James Webb -teleskooppi otti ensimmäisen tähtikuvansa - säätö etenee odotetusti

Joulukuun lopussa laukaistun avaruusteleskoopin käyttöönotto on päässyt jo testikuvaukseen asti. Nyt saatua kuvaa hyödynnetään peilisegmenttien suuntaukseen.

Ensimmäinen tähtikuva on kaikkea muuta kuin valmis. Yksittäinen kohde jakautuu eri peilien muodostamiin valoläikkiin. 

"Olemme tunnistaneet kaikki valopisteet. Seuraavaksi ne ohjataan järjestykseen lähekkäin ja fokusoimme ne. Sitten ne siirretään päällekkäin", kertoo Lee Feinberg kaukoputken tiimistä.

Kuvan tähti HD 84406 sijaitsee Ison karhun tähdistössä. Se valittiin tehtävää varten, koska sen lähellä ei ole muita yhtä kirkkaita tähtiä.

Webb-teleskoopissa on 18 kuusikulmaista peilisegmenttiä, joiden suuntausta säädetään niiden takana olevilla säätömoottoreilla. Valopisteet eivät vielä ole teräviä, koska myös peilien kaarevuutta hienosäädetään. Prosessia selitetään julkaistulla videolla.

Käyttämällä erityislinssiä pystyttiin kuvaamaan myös "laajakulmaselfie" laitteen pääpeilistä. Yksi segmenteistä on kuvassa muita kirkkaampi, koska siitä heijastuu tähden valo suoraan kameraan.

"Olemme voineet todeta, että peilien muodoissa ei ole mitään yllätyksiä. Tähän asti on mennyt hyvin, mutta edessä on vielä pitkä tie", Feinberg iloitsee.

Mikäli kaikki menee hyvin, tehdään avaruuskaukoputken ensimmäiset tiedehavainnot touko-kesäkuussa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)