Asteroidi 2024 BX1, Berliinin tulipallo ja eukriitit

Aloittaja T. Öhman, 26.01.2024, 00:58:04

« edellinen - seuraava »

T. Öhman

Hiljaista täällä on, mutta jos jotakuta kiinnostaa ja ei ole vielä huomannut, niin todettakoon, että Saksassa ja muualla Keski-Euroopassa lauantai-iltana 20.1.2024 näkynyt hulppea tulipallo oli vasta kahdeksas ennen törmäystään huomattu asteroidi (nimeltään 2024 BX1) ja että sen jäljiltä löydetyt meteoriitit on hyvin alustavissa silmämuna-analyyseissä tulkittu eukriiteiksi, eli asteroidi (4) Vestalta peräisin oleviksi. Ja se on aika jännää. ESAn uutinen, sekä kuva murkuloista.

Teemu

T. Öhman

Sky & Telescopen jutussa on enemmän kuvia ja spekulointia siitä, että kyse olisi aubriitista, mikä tietysti olisi myös erittäin jännä vaihteohto. Käytännössä arvailuahan tuo kaikki on ennen kuin noita kiviä päästään kunnolla tutkimaan. Joka tapauksessa erittäin hieno esimerkki siitä, kuinka tarkasti ennusteet osuivat kohdilleen.

Teemu

Kaizu

Järvenpäässä lounaaseen katsova kamera ei havainnut mitään ko. aikaan.
Ilmakehä ei ollut kovinläpinäkyvä horisontissa.
Joskus oikein kirkkaalla kelillä on horisontissa näkynyt korkealla syttynyt tulipallo Oslon eteläpuolelta.

Kaizu
Kai Forssen

marsil81

Näkyy herättäneen suurta kiinnostusta paikallisissa.Tuollaisesta etsintämaastosta voidaan täällä Suomessa vain haaveilla.

Yllättäen näkyy mukana olevan eräs Peter Jenniskens niminen kaveri..:)


https://www.youtube.com/watch?v=625XL1uzib4

Markku

PETK

Tuossa S&T jutussa meteoriitti näyttää olevan jonkonlaisessa juurikaspellossa. Ei ihan helppo kohde sekään.
Pekka Kokko

T. Öhman

Lainaus käyttäjältä: PETK - 06.02.2024, 09:30:31Tuossa S&T jutussa meteoriitti näyttää olevan jonkonlaisessa juurikaspellossa. Ei ihan helppo kohde sekään.
Osa pelloista on ollut aika ideaalisessa kunnossa etsimistä ajatellen, kuten ainakin Facebookkiin pistetyssä videossa hyvin näkyy. Aubriittiin päin tuntuvat kallistuvan ja epävirallisesti Ribbeckiksi kutsuvat. Ammattilaisten ohuthiekuviakin on jo jaossa ja ilmeisesti tuota jo kaupataankin.

https://www.facebook.com/groups/asteroid2024bx1/

Teemu