Nasa antoi rahoitusta kolmen miehitetyn kuulaskeutujan kehitykseen

Yhdysvaltain paluu Kuuhun vuoden 2024 loppuun mennessä halutaan varmistaa yksityisten kuulaskeutujien kehityksellä. Yhtiöt SpaceX, Blue Origin ja Dynetics jättivät ehdotuksensa.

Nasa myönsi rahoitusta osana Artemis-kuuohjelmaa yhteensä 880 miljoonaa euroa 10 kuukauden aikana tehtävälle kehitykselle. 

Todennäköisesti tämän jälkeen pudotetaan jatkorahoitus vähintään yhdeltä kolmesta laskeutujasta.

"Laskeutuminen Kuuhun vuonna 2024 tulee olemaan vaarallisin ja monimutkaisin miehitetty lento yli 50 vuoteen", arvioi Nasan astronautti Randy Bresnik

"Vastaava on tähän mennessä tehty vain kuudesti. Olemme siksi innoissamme, kun saamme opetella lentämään näillä laskeutujilla."

SpaceX-yhtiön suunnitelmassa hyödynnetään Starship-aluksen Kuuhun tarkoitettua versiota, joka nousee avaruuteen Super Heavy -rakettivaiheella. Se on kokonaan uudelleen käytettävä.

Blue Originin johtamassa suunnitelmassa yhtiö itse vastaa pääosin laskeutumismodulista. Sen kuljettamisessa Kuuhun hyödynnetään Northrop Grummanin avaruushinaajaa ja laskeutujan kyydissä on Lockheed Martinin miehistömoduuli.

Dynetics on minisukkulakehityksestään tunnetun Sierra Nevada -yhtiön kokoama yhteisö. Laskeutuja voidaan laukaista usean eri kantoraketin kyydissä ja se irrottaa ajoainetankkeja lentonsa varrella.

Jeff Bezosin rahoittama Blue Origin ja Elon Muskin SpaceX ovat jo aiemmin ilmoittaneet kehittävänsä omia miehitettyjä kuulaskeutujiaan. Nasan antama rahoitus avustaa ja nopeuttaa niiden kehitystä.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)