sisäpistettä.
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 01.10.2018, 22:47:30
"1 mm more or less is allowed"

Tässä pitää vielä huomioida että yllä oleva 1mm lukema on saatu rajoittamalla kuvan nurkkatähtien koko saksalaisen DIN-standardin rajoihin. Hyvinkäällä käytettävä standardi on kertaluokkaa kapeampi.

einari

Mietin että rohkenenko esittää kerettiläisen ajatuksen - no esitän kuitenkin.
Nyt kun ei ole peiliä mikä liikkuu ja polttovälikin on maltillinen, niin erillinen guidausputki OAG:n sijaan voisi toimia.
___
Tapio

vehnae

Mitenkäs QSI:n oma OAGin sisältävä kansi? Noita saa (on ainakin ennen Atikille myyntiä saanut) myös erillisenä.

Timpe

Nyt ketuttaa, sillä hukkasin pitkän vastaukseni tässä vastauslaatikossa.... :realmad:
Ei kun uusiksi.

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 02.10.2018, 07:30:46
Tässä pitää vielä huomioida että yllä oleva 1mm lukema on saatu rajoittamalla kuvan nurkkatähtien koko saksalaisen DIN-standardin rajoihin. Hyvinkäällä käytettävä standardi on kertaluokkaa kapeampi.

Sain tuosta hyvät aamunaurut, kiitos!  :laugh:
Kirjoitin paljon asiaa lähinnä tuon OAG:n testaamisesta, mutta tyydyn nyt kertomaan, että epäilen TSOAG9:n kohtisuoruutta sillä siinä on tämä ruuvikiinnitteinen kulmakappale, mikä asentuu johonkin suoruuskulmaan kolmella kiristysruuvillaan. Ei siis mikään optimaalinen OAG tuollaisen kuvausjunan jatkoksi ja testaan tuon kohtisuoruuden ennen mitään muuta säätöjä (onnistunee helposti ja toistettavasti SI:n tarkentimen pyörityssäädöllä). Sitä paitsi nykyinen KAF-8300 kenno nappaa saatavilla olevasta täyskennon kuva-alasta sen keskiosat, joten odotan melko tasaista kenttää jos A.) lyhentimen backfokus-etäisyys on oikein ja B.) TSOAG9 on kohtisuorassa optiseen polkuun ja C.) UPS ei ole saanut linssiyksikön kollimointia kuljetuksessa ihan /C:lleen :wink:

Lainaus käyttäjältä: vehnae - 02.10.2018, 09:11:52
Mitenkäs QSI:n oma OAGin sisältävä kansi? Noita saa (on ainakin ennen Atikille myyntiä saanut) myös erillisenä.

Hyvä ajatus harkittavaksi, mutta edellyttää että olen tykästynyt KAF-8300:n kuvausominaisuuksiin tuolla lyhennetyllä 900mm polttovälillä (saatan ollakin).
Einarin kerettiläinen ajatus ohjausputkesta ei nappaa tänne, sillä olen ollut 100% tyytyväinen OAG-käyttäjä jo vuosikausien ajan. Tuohon pitää vain löytää sopiva OAG-palikka, mikä hyödyntää tuon lyhentimen ja kameran + sen kierrekiinnityksen parhaalla mahdollisella tavalla. QSI:n sisäinen OAG olisi yksi tuollainen ratkaisu, kun Lodestar sujahtaa sen jatkoksi ongelmitta. Vaihtoehto B lienee tuo linkittämäni 10mm ohut OAG, mikä menisi suoraan Riccardin perään tuolla ohuella M82/M48 kierresovituksella. Mutta kun mukaan ottaa tuon yksilöllisen sovittimen, sen kokonaishinta on varmaan jo QSI-kannen kanssa tasan. Pitänee selvitellä tuotakin, kiitos!

- Timo Inkinen

Timpe

Tässä sitten niitä kuvia putkesta jalustallaan.
Ykköskuvasta näkee hyvin, että AP1200 GTO on aika passeli jalusta tämän kokoluokan linssiputkelle. Huomatkaa mihin saakka kaksi vastapainoa piti viedä tangossaan, kun putki on tasapainossa.
Verratkaa 10" RCT:n tasapainotukseen esim. tuossa kuvassa: https://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/AP1200GTO/IMG_20160905_AP1200GTO_2.jpg



Tuossa yllä olevassa kuvassa näkyy myös putkipantojen vastapuolelle lisäämäni William Opticsin Losmandy satula, mihin olen nyt pultannut 8x50 etsimen ja satulaan menee myös vaihtoehtoisesti kamera-adapteri (tai muuta Losmandy-kiinnitteistä roipetta). Näissä muissa kuvissa AP1200 jääkin jo melkein statistin rooliin eli putken sivukuva antaa mittakaavaa sen koosta suhteessa jalustaan. 



