Laukaisuseuranta - Elon Muskin Starship-raketti teki kolmannen koelennon

Starship-jättiraketti laukaistiin torstain laukaisuikkunassa. SpaceX pääsi eteenpäin Starshipin kehityksessä vaikka molemmat rakettivaiheet tuhoutuivat laskeutumisissaan ennenaikaisesti.  

[14.3. kello 16.34] SpaceX tiedottaa, että todennäköisesti alus tuhoutui yhteyden menettämisen aikoihin. Yhtiö lupaa kertoa lisää, kun tietoa selviää. Seurantamme loppuu.

[14.3. kello 16.26] Mikäli laskeutuminen sujuisi suunnitellusti, alus osuisi mereen parin minuutin kuluessa. Sekä Starlink-yhteys että toinen satelliittiyhteys menetettiin samaan aikaan, noin kello 16.15. Tämä viittaa siihen, että alus tuhoutui laskeutumisjarrutuksessaan yli 60 kilometrin korkeudessa.

[14.3. kello 16.17] Telemetriatietoja Starshipiltä ei ole saatu kahteen minuuttiin. On mahdollista, että Starship-alus on tuhoutunut tai sitten kyseessä on vain katkos linkkiyhteydessä.

[14.3. kello 16.15] Yhteys Starshipiin takkuilee odotetusti sen ollessa jarrutuksen muodostaman plasmapilven sisällä. Nopeutta 25 800 kilometirä tunnissa, korkeutta 65 kilometriä.

[14.3. kello 16.13] Starship ohjaa asentoaan jarruttaessaan 79 kilometrin korkeudessa. Toistaiseksi lämpökilpi näyttää kestävän.

[14.3. kello 16.12] Starshipin laskeutumisjarrutus alkaa. Lähetyksessä näkyy plasmaa lämpökilven alapuolella.

[14.3. kello 15.55] Starshipin ylempi vaihe testasi kryogenisten ajoaineiden siirtämistä tankeista toisiin. SpaceX ilmoittaa alustavasti kokeen onnistuneen. Samoin hyötykuormaluukun testaus vaikuttaa onnistuneen. Seuraavana vuorossa on rakettimoottorin käynnistyskoe noin kello 16.05.

[14.3. kello 15.37] Starshipin kolmas lento ylittää jo tässä vaiheessa sille asetetut tavoitteet. Vaikka alemman vaiheen jarrutus ei onnistunut, on ylemmän vaiheen pääsy sille tähdättyyn nopeuteen iso askel eteenpäin. SpaceX kertoo, että on mahdollista, että laskeutumisyrityksestä saadaan livekuvaa Starlink-satelliittien välittämänä. Jännittäviä hetkiä koetaan noin 30-40 minuutin kuluttua, kun ylempi vaihe tulee ilmajarrutukseensa.

[14.3. kello 15.34] Ylempi vaihe pääsi suunnitellun kiihdytyksensä loppuun asti eli hyvin lähelle kiertoratanopeutta. Korkeutta 154 kilometriä, nopeutta 26 450 kilometriä tunnissa.

[14.3. kello 15.33] Alempi vaihe törmäsi mereen. Ilmeisesti jarrutus rakettimoottoreilla ei toiminut suunnitellusti. Rakettivaihe pysyi kuitenkin kasassa mereen törmäykseen asti.

[14.3. kello 15.30] 5 minuuttia laukaisusta. Molemmat vaiheet toimivat edelleen. Ylempi vaihe on 136 kilometrin korkeudessa, alempi vaihe 90 kilometrissä tulossa alaspäin. Molemmat ovat suunnitelluilla radoillaan.

[14.3. kello 15.28] Rakettivaiheiden irrotus toisistaan! Kaikki näyttää sujuvan toistaiseksi hyvin.

[14.3. kello 15.27] 2 minuuttia laukaisusta, korkeatta 32 kilometriä, nopeutta 2800 kilometriä tunnissa. 

[14.3. kello 15.25] Starship laukaistiin matkaan!

[14.3. kello 15.20] 5 minuuttia laukaisuyritykseen.

