Loppuelämäni putki hakusessa

Aloittaja Misam, 24.07.2020, 11:55:44

« edellinen - seuraava »

Misam

Ahoi kokeneemmat!

Historiani:

TAL-1 ahkerassa käytössä 2004-2005.

SW 10" Dobson + valikoima suodattimia ja joukko Baaderin Hyperion okulaareja sekä tietenkin Uranometria erittäin ahkerassa käytössä 2005-2010, jonka jälkeen satunnaista fiilistelyä. Tällä aikakaudella syntyi Omat suosikit -lista, jonka ääreen haluaisin nyt palata. Lista koostuu syvän taivaan kohteista, pääosin tähtijoukkoja ja sumuja, joukossa muutamia helpohkoja galaksejakin.

Tarve:

Loppuelämän (ikäni kohta 58) putki satunnaiseen fiilistelyyn (visuaalihavainnointiin, en valokuvaa). "Teholtaan" (= se mitä silmät ja aivot kokevat näkevänsä) jotain tuon SW 10" tasoa, ei ainakaan paljoa alle.

Vaatimuksia:

Ei enää kohteen manuaalista etsintää eikä polvillaan könöttämistä putken äärellä (pituuteni yli 190 cm) => goto, ei Dobson-jalustaa.
Helpohkosti ulos siirrettävä, omakotitalon pihalle; joskus ehkä autolla jonnekin.
Kestävä ja luotettava.
Budjetti max muutama tonni + muutama satanen päälle. Saa jäädä allekin. Voi mennä ylikin hyvällä perustelulla.

Minkä tyyppiseen/merkkiseen/malliseen putkeen kannattaisi ostokseni suunnata?

Saa ehdottaa ihan suoraankin sopivaa tuotetta! Haluaisin vain ostaa hyvän ja alkaa käyttää ilman, että pitäisi tässä nyt enää alkaa perehtyä moniin eri vaihtoehtoihin.

Vanhan konsultin sanoin: kiitos ja anteeksi!  ;-)

einari

Sanoit että ei Dobson jalustaa, mutta kelpaako Dobson jossa on goto ?
Vaikka tällainen:
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p4338_Skywatcher-Skyliner-250P-Synscan---10-inch-f-4-7-GoTo-Dobsonian-reflector.html

Kun sulla on ollut jo samankokoinen niin tiedät millaista sellaista on kuljettaa.
___
Tapio

wm-x

Aika haasteellinen tehtävä reilun tonnin budjetilla. Oletan että sinulla on vielä tuo dobson jäljellä?

Suosittelisin silloin hieman kasvattamaan budjettia ja sijoittamaan kunnon jalustaan ja muuttamaan tuon 10" newtonin pannoilla kiinnitettäväksi.

Jalustoista https://teleskop-austria.at/AZ-EQ6#m tämä toimisi sinulla todella hyvin visuaali käytössä.

Suosittelen laittamaan kysymyksesi suoraan tommylle teleskope austriaan: teleskopaustria@gmail.com. Saat tuolta varmasti asiallisen neuvon eikä sinulle tyrkytetä muuta kuin tarvitset.


Voit myös kohtuullisen edullisesti päivittää tuon sinun jalustan goto malliseksi.

Misam

Kiitos einari ja wm-x vastauksistanne!

Voisinpa oikeastaan vetää vaatimuksistani tuon "ei Dobson-jalustaa" pois, koska eihän se katseluasento Dobsonilla paha ole, jos se on goto eikä tarvitse polvistua etsimen ääreen niska mutkalla.

Tuo 10" SW dobsonini on vielä olemassa ja pidän sen valovoimasta. Tarvittaessa osaan itse sellaisen kollimoidakin. Tuon vanhan ajattelin kyllä myydä.

Budjetti on tosiaan reilu muutama tonni, ei reilu tonni.

Etsin sellaista helppoa buy and pay, plug and play -tyyppistä ratkaisua.

Vaihtoehdot lienevät siis (satunnaisessa järjestyksessä):

1) Uusi (ehkä jopa vähän isompi) SW:n goto dobson. Onko SW:n goto dobson koeteltua ja hyväksi ja kestäväksi todettua tekniikkaa?
2) Nykyisen jalustan päivittäminen goto malliseksi. Putoaako tämä tuohon buy and pay, plug and play -ratkaisuun vai pitääkö itse askarrella? En haluaisi askarrella.
3) Muuttaa nykyinen pannoilla kiinnitettäväksi. Vastapainohässäkkä ei jostain syystä houkuttele. Kuvittelen sellaisen TAL-1 -kokemuksellani hankalaksi siirrellä.
4) Jokin maksutov-cassegrain tyyppinen. Saako budjetillani yhtä valovoimaista kuin nykyinen putkeni on?
5) Jokin muu, mikä?

