Uusi kuvausputki

Aloittaja Timpe, 18.09.2018, 22:35:37

« edellinen - seuraava »

vehnae

Onnittelut täältäkin uudesta putkesta. Vaikket suoraan kertonut mihin putkeen lopullisesti päädyit, niin oikea tieto löytyi internetsien syövereistä. Vähän pienempää Esprittiä käyttäneenä nämä linssiputket ovat kyllä miellyttävän vaivattomia. Mitä sun harrastuksesta nyt oikein tulee kun ei pääse kollimoimaan ja säätämään?! :)


Ransu

Onnittelut minultakin Timpelle, tuo on varmasti yksi parhaita apoja mitä voi hankkia. Joudut kyllä rankasti rankasti tinkimään totutuista kollimointihommista :cheesy:
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

VP

Onnea vaan uudelle töötille! Kyllä sun nyt Timpe täytyy ostaa joku halpa peiliputki että saat kollimoitua edes jotain pilvisinä iltoina. :rotfl:

-V

DarkSide

Onnittelut Timpe hienosta valinnasta. Ja tervetuloa isojen APO-putkien omistajien harvaan joukkoon Suomessa. Ison raja lienee jossain 140mm lieppeillä ja tämän kokoluokan tötteröitä ei kovin monella suomessa ole (jostain syystä, hintako?).
Valinnan ymmärrän hyvin vuosien kollimointiurakkasi jälkeen ja onhan linssioptiikassa hyvätkin puolensa.

Edellinen omistaja loi kuvillaan kyllä aikamoisen pohjan putken suorituskyvystä. Tuollaisiin kuviin vaaditaan Suomessa vuosien ellei
kymmenten työ. Kelit ovat mitä ovat. Itse päädyin valintaani juuri samoista syistä eli painotus visuaalipuolelle, johon A-P antaa hyvät
lähtökohdat. En ole ollut APOon pettynyt todellakaan ja vuosien kuvausten jälkeen on hienoa vain katsella kohteita eri okulaareilla.

Toivotaan käyttäjälle sekä putkelle antoisia vuosia tähdet kattona... :wink: 

Timpe

Kiitos, kiitos! En ole pitänyt tuota putkea ostaessani sitä vielä ISONA linssiputkena, sillä omassa luokittelussani pikkuputket kuuluvat mielestäni alle 4" luokkaan, keskikokoiset 4"-6" väliin ja nuo ISOT sitten selvästi yli tuon kuuden tuuman. Saatan muuttaa käsitystäni, kun saan tuon syliini...
Jos ostaja haluaa esim. 160...200mm laadukasta linssiputkea, niin sitten hinnat lähtevät oikeasti nousemaan jyrkästi ylös ainakin näissä laatulaitteissa. Mutta näissä 5"...6" laitteissa on sitten hinnoittelu laadun mukaan hyvinkin laveaa eli "hinnat alkaen" mallit 2500...3000€ (SkyWatcher/APM "ED-APO:t") aina tuonne 10000...15000€ hintoihin (ne harvoin myynnissä olevat oikeat APO:t AP/TAK/TEC etc. valmistajilta 150...160mm linssihalkaisijalla).

Noh, kahdella millillä mentiin nyt rimaa hipoen yli tuosta omasta kokoluokittelustakin!  :tongue:
Mutta oikeasti katsoin tätä kauppaa hieroessani jonkin aikaa myös tätä Baaderilla myynnissä olevaa AP 140mm f/7.5 StarFire EDF -putkea sillä silmällä. Tuon ostoa hillitsi pari asiaa: rahan puute (odotan vieläkin Viljasen kopiomaalarilta KKO ok-kulujani takaisin) ja sen mukaan asettamani 8000 euron hintakatto (mihin nyt syyskuun aikana nilkuttaen pääsin) ja tuo AP 140 EDF olisi maksanut perusvarusteineen jo noin 9100 euroa. Lisäksi tuo Starfire olisi ollut "vain 140mm" apertuurihalkaisijalla, kun tuosta TMB 152 f7.9 putkesta saisi 152 milliä + liki saman laatuluokan laitteen noin tonnia-paria halvemmalla. Kun kerroin Baaderille päätyneeni tuohon TMB 152 putkeen uuden AP:n sijasta, sain vielä loppukommentin:
"Anyway, I am happy that you managed to get a good deal. It really seems like a bargain for that ammount of money."

Otin siis riskin käytetyn putken ostosta, kun ei noissa yleensä käyttötunteja näe (pl. oma putkeni, minkä takia sen myyntihinta on mitä on eli 2900€ vs. 950€ :grin:). Tuollaisen AP:n omistamista voisi toisaalta pitää rahan talletuksena pankkiin EU:n laajuisesti, sillä AP:n hinnat liikkuvat käytettynäkin omissa sfääreissään. Saati sitten kun aika joskus jättää Rolandistakin... (Tämä kortti oli nyt siis vain pakko katsoa loppuun saakka, kun kerran leikkiin ryhdyin.)