[14.3. kello 15.16] SpaceX-yhtiön tiedottajat kertovat, että kohdassa T - 40 sekuntia on mahdollista pitää tauko, mikäli tuulta on liikaa laukaisuun, ja jatkaa lähtölaskentaa sään parannuttua.

[14.3. kello 15.14] Yhtenä isoista haasteista on rakettivaiheiden irrottaminen toisistaan siten, että polttoaineet eivät hölsky tankeissa. Tavoitteena on pitää alemman rakettivaiheen kiihtyvyys kasvavana käyttämällä kolmea moottoria samaan aikaan, kun ylempi vaihe starttaa omat moottorinsa ja aloittaa itsenäisen lentonsa. Tämän jälkeen alempi vaihe kääntää suuntansa ja aloittaa jarruttamisen laskeutumistaan varten.

[14.3. kello 15.10] 15 minuuttia laukaisuyritykseen.

[14.3. kello 15.08] Tuulen nopeus on edelleen lähellä kriittistä rajaa. Teknisiä ongelmia ei ole näköpiirissä. Mikäli laukaisuyritystä lykätään, tulee lykkäys olemaan todennäköisesti 24 tai 48 tuntia tähän laukaisuikkunaan verrattuna.

[14.3. kello 15.05] Mikäli laukaisu sujuu suunnitellusti ja rakettivaiheet irrottautuvat toisistaan, alemman vaiheen tavoitteena on tehdä laskeutumisyritys merelle Meksikonlahdelle samaan tapaan kuin se myöhemmin tekisi laskeutumisalustalle. Rakettivaiheen odotetaan tuhoutuvan päätyessään mereen.

Ylemmän vaiheen tähtäimenä on päästä lähelle kiertoratanopeutta ja testata hyötykuorman irrottamista sekä rakettimoottorin uudelleensytytystä avaruudessa ja lopulta jarrutusta lämpökilven kanssa. Ylemmän vaiheen odotetaan tuhoutuvan laskeutumisessaan Intian valtamereen Australian luoteispuolelle.

[14.3. kello 14.55] SpaceXin oma livelähetys X-viestipalvelun kautta on aloitettu. Starshipin tankkaus on käynnissä ja suunnitelmissa on edelleen laukaisu kello 15.25.

[14.3. kello 14.25] Laukaisuyritystä on lykätty kerta toisensa jälkeen. Ensimmäiset lykkäykset tehtiin, koska laukaisukeskuksen edustalla olevalla vaara-alueella merellä oli havaittu veneitä ja niiden odotettiin poistuvan. Tavoitteena on nyt kello 15.25 Suomen aikaa. 

Sään arvioidaan sallivan laukaisu 70 prosentin todennäköisyydellä. Ongelmana on tuulen nopeus alueella.

Laukaisuyritystä voi seurata videolähetyksessä SpaceX-yhtiön sivuilta. Seurannan on määrä alkaa puoli tuntia ennen laukaisuyritystä.

Kaksi aiempaa yritystä kiertoratalennoksi eivät päässeet tavoitteeseensa, mutta osoittivat rakettimallin olevan toimintakykyinen. Ensimmäinen yritys huhtikuussa 2023 nousi noin 40 kilometrin korkeuteen. Toisessa yrityksessä marraskuussa ylempi vaihe saatiin lähelle kiertoratanopeutta ennen räjähtämistä.

Starship on SpaceX-yhtiön perustajan Elon Muskin lempiprojekti. Kyseessä olisi ensimmäinen täysin uudelleen käytettävä kantoraketti, joka laskisi radikaalisti avaruuteen pääsyn hintaa ja mahdollistaisi miehitetyt lennot Kuuhun ja Marsiin.

SpaceX-yhtiön rakettikehityksessä edetään testauspainotteisesti sen sijaan, että vältettäisiin epäonnistumisia. Lopulta tavoitteena on luotettava ja käyttökustannuksiltaan edullinen raketti.

Uutisen otsikko ja ingressi päivitetty 15.3. klo 11.45.