Kirjoittaja Aihe: Harrastuksen aloittelu  (Luettu 435 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Hessu

 • Meteoroidi
 • *
 • Viestejä: 2
Harrastuksen aloittelu
« : 09-02-2020, 13:04:52 »
Tähdet ja avaruus on kyllä aina kiinnostanut. Tähtikuvioita tuli opeteltua joskus menneellä vuosituhannella kiikarin kanssa.
Iso-syötteen tornin tähtinäytös oli silloin myös vaikuttava kokemus.

No nyt tässä sitten kävi niin, että satuin saamaan noin vuoden täysihoitoon 70mm Celestron Astromasterin. Joku ekvatoriaalinen jalusta siinä on.
Odotukset tästä ei olleet korkealla. Nyt parina iltana räplätessä ihan positiivinen yllätys odotuksiin nähden. Raisiosta valojen keskeltä kuutamolla ei nyt olosuhteet ole kovin optimaalisia.
Orionin sumusta nyt selvästi näkee jotain. Andromeda on sama kuin kiikareilla. Joo, kuu on kiva... Venuksen vaihe ainakin hiukan mielikuvitusta käyttäen näkyy.
Otavasta erottui Mizar kahtena. No tämä kaukoputki on kyllä kohta näyttänyt mitä pystyy. Parempi keli ja paikka auttaisi, vaikka mökillä syksyllä. 
Kuusuodattimen tilasin kun muuten on oma rahallinen panostus tasan nolla.

No piti nyt sitten kuitenkin käydä kamerakaupassa. Canon 600D perus objetiivilla käytettynä tuli hankittua, periaatteella tarvii siten nyt kaikkeen muutenkin. Eikä ollut hinnan kirossa. Eli jo lähti laukalle  :grin:
Ajatus oli kokeilla mitä tuolla saa aikaseksi. Meinasin sen istuttaa nyt tuohon Celestronin jalustaan. Sillä voisi jotain manuaali-trackingiä kokeilla kun tossa se nyt on. Ei tarvi rakentaa ladon-ovea.
Mitään napatähtäimiä siinä ei ole, mutta ehkäpä sen saisi tuota kaukoputkea hyödyntämällä kohdistettua. Kokeilemalla selviää.

Eli nyt pääsis vähän makustelemaan kauanko innostus kestää ja innostaako kuvaus vai katselu enemmän.
 

Poissa mistral

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2205
Vs: Harrastuksen aloittelu
« Vastaus #1 : 09-02-2020, 20:17:54 »
Jos nykyinen kaukoputki tuntuu liian pieneltä, avautuu monta vaihtoehtoa. Voihan sen vaikka tuplata mutta yhtä hyvin voi siirtyä lintukiikariin jolla näkee laajoja kenttiä avaruutta. Lintukiikarissa on suurena etuna sen laaja käyttöalue: tähdet, linnut, luonto, navigointi, komeetat, meteorit. Näin kerran sattumalta tähdenlennon 7x35 kiikarilla, voimakas valo ja savuvana. Mutta jos asuu maalla, on jalustallinen tähtiputki kiva siis jos ei tarvitse kuljettaa kuin pihalle. Käytettyjä voi saada puoli ilmaiseksi.

Poissa Hessu

 • Meteoroidi
 • *
 • Viestejä: 2
Vs: Harrastuksen aloittelu
« Vastaus #2 : 09-02-2020, 23:00:21 »
Lintukiikareita on joskus aikoinaan tullut kokeiltua yötaivaan alla. Ne on kyllä todella helpot käyttää. Makoilee ja kattelee vaan  :cool:
Ehkä ne jossain vaiheessa vähintään jälkikasvulle pitää hankkia.
Kaverille ehdottelin kiikareita kun pohti kummilapselleen kaukoputkea. Osti sitten tuon putken kun tuli jostain vastaan. Nyt se tuli mulle sitten lainaan.
Ehkä nyt haarukoin tuota lopullista tarvetta tuon laina-ajan verran. Ellei synny se pakottava tarve sitä ennen  :grin:

Poissa kihar

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 75
Vs: Harrastuksen aloittelu
« Vastaus #3 : 11-02-2020, 09:26:06 »
Jos kerran kameran jo hankit, niin pahalle on annettu jo pikkusormi.  :cheesy: Yksi tapa jatkaa olisi moottoreilla varustetun seurantajalustan hankinta. Käytettyjä NEQ-3 ja NEQ-5 jalustoja perusmoottoreilla on säännöllisesti myynnissä. Minullakin on autotallin nurkassa yksi ylimääräinen. Näissä ei ole tietokonetta kohteen etsintää helpottamassa, mutta sopivat mainiosti kameraobjektiivien kanssa työskentelyyn. Kun suurennosta ei ole niin paljon kuin kaukoputkessa, niin kohteiden löytäminenkin on helpompaa ilman tietokoneen apua. Varsinkin jos on kokemusta tähtikuvioiden lötämisestä ihan visuaalisesti. Perusjärkkärillä pääsee mainiosti tähtikuvauksen alkuun ilman isoja rahallisia investointeja. Manuaalinen seuranta (käsin säätöruuveja kääntämällä) on kuvauksessa epätoivoista hommaa. Jonkilaiset moottorit kannattaa olla vähintään jalustan tuntiakselilla. Kokeilemaan vain.