PS. Oikeasti järkiperustein tuollainen 150 APO olisi ollut tämä FLO:n myymä putki (edullinen hinnaltaan verrattuna TS:n hintaan):
https://www.firstlightoptics.com/esprit-professional-refractors/skywatcher-esprit-150-ed-pro-triplet.html
Sen kauppa tyssäsi tähän puutteeseen:
"We are no longer supplying a Feathertouch focuser for the Esprit 150 telescope I'm afraid. The Esprit 150 with the Es Reid test will be £4074.00 plus delivery of £82.95"

Lisäksi tuo SW Esprit on kiinalainen (=se on nykyään kirosana täälläpäin) ja ne pettävät omassa luokittelussani aina jossain kohtaa.  :huh:
"Pitäkööt tunkkinsa" ajattelin ja nostin hintarajaa ensin tuonne 7000 euroon käytetyissä putkissa ja myöhemmin tuohon reiluun kahdeksaan tuhanteen, kuten aiemmasta voi lukea.

Tuossa on muuten Strehl-aiheista keskustelua tuon mittauksen merkityksestä (kannattaa lukea, jos optiikan käytännön laatu kiinnostaa):
https://groups.yahoo.com/neo/groups/tmboptical/conversations/topics/32361
Markus Ludes kirjoitti tuolla (Nov 20, 2006) näin:
"Thomas Back and me have tested to many LZOS Apo's and we are both shure that nobody can see at any object any diffrence between 96 and 98 % strehl in such big 7" lens.
Carl Zeiss Jena , a famous company , settled the border of 95 % strehl as the border where a apo lens will be called very high quality. Carl Zeiss , one of the biggest optical companys produced many triplet APQ lenses and only seldom a lens turned out with 98 % strehl.
These days many companys guarantee a minimum of 98 or even more strehl for each lens and I state that it is nonsense , a retesting in the same strong way as Zeiss or LZOS is doing can proove that such claims are false. A mouth claim about 98 % strehl is easy to do , but a prooven realiable and repeatable report to deliver is something diffrent."


- Timo Inkinen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 23.09.2018, 22:17:04
En ole pitänyt tuota putkea ostaessani sitä vielä ISONA linssiputkena, sillä omassa luokittelussani pikkuputket kuuluvat mielestäni alle 4" luokkaan, keskikokoiset 4"-6" väliin ja nuo ISOT sitten selvästi yli tuon kuuden tuuman. Saatan muuttaa käsitystäni, kun saan tuon syliini...

Sain tänään noudettua putkipaketin pois UPS:n noutopisteestä (tuli sinne keskiviikkona, kun olin työmatkalla).
Tässä muutamia kuvia järkälekokoisen paketin purkamisesta...Tuossa erillispakatut nyytit:


Jotain sieltä alkaa paljastumaan, kun puolet kuplamuovista on poistettu...  :huh:


Hups, onpas se kumminkin ISO linssiputki eli taidan perua mielipiteitäni tuosta putkiluokittelustani...  :shocked:


Tässä lisäsin kulmapeilin ja loiton malliksi visuaalikäyttöä varten (moottori pitäisi poistaa SI:n tarkentimesta visuaalikäyttöön, tarkentimen käsisäätönupit ja tuumakoon kuusiokolo-avaimet tulivat kaupan mukaan.


Perusteellinen pakkaus putken myyjältä, joten kaikki näyttää olevan tässä vaiheessa tallella ja kunnossa. Hieno juttu!  :laugh:
- Timo Inkinen

mistral

Wow, nyt tuli uneton yö  :grin:

RL

Onnittelut. Tuollaisen läpi olisi kiva päästä jupiteria katsomaan.

pelti

jaahas, se on sitten pilvet etelä-suomessa tuonne helmikuun puoliväliin asti.
Mutta onnea hankinnasta!

Ari Haavisto

Onnea vaan uudelle putkelle.
Minulla on jotenkin tunne, että tällä kertaa kaikki menee täydellisesti putkeen, pilvisakkoakaan ei tule, ja Timpe pääsee vain kuvaamaan kyllästymiseen asti. Mitään siipimutterin kiristämistä kummempaa säätöäkään ei tulla näkemään.
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Timpe

Kiitos!
Muistutan vielä että kysessä on käytetty linssiputki, joten seuraavaksi mielenkiintoisesti venynyt laajakulmakuva (kännykkäkuva) tuosta linssielementistä edestä päin.
Myyjä kysyi puhdistaako hän tuon etulinssin, mutta sanoin että voi jättää tuohon kuntoon mikä näkyy nyt tuossa alla olevassa kuvassa. Kun on kyse Espanjan sisäosista, niin siellä on liikkeellä pölyä...Kuva hiukan liioittelee tilannetta ts. kun vastavalosuoja on paikallaan, tuolla ei näy juurikaan mitään pölyä. Aion kumminkin puhdistaa tuon kun tiedän kuinka tuohon uskaltaa kajota. Peilikaukoputken peilin saa upotettua huoletta Fairy-veteen ja huuhdeltua akkuvedessä. Mutta kuinkas tuollainen ilmaraolla varustettu Triplet APO puhdistetaan? Linssi varmaan suoraan alaspäin, jottei vettä erehdy menemään elementtien väliin ja minimaalisella vesimäärällä... (pitänee googlata). Vastavalosuoja menee näet niin taakse, että tuo näkymä paljastuu.

