Dobsonia hankkimassa

Aloittaja Keisari, 09.02.2020, 23:07:44

« edellinen - seuraava »

Keisari

Morjesta!
Olen tässä nyt lueskellut muutaman viikon tätä foorumia, sekä kolunnut nettiä tähtiharrastuksesta ja päätynyt hankkimaan Dobson-putken, koska budjetti (500€) ei riitä kunnollisella jalustalla olevan toisen mallisen putken hankintaan (valokuvausta ajatellen). Aiempi kokemus Prisman alelaarista joskus poimitusta Celestronin 76/300 "cosmos" firstscopesta. Kysymys noihin Dobsoneihin liittyen onkin, onko tuollainen Astro-Shopin GSO:n deluxe versio hyvä hankinta?
https://www.astroshop.eu/telescopes/gso-dobson-telescope-n-200-1200-dob-deluxe-version/p,14189
Tai sitten samaan rahaan saisi Omegonin hieman suuremman?
https://www.astroshop.eu/telescopes/omegon-dobson-telescope-advanced-x-n-254-1250/p,53803#tab_bar_0_select
Vai mennäkö monesti suositellulla Skywatcherin mallilla ja käyttää säästynyt raha varusteisiin?
https://www.astroshop.eu/telescopes/skywatcher-dobson-telescope-n-200-1200-skyliner-classic-dob/p,4440
GSO:sta luin, että olisi liian herkkä liikkeissään, mutta se on hoidettavissa kotikonstein. Lisäksi kollimoinnista sen verran kysyisin, että ovatko putket yleensä kuinka herkkiä kuljetuksille?  Vaativatko pienet tärinät/kolahdukset esim. auton kyydissä uudelleen kollimoinnin? Kiitos vastauksista jo etukäteen.

wm-x

Mä luulen että nuo ovat laadullisesti samaa tasoa. Tällä ajatuksella ottaisin ehkä tuon omegonin. Visuaali käytössä varmasti toimivat kaikki. Okulaareja sitten vaan käytettyinä etsimään, niihin joudut vähän budjetoimaan lisää.

RL

Oma mielipide on, etten gso:n rahoja pistäisi. Laatu on mitä on. Ja toinen että tilaisin kaukoputken mielummin Briteistä kuin Saksasta. Saksan kauppoihin mm. Ts, astroshop tuli isot hinnankorotukset muutama vuosi sitten. Samaa korotusta ei Britteihin tullut. Ja osa tavaroista on huomattavasti halvempia kuin Saksassa. Vielä ei myöskään tullia tarvitse maksaa ja vaikka jossain vaiheessa tulisi tullimaksut, niin maksan mielummin 50€ Suomen valtiolle kuin ts:lle, varsinkin ts:ltä saamani huonon asiakaspalvelun jälkeen.

Mitään huomattavaa eroa tuskin näkisit jos pääsisit vertaamaan 200mm ja 250mm newtonia tähtitaivaan alla. Siispä 200mm on riittävä. Ja rahaa jäisi vielä 2x barlowiin(kuulle ja planeetoille) sekä muutamaan laadukkaampaan okulaariin. Ja kannattava hankinta olisi halpa laser kollimaattori, jonka kanssa kollimointi onnistuu helposti aloittelijalla.

https://www.firstlightoptics.com/dobsonians/skywatcher-skyliner-200p-dobsonian.html

Lisään vielä, että kannattaa katsoa käytettyjen dobsonien markkinat(lähinnä tältä foorumilta ja ursan harrastustorilta). Voisit vielä puoleen hintaan tai halvemmalla saada em. putken. Ja näissä ei pahemmin mitään kuluvaa ja hajoavaa ole.

wm-x

Laadullisesti toi gso ja bresser pitäisi olla samaa luokkaa, eli jos se on huonoa niin sitten kannattaa välttää. Ja ainakin joskus gso on ollut syntan tehdasvalmistaja mitä cloudy nights sivuston kautta lueskelin. Ja googlettamalla löytyy tosta bresserin 200mm versiosta sky ja telescope lehden varsin positiivinen arvostelu.

Tiedä näitä. Itse uskon että nämä kiinalaiset ovat aika samaa tasoa. Lienee laaduntarkkailussa isoimmat erot. Eli alihankkijat saattavat syynätä tarkemmin GSO tuotteet.

Keisari

Kiitoksia kommenteista. Kävin tuolla firstlightopticsin sivuilla katselemassa tuota Skyliner 200P:tä ja edullisten hintojen takia katselin muutakin tarjontaa, niin karkaa taas ajatus Dobsonin ostosta muihin putkipaketteihin. Tuohon n.500€ budjettiin mahtuisi https://www.firstlightoptics.com/reflectors/skywatcher-explorer-130p-ds-ota.html ja sille jalustaksi https://www.firstlightoptics.com/skywatcher-mounts/skywatcher-eq5-deluxe.html (vai riittäisikö EQ3-2?), jolla aloittaisi visuaalihavainnoinin ja sitten seurantamoottorit myöhemmin mukaan? Tietysti kollimaattori ja lisäokulaari mukaan myös. Tuolla tavalla saisi lisättyä ominaisuuksia pakettiin ajan kanssa, jos/kun mielenkiintoa valokuvaukseen tulee?