tomppa

Tuollaisen 250mm Goto-dobsonin saa FLO:lta ihan kohtuulliseen 1100€ hintaan. Ilmeisesti ovat hyviä pelejä, en ole ainakaan kuullut sen suuremmista ongelmista. 300mm alkaa olla jo aika iso autossa kuljetettavaksi, mutta jos käytät putkea pääosin takapihalla, en pitäisi sitäkään mahdottomana vaihtoehtona.
https://www.firstlightoptics.com/dobsonians/skywatcher-skyliner-250px-flextube-goto.html?currency=2
https://www.firstlightoptics.com/dobsonians/skywatcher-skyliner-300p-flextube-goto.html?currency=2

Heitetään kuitenkin kilpaileva ehdotus ihan vaikka vain mielenkiintoa herättämään.  :cheesy:

Kompaktimpi ja helposti kuljetettavampi (mutta paljon kalliimpi) vaihtoehto voisi olla esimerkiksi Celestronin Schmidt-Cassegrain. 8-tuumainen putki liikkuu hintaluokassa n. 2000€. 9.25-tuumaisesta saa pulittaa n. 2600€.
https://www.firstlightoptics.com/nexstar-evolution-telescopes/celestron-nexstar-evolution-8-telescope.html?currency=2
https://www.firstlightoptics.com/nexstar-evolution-telescopes/celestron-nexstar-evolution-925-telescope.html?currency=2

Celestronista löytyy sisäänrakennettu akku sekä WiFi. Sky-Watcheriin on mahdollista erikseen ostaa WiFi-adapteri, mutta se tarvitsee erillisen virtalähteen. Dobsonin ostaessasi saat pienemmällä rahalla enemmän valovoimaa. STC-putken taas saa purettua helposti kuljetettaviin osiin. Näkökenttä kapeampi Celestronissa. Dobsoniin saattaa joutua hankkimaan kankaisen valosuojan (light shroud) ja tuollainen Cassegrain vaatii huurreputken, jonka voi askarrella vaikka retkipatjasta.

Aksu

Isohko SCT jonkinlaisella alt-atsimutaalijalustalla on varmaan kompaktein tapa järjestää "valoämpäri" visuaalihavaitsijalle, joka arvostaa havaitsemisen ergonomiaa ja haluaa GoTo:n. Sellaiseen verrattuna GoTo-Dobsonin etu on tosiaan lyhyempi polttoväli eli laajempi kuvakenttä kuten jo edellä todettiinkin, ja huono puoli taas se, että vähänkin isompana se ei todellakaan ole enää kompakti (ellei mennä high end custom shop -osaston Servo Cat-varustettuihin trussi-dobsoneihin, mutta ne eivät mahdu budjettiin).

Ja tosiaan, kun siirrytään dobson-maailmasta erillisiin putki+jalusta-kombinaatioihin, GoTolla ja seurannalla varustettu alt-az hakkaa mielestäni perinteisen saksalaisen ekvatoriaalisen ergonomiassa mennen tullen, mikäli putkea käytetään vain visuaalihavaitsemiseen. Osittain toki makuasiakin. Ja kyllä sellaisella kuu- ja planeettakuvauskin onnistuu loistavasti jos joskus haluaa kokeilla, kun kuvakentän kiertymisellä ei ole merkitystä.

Tompan mainitsemista SCT-putkista pelkään, että C9.25 on liian iso puolihaarukkaiselle Evolution-jalustalle. Varmasti jalusta sen C9.25:n noin 10 kg painon sinänsä kantaa, kun C niitä kerran yhdessä myy, mutta kombo voi olla varsin herkkä tuulen ja fokkarin käsittelyn aiheuttamille vibraatioille (ja näin aika moni ko. yhdistelmää kokeillut on valittanutkin). Itselläni on C9.25 Skywatcherin AZ-EQ6-GT-jalustalla, jonka saa sekä eq- että alt-az-moodiin, ja visuaalisesti havaitsen aina alt-az-moodissa. Jalustalla on tällöin massaa seuraavasti: AZ-EQ6 15 kg, vastapaino 10 kg (tai vastapainon tilalla pienempi linssiputki + 5 kg vastapaino) ja Berlebach Planet -kolmijalka n. 10 kg, eli yht. 35 kg kannattelemassa 10 kg putkea. Kova puuskainen tuuli saa putken tuollakin jalustalla joskus värisemään, varsinkin jos on huurreputki nokalla (myönnettäköön, että kovalla tuulella SCT ei kyllä käytännössä yleensä Suomen oloissa huurru, mutta hajavalosuojana sitä urbaani havaitsija silloinkin voi tarvita). Sinänsä tuo jalusta riittäisi visuaalihommiin ja kuu- ja planeettakuvaukseen C11-kokoisellekin putkelle, eihän hirveässä myrskyssä muutenkaan ole juuri mieltä havaita vaikka kirkasta olisikin  :tongue:

