Kirjoittaja Aihe: Lapimmiehen seikkailut astrokuvakusessa. Laitehankinnat, kokemukset ja virheet.  (Luettu 40585 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa lapimmies

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 197
Uhhautsi,

Rakas päiväkirjani:
Tässä kaukomaputkea odotellessa, laavaillut ebaytä ja huudellut siellä.  Tänään jäi käsiin LVI Smartguider 2 (125€).
Tulee joskus parin viikon päästä. Piti sen kaveriksi tilata vielä 50mm/230mm Omegon guidauskooppi. Tää oli onneksi halpa (50€)
Nyt laavaillut kommentteja ypäriinsä, ja on vähän ristiriitainen kuva tuosta kamppeesta, mikä tuli huudettua.

Timpe sillä ainakin foorumiviestien perusteella on saanut guidattua.

Tulikohan vähän turha ostos, kun pitäisi varmaan enin opiskella kunnolla napasuuntaukset ja pyrkiä minuuttivalotuksiin ihan seurannalla. :)

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6331
  • Valoa ja varjoja
Timpe sillä ainakin foorumiviestien perusteella on saanut guidattua.

Joo, LVI SmartGuider menee niin kauan kun ei tiedä paremmasta...  :huh:
Mutta asiaan; olikohan tuossa kakkosversiossa korjattu jo laitteen suurin puute eli heikko kameran herkkyys himmeille guidaustähdille? En nyt muista mitä parannusta suurempi versionumero toi asiaan. Mutta lisää omista jorinoistani tuolta ykkösversion suhteen: https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=4523.msg63712#msg63712
PS. Edelleenkin tuo olisi monille lyömätön ratkaisu, kun kiinalaiset saisivat samaan pakettiin SX Lodestarin herkkyyden ja PHD2:n älyn ilman guidauskoneen tarvetta  :wink: 
- Timo Inkinen

Poissa lapimmies

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 197
Uhhautsi,

Rakas päiväkirjani...  :azn:

LVI Smartguideri saapui. Liitteen mukainen aparaatti oli paketissa. Voihan venäjä, tuumaisn ensimmäisenä. Paketissa on kaksi matolaatikkoa, sininen MGA (Mikä lie kytkentälaatikko) ja ohjauslaatikko.
No ei hätää, näiden sielunelämähän selviää kun lukasee manuskaalin läpi ja sitten kokeilee ilman guidauskooppia, kun ei se skooppi ole vielä tullut.

Kuolemaa halveksuen piuhat kiinni ja ohjainlaatikko tulille.
Vaikka kamera oli laatikossansa, silti se löysi yhden ohjaustähden (kuuman pikselin). Tämä korjaantui kuin tiputti herkkyyttä 10%. TÄmän jälkeen ilmoitti oikeaoppisesti, "No guiding star found".
Ainoa mikä vähän närästi, oli tuon "hitaus". Kuuman pikselin löytymiseen sillä meni 45 sekuntia. Herkkyyden tiputuksen jälkeen "no guidin star" ilmoitukseen meni 85 sekuntia.
TUlkitsen niin, että vehkeet toimii.

Reseptiä lisää lukiessani huomasin mielenkiintoisen ominaisuuden, se MGA-matolaatikko näköjään osaa ohjata kameraa ja fokuseria jalustan lisäksi. Hip hurraa, nythän saan tuon aparaatin ohjaamaan myös Olympuksen kameraa BULB moodissa. Olympukselle ei kuitenkaan ole olemassa valmsta adapteria.
Takaperin insinöröintiä siis kehiin. Kameran ohjaus kytketään MGA:n normaalilla 3mm:n stereoplugilla. Siispä huitasin kaapelin liittimeen kiinni ja "oskilloskoopin" johtojen päihin.
Havaitisin seuraavaa:
Jos kontrolliaparaatista valitsee peilinnoston, antaa MGA kontaktin Maan ja "vasemman kanavan" välille (Olympuksessa tämä tekee autofocuksen). Valotus taas tapahtuu oikosulkemalla maa ja "oikea kanava". Asia selvä.
Olympuskaapelia kun ei löytynyt, purkasin lankalaukaisemeni ja kytkin stereoplugin karvat sopiviin kontakteihin. Porasin reijän kaapelille lankalaukaismen kylkeen. Nyt minulla on edelleen toimiva lankalaukaisin, josta tulee stereoplugi 30cm:n kaapelilla ulos.

Ei kun testaamaan.
Kokeilin laittaa 3x10 sekunnin valoituksia 10 sekunnin pause valoitusten välissä + 3x5  sekunnin valoituksia 10 sekunnin pause valoitusten välissä. (Tuo tauko on kennon jäähtymistä varten).
Vóilaa! Kamera valotti suunnitelman mukaisesti.
Ohjauslaatikossa on myös mahdollisuus komentaa kamera ottamaan darkit. En tarvitse vielä  :azn:

Summaarum:
Ensimmäinen hämmästys oli simppeli ja helppo valikkologiikka. Italiaanoja en pidä minään erikoisen etevinä teknisten vimpaiten kanssa, mutta tässä ovat kolmen napin käyttöliittymän toteuttaneet erinomaisesti.

Toinen hyä puoli on mahdollisuus ohjelmoida 2 eri kuvaus sekvenssiä. Se toimii niin, että käsket aparaatin ottamaan 10 kuvaa, ja sitten voit valita toisen sekvenssin 1/2, 1/4, 1/8 valotusajoilla. Aparaatti tekee toisen sekvenssin samalla määrällä valotuksia valitsemallasi valotusmäärällä. ts: Jos tilaat kymmenen 90 sekunnin valotusta, voit tilata myös kymmenen 45 sekunin valotusta.

Miinuksena pidän tuota kahden matolaatikon konseptia. Se MGA on enimäkseen tyhjää täynnä ja pimeää puolillaan. MGA:n elektroniikka mahtuisi hyvin sinne kontrollilaatikkoon myös. Tässä on ehkä tullut valmistustekninen syy eteen (Firmalla on varastot täynnä ohjainboxeja, ja eivät halua tehettää uuta ohjainboxia tarpeellisine liittimineen. Halvin oikotie on tehdä erillinen laatikko (MGA) ja se kytkeä kaapelilla olemassa olevaan ohjainboxiin.

Onko tämä nyt miinus vai plussa. Fyysinen asennus mahtaa olla parasta tehdä niin, että aivolaatikko ja oikosulkulaatikko teipataan tarranauhalla OTA:n kylkeen kiinni. Silloin tarvitaan vain kaksi pakkasta kestävää piuhaa jotka joutuva vääntyilemään putken mukana;Virtakaapeli ja ST4 kaapeli.

Miinukseksi lasken myös oikosuluku- ja aivolaatikon muodon ja koon. Laatikossa ei ole yhtään koveraa pintaa, jotta sen voisi tarranauhalla nätisti teipata putken kylkeen kiinni.


PS:Edelleenkin odottelen UK-Orionin putken toimistusta, eikä minulla ole sitä guidausputkeakaan. Mielenkiinnolla odotan, että pääsen kokeilemaan käytännössä makaroonimaan insinööreiden tuotosta.

t:Sami