10" RCT on joutanut nurkkaan seuraavassa kuvassa...
Samasta näkee tuon tarkenninputken ulostulon summittaisen fokuksen kohdalla. Oli muuten helppoa vaihtaa Starlight Instrumentsin tarkennin saman firman toiseen vastaavaan, kun ajurit yms. pysyivät samana. Tuolle pitää toki tehdä kaikki profiloinnit yms. uudelleen.



Ja tästä näkee vastapainojen sijainnin + lämmityspannan johdotuksen (oli hiukan pulmallinen johdotettava).
(Kuvassa mukana laajakulmavääristymää.)


- Timo Inkinen

Tane

 Luvataanhan tuolle jalustalle vähintään 8" refraktorin kantavuus. Itse kun käytän nyt 6" kokoluokan akromaattiputkea Eq-8 jalustalla on yllätys miten vähän tuuli vaikuttaa. Aiemmin kiroilin kaikkien Eq-6 ja iso newton viritysten kanssa ja uskoin ettei nytkään ainakaan viiden metrin sivuvastaisessa tuulessa ole mitään jakoa, mutta tulikin ihan pyöreät ja terävät tähdet kuviinkin...
Celestron C14,

jperala

Kyllä näitä linssihässäköitä on mukava katsella :)
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Tane - 03.10.2018, 00:02:38
Luvataanhan tuolle jalustalle vähintään 8" refraktorin kantavuus. Itse kun käytän nyt 6" kokoluokan akromaattiputkea Eq-8 jalustalla on yllätys miten vähän tuuli vaikuttaa...

Tuossa ajattelin lähinnä AP:n suosituksia, joita luin silloin, kun mietin vielä AP 155 EDF:n ostamista. Tuolla kerrotaan 12.3 kg painoisen 155 EDF:n alle jalustasta näin:
"The 900GTO or 1200GTO German Equatorial are recommended for astrophotography, depending on your requirements for portability and the amount of wind you are likely to encounter at your photographic site."
TMB 152 painaa siis reilut 16 kiloa kaikkineen, joten tuo 1200GTO on oikein näppärä jalusta tälle putkelle.

AP 1200 GTO:n niskaan voisi kalustaa AP:n mukaan tällaista:
"This is the perfect mount for a large refractor, Newtonian, Cassegrain or astrograph. Telescopes commonly used include Astro-Physics 155-206 mm refractors, 12-14" Schmidt-Cassegrains and 10-16" Ritchey-Chretiens and other instruments of similar size."

Tuo jalustahan kantaisi ongelmitta myös rinnakkaissatulassa tuon aiemman 10" RCT-putkenikin tämän 6" linssiputken rinnalla, kun se (10" RCT) oli vielä sellainen "hitukuorma" :grin:

Lisäsin muuten UK Astro Buy & Sell palstalle osto-täkyn WSG-5 kannesta: https://www.astrobuysell.com/uk/propview.php?view=141758
Sama ostopyyntö on voimassa täällä foorumillakin, jos jollakin olisi sellainen OAG-kansi tarjolla.  :wink:
- Timo Inkinen

Timpe

No niin, ensivalo on otettu tuolla APO-putkella ja huomasin heti, että tuo TSOAG9 antaa kallistusta kuva-alalle.
Analysoin ensimmäisen käsin tarkennetun tähtikuvan heti kuvauskoneen CCDI:llä ja näkymä oli niin räikeästi vinossa ettei tuollainen voinut tulla muualta (mittasin 0,2...0,3mm kallistuksen tuon OAG:n laipasta). Tässä vertailukuva analyysistä, kun myös toinen testikuva oli otettu (olin purkanut tuossa vaiheessa OAG:n ja kasannut uudelleen. Samalla otin välistä pois 5 mm T2 loittorenkaan, jotta sain selville mihin suuntaan kallistus muuttuu, kun backfokus-etäisyys pienenee 75,5mm -> 70,5mm. Tuolta tuli selvä lopputulos, jonka mukaan oikea backfocus-etäisyys on jossain 74mm tienoilla, kuten myyjä minulle kertoi.