Lainaus käyttäjältä: vehnae - 23.09.2018, 00:28:18Mitä sun harrastuksesta nyt oikein tulee kun ei pääse kollimoimaan ja säätämään?! :)
Lainaus käyttäjältä: Ransu - 23.09.2018, 08:12:28Joudut kyllä rankasti rankasti tinkimään totutuista kollimointihommista :cheesy:
Lainaus käyttäjältä: W1lleM - 23.09.2018, 15:30:56Kyllä sun nyt Timpe täytyy ostaa joku halpa peiliputki että saat kollimoitua edes jotain pilvisinä iltoina. :rotfl
Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 29.09.2018, 22:14:52Mitään siipimutterin kiristämistä kummempaa säätöäkään ei tulla näkemään.

Täytyy tuottaa herroille pettymys, sillä mitäpäs tuolla linssipitimen sivussa pilkottaa?  :grin:


- Timo Inkinen

jperala

Eroaako paljonkin kaksi linssisen puhdistamisesta ? sanoisin että sitä pölyä on juurikin linssien välissä joten vaatii varmaan linssiryhmän purkamisen. Kunhan muistaa laittaa samaan asentoon takaisin niin ei tuossa pitäisi suuria ongelmia olla ? Nyt pakko lisätä että itse ole purkanut ainoastaan 2 linssisiä ryhmiä joten saatan olla väärässä.

Pääsetkö kollimoimaan :)
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

Timpe

Lainaus käyttäjältä: jperala - 29.09.2018, 22:20:32
Eroaako paljonkin kaksi linssisen puhdistamisesta ? sanoisin että sitä pölyä on juurikin linssien välissä joten vaatii varmaan linssiryhmän purkamisen. Kunhan muistaa laittaa samaan asentoon takaisin niin ei tuossa pitäisi suuria ongelmia olla ? Nyt pakko lisätä että itse ole purkanut ainoastaan 2 linssisiä ryhmiä joten saatan olla väärässä.

Edellisestä putkesta viisastuneena enpä taida mennä purkamaan Triplet-linssielementtejä, sillä olen lukenut jostain ketjusta triplet-putkien kollimointihaasteista Daniel Mounseyn varoitukset. Liikaa liikkuvia osia tuolla ts. katsotaan miltä tilanne näyttää etulinssin puhdistuksen jälkeen. Lähin huolto on APM:n Markus Ludes Saksassa, mutten usko että sinne tätä tarvitsee lähettää.

Edit: AP:n ohjeet: http://www.astro-physics.com/products/accessories/cleaningproducts/optcs-instructions.pdf
- Timo Inkinen

DarkSide

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 29.09.2018, 22:27:43
Edellisestä putkesta viisastuneena enpä taida mennä purkamaan Triplet-linssielementtejä, sillä olen lukenut jostain ketjusta triplet-putkien kollimointihaasteista Daniel Mounseyn varoitukset.
Varmaan järkevä valinta. Pölynpoisto etupinnasta riittänee. Itse puhdistin etulinssin vaakatasossa kun lähes parimetrinen tuubi oli vaikeaa hallita pystyasennossa  :grin:  Starfiren lika irtosi kädenlämpöisellä vedellä ja tiskiaineella. Vesitippojen ajo pois linssistä puhaltelulla. Vettä ei suoraan linssiä kohti vaan loivassa kulmassa ja ehkä saat putkeakin hieman kulmaan linssi alaspäin.

Ja onnittelut vielä kerran APOsta, erittäin hienon näköinen kokonaisuus. Onneksi matka meni hyvin ja tuloksia nähtäneen vuoden-parin päästä kun saat kollimointiruuvit haltuun  :wink:

Tane

https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=10159.msg99297#msg99297 Siinä linssinpuhdistusta miten sitä ei saa tehdä. Ulkopinnat menee mutta kolmenlasin linssin purkamiset, sisäpuhdistamiset ja takaisin kokoamiset jätän tuon kokeilun jälkeen ammattilaiselle...Ehkä kuitenkin siinä jotenkin selvisin koska hän joka Espanjan Saragosasta sen sitten joskus osti niin kehui skarppeja näkymiä...Mutta liikaa oli riskejä ja vaivaa. Eikä enää sen veroinen kuin ennen purkamista.
Celestron C14,