Suomen ensimmäinen rautameteoriitti löytynyt Lieksasta

Aloittaja pnuu, 07.09.2017, 08:08:17

« edellinen - seuraava »

Temppu_

Oliko näiden meteoriittien löytöpaikan koordinaatit jostain saatavilla tarkemmin? Jarmon yhteenvedossa on koordinaatit mutta pitääkö se kuinka tarkasti paikkansa ja entäs ne kaksi muuta, mistä päin ne löytyi?

marduiz

Onnea palkituille  :smiley:. Toivotaan että Lieksasta löytyisi vielä lisääkin meteoriitin kappaleita.

Markus

Jarmo Moilanen

Lainaus käyttäjältä: Temppu_ - 09.09.2019, 18:11:05
Oliko näiden meteoriittien löytöpaikan koordinaatit jostain saatavilla tarkemmin? Jarmon yhteenvedossa on koordinaatit mutta pitääkö se kuinka tarkasti paikkansa ja entäs ne kaksi muuta, mistä päin ne löytyi?
Mainitsemasi koordinaatit eivät ole kovin tarkkoja. Mm. Tähdet ja avaruus lehden jälkimmäisessä jutussa mainitut kappaleet ovat kaikki käytännössä löytyneet Löpönvaaran itärinteen hakkuuaukealta noista koordinaateista hiukan pohjoiseen. Kyseinen hakkuuaukea on kuitenkin tutkittu niin tarkoin että siltä tuskin löytyy enää uusia kappaleita.

Jos joku käy Lieksaa etsimässä ja löytää ei-ihmisen tekemiltä vaikuttavia epämääräisiä rautakappaleita niin toivoisin että ilmoitatte niistä löytöpaikan koordinaatit ja paino sekä kuva kappaleesta. Tiedot voi lähettää vaikka minulle. Tarvitsemme tietoja kyseisen meteoriitin putoamisalueen tarkempaan selvittämiseen.
Jarmo

Tommi.N

Nyt on Lieksaa haravoitu ja kolme lupaavaa löytöä tehty. Kaksi selvästi metallista, jotka reagoivat magneettiin ja yksi kevyempi, jonka metallin paljastin löytää, mutta ei reagoi magneettiin. Laitamme tarkemmat tiedot ja koordinaatit Jarmolle maililla.

Temppu_


PETK

Pekka Kokko

Temppu_

Torstaista sunnuntaihin siellä pyörittiin eli jos kävit paikalla niin saatoit nähdä. Itse huomattiin siellä yksi auto mutta ei nähty henkilöä.

Jarmo Moilanen

Onnea löydöistä!
Tiedot löytöpaikan koordinaateista, painosta ja valokuva pari kappaleista ovat tervetulleita. Näin pysymme kärryillä löydöistä ja löytöalueesta. On mahdollista että Lieksan raudoista alkaa kattavampi tutkimus joten voi olla että kappaleita saatetaan pyytää nähtäväksi tarkistusta varten. Etu siitä jos saa kappaleen tarkistettua on se että kappale saa silloin hiukan virallisemman statuksen.

Ongelmahan Lieksan rautojen kanssa on että ne ei oikein sovi nykyluokitteluun. Lieksaan pudonnut kappale on ollut koostumukseltaan hyvin vaihteleva. Koska Lieksa ei ole ainoa vaikea vastaava tapaus tutkijoille, joten saa nähdä saadaanko rautojen luokittelu uudelle mallille joskus.

Magneettiin reagoimattomat löydöt tuskin ovat meteoriitteja. Kuva siitäkin tokin kiinnostaa kaiken varalta. Löpönvaaran alueelta on löytynyt mm. mustaliusketta joka on peräisin Sotkamon Talvivaaran esiintymästä ja alueelta on löydetty myös pitoisuuksiltaan rikkaitakin malmilohkareita. Onhan 4 km Löpönvaaran eteläpuolella Tainiovaaran NiCu-esiintymä josta malmia on jopa louhittu. Hyvä paljastin reagoi näihin. Magneetti ei niinkään. Löysin itse kaksi Talvivaaran monimetallimalmin lohkaretta paljastimella vaikka paljastin oli diskriminointi-moodissa. Silti ne antoivat hyvin selvän signaalin.
Jarmo

T. Öhman

Hei,
laitetaanpa tiedoksi tännekin, että Lieksan ensimmäisestä ja neljännestä rautakappaleesta julkaistiin viime vuonna opinnäytetyöt ja nelosesta myös pari kokousabstraktia. Kumpaakaan ei saatu sovitettua meteoriittiluokitukseen, mutta ensimmäisen yhteyttä pääryhmän pallasiitteihin ei saatu myöskään suljettua pois (mikä on äärimmäisen jännää). Nelosesta löytyi Neumannin viivoja, mikä tukee meteoriittitulkintaa. Virallista hyväksyntää meteoriitiksi kummallakaan ei edelleenkään silti ole (eli niitä ei vieläkään ole soveliasta kutsua meteoriiteiksi). Enemmälti tarinaa on Ursan blogissani.

Teemu

PETK

Jospa nämä tutkimukset herättäs "virallisemmatkin tahot" tekemään omat tutkimukset niin että virallinen meteoriittistatus saatas. Ja tämä prosessi myös alleviivaa kaikkia "meteoriitti" löytöjä. Mikään ei ole meteoriitti ennen kuin se on virallisesti meteoriitiksi tunnustettu. Kaikki ne kaapissa olevat löydöt on arvottomia siellä kaapissa. Siksi olen omanikin tutkittavaksi antanut. Ja onnea Laura ja Emily.
Pekka Kokko

T. Öhman

Joo, näin meteoriiteista kiinnostuneena sitä tosiaankin toivoisi, että Pekan linjaa noudattaisivat muutkin. Ja sehän se on ongelma, että noita "virallisia tahoja", jotka ihan oikeasti meteoriitteja tutkisivat, ei Suomessa enää ole, meteoriitteja aikoinaan jopa osa-aikatöikseen satunnaisesti tutkineet ihmiset kun ovat kuolleet tai eläkkeellä. Tiedotuskin on aika olematonta, sillä ainakaan minun silmiini ei ole Luomukselta osunut mitään tietoa noista Marylandin tutkimuksista, vaikka Suomen "kansallisaarteesta" kyse onkin. No, uskotaan ja toivotaan että Turussa homma jatkuu mallikkaasti, sillä ainakin noiden kokousabstraktien muodossa uusista tuloksista kerrottiin tuoreeltaan. Jospa se ennen pitkää johtaisi jopa siihen, että saataisiin sen myötä ihan uusi "virallinen taho", jossa meteoriiteista ymmärrettäisiin ja niitä pidettäisiin tutkimisen arvoisina.

Teemu

PETK

Pekka Kokko

PETK

Polttelee taas Lieksassa käynti mutta koko ajan tuntuu olevan jotain muuta kiireellisempää.... :realmad:
Pekka Kokko


T. Öhman

Onnittelut Pekalle ja Lauralle myös tällä puolella!

Tämän ketjun otsikkokin pitää nyt paikkansa, kun Löpönvaara on Suomen ensimmäinen rautameteoriitti  :azn:

Kirjoittelin joutessani vähän ympäripyöreyksiä aiheesta Ursan blogiini: https://www.ursa.fi/blogi/kraatterin-reunalta/loponvaara-suomen-viidestoista-meteoriitti/

Teemu