En lähtenyt virittämään tuota backfokus-etäisyyttä keskellä yötä, mutta päätin ajaa FocusMaxiin uuden profiilin tuolle tarkentimelle. Tässä on sitten moottoritarkennuksen tuloksena saatu testikuva tuolla "väärällä" backfocus-etäisyydellä:



Hämmästyin jo tarkennusvaiheessa putkesta tulevia pieniä FocusMaxin mittauslukemia ja kun latasin tuon 15s testikuvan Maxim DL:n ikkunaan olin ällikällä lyöty. :shocked:
En näet ollut saanut RCT-putkestani koskaan tuon terävyystason kuvia. Absoluuttimittaukset ovat pielessä, koska tuolla on vielä ohjelmissa käytössä vanha 0,83"/px lukema erotteluna, mutta pienen pienetkin tähdet piirtyivät kuvaan hienosti ja terävästi. Olin hyvin tyytyväinen tuohon, vaikka OAG tuottikin vielä kallistusta kuva-alaan  :smiley:
Tässä CCDI-mittaus kuvasta väärällä kaarisekunti/pikseli lukemalla:



Kasasin tänään tuon OAG:n kokonaan uuteen uskoon eli siis näin:



Tästä kuvasta näkyy hyvin kuinka kauas kuva-alasta tuo OAG-prisma päätyy:
(pohjalla pilkistää QSI:n luminanssisuodin ja sen keskellä KAF-8300 kenno, tuo kierre on M82 Riccardin 0.75x lyhennintä/tasoitinta varten eli se piirtänee vielä tuonne prismaankin teräviä tähtiä)



Odottelen uteliaana uusia testikuvia siitä, kuinka tuo TSOAG9 nyt käyttäytyy, kun kennon backfokus-etäisyyskin on mielestäni oikealla hehtaarilla. Ja nyt sitä pystyy säätämään tuolla Baaderin Varilock 20-29mm säätö-loitolla.  :smiley:

Ai niin, mainitsin joskus että tuo TMB putki on tehty Kruppax -nimisestä materiaalista. Voit lukea täältä sen eduista:
http://alpha-lyrae.co.uk/2014/01/01/the-apm-tmb-105-f6-2-triplet-apochromatic-refractor/
"...a tube manufactured from a phenolic compound called Kruppax 50..." (clip) ...The advantages of using Kruppax 50 is the material is more sympathetic to the expansion and contraction of the lens cell than aluminium, resulting in minimal focus shift and having superior thermal properties to aluminium, it does not dew as easily.

Tässä alla näkyy käytännössä tuon Kruppaxin yksi etu alumiiniin nähden. Ensin "hiukan" kastetta/kondensaatiokosteutta havaintosuojassa pakkasyön jälkeen... :tongue:



Entäpä sama asia putken pinnalla? Vertaa kosteuskuormaa putkessa ja sen alumiiniosissa:



Ei aivan kuiva putki, muttei kyllä noin tippuvan märkä rakenne kuin nuo alumiinirakenteet kaikkialla muualla.
Tarkennuksen pysyvyys jää vielä nähtäväksi, mutta tuo oli hyvä alku Suomen oloihin Kruppax-putkelle.   :smiley:
- Timo Inkinen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 05.10.2018, 20:46:47
Kasasin tänään tuon OAG:n kokonaan uuteen uskoon eli siis näin:
...clip...
Odottelen uteliaana uusia testikuvia siitä, kuinka tuo TSOAG9 nyt käyttäytyy, kun kennon backfokus-etäisyyskin on mielestäni oikealla hehtaarilla. Ja nyt sitä pystyy säätämään tuolla Baaderin Varilock 20-29mm säätö-loitolla.

Ei oikein mennyt kuten arvelin eli tuossa Baaderin Varilock 20-29mm loitossakin lienee mahdollisuus pieneen kallistukseen, mikä näkyy sitten loppukuvassa.
Tuo Riccardi 0,75x tasoitin/lyhennin on rakenteeltaan varmaan samalla tavoin tarkkaan asemoitava kuin nuo monet ASA-korjaimet, mitä käytetään Newtonien kanssa. Tämän takia putkeen kannattaa siis luultavasti ostaa tällainen lisäsäätö tuolle Riccardille (ja kameralle sen takana): https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p5821_TS-Optics-M82-tilter---compensation-for-field-tipping---perfect-for-Riccardi-Reducer.html

Tuosta 74mm backfokus-etäisyydestä vielä. Olisin taipuvainen uskomaan kumminkin, että sen etäisyys olisi 72mm tienoilla omassa systeemissäni. Otin näet tuon Baader Varilock säätöloiton pois ja korvasin kahdella T2-loitolla. Näistä tuli jokin 71,5-72,0 mm backfokus-etäisyys kennolle. Tässä kuvat 74mm vs. 72mm:

