Blue Originin valitus hylättiin – SpaceX saa jatkaa Nasan kuulennon valmistelua

Starship-alus saa kuljettaa Nasan seuraavat astronautit Kuun pinnalle. Ilman rahoitusta jääneen Blue Origin -yhtiön elokuussa tekemä valitus on nyt hylätty oikeudessa Yhdysvalloissa.

Nasan huhtikuussa julkistama päätös antaa 2,4 miljardin euron rahoitus ainoastaan SpaceX:lle yllätti monet asiantuntijat. Päätös jätti ilman rahoitusta kaksi alkuvaiheessa rahoitettua yhdysvaltalaisyhtiötä: Blue Originin ja Dyneticsin.

"Nasa jatkaa työtä SpaceX:n kanssa A-vaihtoehtona niin pian kuin mahdollista", todetaan torstaina julkaistussa Nasan tiedotteessa.

SpaceX:n johtajan Elon Muskin ja Blue Originin johtajan Jeff Bezosin eli kahden maailman rikkaimman ihmisen välinen nokittelu on saanut välillä myös koomisia piirteitä. Musk vitsaili elokuussa twiitissä Bezosin jääneen eläkkeelle Amazonista, jotta hän voisi keskittyä kokopäiväisesti valitusten tekemiseen SpaceX:ää vastaan.

Jeff Bezos esitteli kuuohjelmaansa toukokuussa 2019. Hän julkisti tuolloin halunsa käyttää ohjelmaan paljon omaa rahoitusta. Jälkeenpäin on selvinnyt, että Blue Origin haluaa nojata silti toteutuksessa Nasan rahoitukseen.

Nasan runsas vuosikymmen sitten aloittama suuntaus ostaa yhä suurempia projekteja kokonaan yksityisyhtiöiltä on ollut vain osittain onnistunut. Boeing-yhtiön Starliner-alus on reilusti myöhässä. Epäonnistuneen miehittämättömän ensilennon uusinta lykkääntyi kesällä edelleen.

Lockheed Martinin rakentama Orion-alus on puolestaan lykkääntynyt ja kallistunut matkan varrella.

SpaceX:n Dragon on sen sijaan jo rutiinikäytössä niin Nasalla kuin yksityislennoissa, vaikka myöhästyikin alkuperäisestä aikataulustaan.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)