Jarmo puhuu tietenkin asiaa, mutta ihan pari pientä tarkennusta:
Yksi hyvä, mutta ei ihan takuuvarma, karsintakeino on laittaa paikkatietoikkunassa päälle taso: Geologia > Aeromagneettiset matalalentomittaukset. Jos kehämäinen rakenne toistuu selvästi tuossa aineistossa niin kyse on hyvin suurella todennäköisyydellä maan sisäsyntyisestä geologisesta rakenteesta. Törmäyskraattereissa kallioperän aeromagneettiset anomaliat tahtovat pehmentyä tai häipyä näkyvistä.
Pehmentyminen on toki yleisin vaihtoehto, mutta kannattaa muistaa, että Ruotsin puolella Dellen on hyvin "suomalaistyyppisissä" kivissä, ja siinä on voimakas positiivinen magneettinen anomalia törmäyssulakiven ansiosta. Eli kuten Jarmo sanoi, takuuvarma keino ei tuo aeromagneettisen aineiston käyttö poissulkemisessa ole. Periaatteessa pieneenkin kraatteriin voi positiivinen anomalia syntyä, kunhan olosuhteet ovat suotuisat.
Joissain kraattereissa (Kukkarinselkä eli Suvasvesi N) kraatteriin taas liittyy selvä aem-anomalia.
Jarmo tarkoittanee tuossa aeromagneettista eli AM-anomaliaa, joka Kukkarinselässä on selvä, mutta hyvin pienialainen. AEM- eli aerosähkömagneettisetkin (positiiviset) anomaliat kraattereihin kuten Suvasvesiin tyypillisesti liittyvät, mutta mm. järvet ja suot tuppaavat näkymään yleensä muutenkin positiivisina anomalioina AEM-aineistoissa.
Teemu