Starlinerin ja Starshipin koelennot lähestyvät – laukaisuja voi seurata suorana lähetyksenä

Rakettien ja avaruusalusten koelentoihin liittyy aina riskejä ja jännitystä. Lähipäivinä valmistellaan lentoihinsa kahta alusta, Boeingin Starlineria miehitettynä ja SpaceX:n Starshipiä miehittämättömänä.

[Päivitetty 5.6. kello 2.00] Molempiin lentoihin on tullut lykkäyksiä verrattuna kesäkuun alun suunnitelmiin.

Lykkäysten jälkeen Starlinerin laukaisuyritys on keskiviikkona 5.6. kello 17.52 Suomen aikaa. Laukaisuyritystä voi seurata Nasa-TV:n kautta.

Starliner on Boeing-yhtiön alus, jonka on määrä lentää ensimmäinen miehitetty koelentonsa Kansainväliselle avaruusasemalle.

Aluksen kyydissä ovat astronautit Barry Wilmore ja Sunita Williams. Atlas V -kantoraketilla laukaistavan lennon on määrä kestää viikon ajan.

Lento oli tarkoitus tehdä jo toukokuun alussa, mutta tekniset ongelmat lykkäsivät sitä. Mikäli kaikki sujuu hyvin, voisi Starlinerin ensimmäinen rutiinilento Kansainväliselle avaruusasemalle neljän hengen miehistöllä koittaa vuoden 2025 alkupuolella.

Starship-raketin neljäs koelento on edellisten tapaan miehittämätön. Lentoa yritetään aikaisintaan torstaina 6. kesäkuuta kello 15 Suomen aikaa. Yritystä voi seurata SpaceX-yhtiön videolähetyksestä.

Starshipin täyden version ensimmäinen lento tehtiin huhtikuussa 2023, toinen marraskuussa 2023 ja kolmas maaliskuussa 2024. Jokainen koelennoista on päässyt edellisiä pidemmälle.

Hiottavaa on eniten ilmajarrutuksissa ja laskeutumisissa, jotka yritetään tehdä pehmeästi mereen molemmilla vaiheilla. Starship-aluksen tai sen Super Heavy -rakettivaiheen ei odoteta parhaassakaan tapauksessa selviytyvän paluusta ehjinä.

Aiheesta lisää Boeing (Starliner)  ja SpaceX (Starship) (englanniksi)