James Webb -avaruusteleskoopin peilisegmenttien säätö onnistui

Jouluna avaruuteen laukaistun James Webb -avaruusteleskoopin käyttöönotto etenee. Tiimi raportoi saaneensa suoritettua teleskoopin 18 peilisegmentin hienosäädön loppuun.

"Kokoonnuimme yhteen ja tarkastelimme teleskoopin ensimmäistä diffraktion rajoittamaa kuvaa. Totesimme, että katselemme tarkinta avaruudesta koskaan otettua infrapunakuvaa", sanoo Scott Acton Webb-teleskoopin tiimistä.

"Olemme ylittäneet odotuksemme, ja teleskooppi toimii paremmin kuin mallit antoivat olettaa", hän lisää.

Saavutusta ja käyttöönottoprosessia esitellään myös julkaistulla videolla.

Peilien paikat on nyt tarkennettu teleskoopin pääkameran eli NIRCamin suhteen. Seuraavien kuuden viikon aikana tiimin on määrä säätää myös muut tiedeinstrumentit suuntauksensa puolesta käyttökuntoon.

Tavoitteena on saada optiikan suuntaukseen liittyvä osuus käyttöönotosta valmiiksi toukokuun alkuun mennessä. Sen jälkeen instrumenttien valmisteluissa kuluu noin kaksi kuukautta ennen virallista käyttöönottoa.

Webb-teleskooppi laukaistiin avaruuteen 25. joulukuuta, ja se saapui lopulliselle radalleen tammikuun lopussa. Webbin ensimmäinen tähtikuva peilien ollessa vielä loppukohdistusta vailla julkaistiin helmikuussa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)