Jos em. tuntuu jalustan suhteen järjettömältä overkilliltä, niin kertaanpa vain vanhan totuuden, eli jalusta on VÄHINTÄÄN yhtä tärkeä osa kokonaisuutta kuin putkikin, vaikka sitä ei aina haluaisi uskoa. Pätee mielestäni myös visuaalihommiin eikä vain kuvaamiseen, jos havaitsemisesta oikeasti haluaa nauttia. Visuaalihommissa toki tukevuus on tärkeämpää kuin seurannan äärimmäinen tarkkuus. Mutta toki jossain määrin makuasia tämäkin - joitakuita ei haittaa vaikkaa kuva heiluu hulluna sekuntikaupalla aina kun putkea hipaisee, meikäläistä se syö rotan lailla ja tekee mieli pistää pillit pussiin.

Mutta kyllä varmaan antamillasi spekseillä (vähintään 10" ja GoTo, mainitulla budjetilla) suositus varmaan olisi joko GoTo-dobson jos iso fyysinen koko ei haittaa, tai sitten C11 esim. tuon em. SW AZ-EQ6:n kanssa (ja C11:n kanssa suosittelisin ilman muuta Berlebach Planetia tai vaikka Avalon TPodia kolmijalaksi vakiokolmijalan sijaan - ja C9.25:llekin jos arvostaa värisemätöntä kuvaa suurilla suurennoksilla). Jälkimmäiselle tulee massaa käytännössä yhtä paljon dobsonille, mutta laitteisto koostuu pienistä osista joita on helpompi kanniskella ja pakata autoon tai kotona komeroon. Jos havaitsee lähes aina kotona, ja putken voi jättää kasatuksi ja työntää jollain pyörällisellä nokkakärry- tms. systeemillä varastosta suoraan takapihalle, äänestäisin dobsonin puolesta.

Vielä yksi kommentti, jos tosiaan "loppuelämän" putkea mietit: Nuo sarjavalmisteiset (Skywatcher yms) edullisemmat GoTo-dobsonit saattavat kyllä olla sitten sellaisia, että jos muutaman vuoden päästä GoTon elektroniikka tilttaa, ei ole sanottua että varaosia löytyy noin vain. Erillinen putki+jalusta-yhdistelmä on siinä mielessä pitkäikäisempi investointi, että koko laitos ei muutu saman tien ongelmajätteeksi jos joku yksittäinen osaa sanoo työsopimuksen irti. Aktiivinen loppuelämä voi (onneksi!) 58-vuotiaallakin tarkoittaa vielä useampia vuosikymmeniä...
Aki Laakso

"Nothing shocks me. I'm a scientist"
- Indiana Jones
----------------------------------------
C9.25 XLT, Tak FC-100DF, APM 80/500 CNC

mistral

Yksi vaihtoehto on hankkia nykyiseen dobsoniin 90 asteen etsin ja odotella rauhassa jos tulee hyvä käytetty kohdalle.

Ransu

Itselläni on visuaalikäytössä IOptronin AZpro goto jalusta jossa on kiinni 10" Meaden SCT ja toisella puolella vastapaino + 102/460 akromaatti.
Olen tosi tyytyväinen tuohon yhdistelmään jossa linssiputkella saa laajan näkökentän ja SCT:llä syvän taivaan pienemmät kohteet.
Jalusta kantaa 11" Celestronin SCT:n (kaverilla on käytössä tuollainen) ja on yllättävän tarkka.
Jalustassa on gps, oma sisäinen akku, hakee ensimmäisen kalibrointitähden itse ja ohjaan sitä androidpuhelimella (tai pikkupädillä) + Sky safari pro6 ohjelmalla.
Kokonaisuus on helposti purettavissa osiin jotka mahtuu hyvin auton kyytiin pimeään paikkaan kuljetettavaksi.
Sky Safari on myös erinomainen ja helppokäyttöinen ja esim komeetat löytyvät kannasta, kalibrointi on helppoa jos toiselle puolelle taivasta siirtyessä kohde ei ole aivan keskellä.
Kovissa pakkasissa (alle -10C) en ole noita käyttänyt, tässä iässä ei enää huvita mennä pakkaseen palelemaan.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Misam

Kiitos kaikille vastauksista.

Koronan sijaan taisi iskeä putkikuume, joka onneksi helpotti muutaman yön unilla...

Lopputulema: hankin nyt ensin 90 asteen etsimen ja jos syksyn kuluessa näyttää siltä, että halu fiilistellä tuttujen visuaalikohteiden parissa jatkuu, menee jalusta vaihtoon. Vinkkinne on säilötty!

Jäitä hattuun ja eteenpäin!