74 mm:


72 mm:


En ole satavarma lopputuloksesta, mutta tuota 74 mm loittoetäisyyttä ei tuntunut saavan yhtä terävästi fokukseen kuin tuota 72 mm etäisyyttä (samassa yhteydessä poistui myös tuo Baaderin Varilock). Tämä puoltaisi näkemystä, että tuo 72 mm olisi oikea etäisyys tähän putkeen ts. menen nyt sillä eteenpäin. Mittasin kolme tuollaista 15s testikuvaa CCDI:llä ja tulos on tuossa alla:



Tässä yhteydessä huomasin myös, että tuo tarkentimella tehtävä kuva-alan pyöritys muuttaa myös putkesta tulevaa kuvalaatua. Toisin sanoen tuolla on pieni kallistus putken edessä olevassa triplet-linssipaketissa, mikä kannattaa säätää pois niillä kollimointiruuveilla. Mutta ennen sitä pitää tutkia laserilla päiväseltään kuinka tuo tarkentimen pyöritys heiluttaa kuva-alaa ympäriinsä. Avasin kopin auringonpaisteeseen putken kuivatusta varten, joten tästä jatketaan. Saattaahan olla, että tuo pyöritysssäätö ei lukitse tarkenninta aina samaan asentoon, kun tarkenninta pyörittää esim. 180 astetta ympäri. Jos näin käy, niin pitää unohtaa tuo tarkentimessa oleva pyörityssäätö ja lukita se johonkin referenssiasentoon, minkä mukaan putken muut säädöt sitten tehdään (näin oli putken myyjälläkin). Sitten kun tuo tarkentimen asento on hallinnassa, voi tsekata tuota linssinelementin kallistustakin kollimointiruuveilla.

Tuon TSOAG9:n mekaaninen rakenne ei ole myöskään riittävän tarkka eli sen tilalle pitää vaihtaa jokin muu OAG. Jos saan tuon QSI:n WSG-5 kannen jostain, niin hyvä niin. Jollei, niin sitten mennään tällä OAG:lla: https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p2751_TS-Optics-Giant-Off-Axis-Guider---50mm-clear-aperture---length-10mm---very-stable.html
"Individual adaptation to all common correctors, flatteners and focusers:
We manufacture all adapters to measure of your corrector. If the corrector is offered by us, naming it is sufficient."


Ja jollakin putken mukana tulleella adapterilla ennen tuota OAG:ta, jos se on tarpeen. :wink:

Ai niin, lähetin myös TS:lle tiedustelun M82x1 korotusrenkaasta, millä tuon Riccardi 0,75x lyhentimen saisi fokuseen paremmassa asennossa tarkentimen liikerataa. Nyt fokus löytyy "88 mm ulos" -asennosta, mikä on minusta jo aivan liian ulkona (vaikka tuo FTFT3545 onkin hyvin tukeva fokkari).



Lainaus käyttäjältä: Timpe - 05.10.2018, 20:46:47
Absoluuttimittaukset ovat pielessä, koska tuolla on vielä ohjelmissa käytössä vanha 0,83"/px lukema erotteluna...
...CLIP...
Tästä kuvasta näkyy hyvin kuinka kauas kuva-alasta tuo OAG-prisma päätyy:
(pohjalla pilkistää QSI:n luminanssisuodin ja sen keskellä KAF-8300 kenno, tuo kierre on M82 Riccardin 0.75x lyhennintä/tasoitinta varten eli se piirtänee vielä tuonne prismaankin teräviä tähtiä)

Pari asiaa näistäkin eli kameran tiedot tässä setupissa:
KAF-8300 TMB 152/1200mm:
------------------------
3326 x 2504 pixels, (5.4 x 5.4 um), 17.96mm x 13.52mm sensor size
=> 0,93"/pix

KAF-8300 TMB 152/900mm: (Riccardi 0,75x)
-----------------------
=> 1,24"/pix


Ja tuo TSOAG9:n prismakin oli vinossa, jolloin tähdet olivat soikeita/astigmaattisia suttupalloja Lodestarin 2x2 bin näkymässä, siis laser-säätöön tuokin... :huh:
- Timo Inkinen

wm-x

Pääsit kuitenkin kollimointi puuhiin  :cheesy:. Suosittelen ccdinspectorin deletoimista jos tätä kestää vielä joulun yli  :grin: