James Webb -avaruusteleskooppi pääsi lopulliselle radalleen

Joulupäivänä matkaan laukaistu James Webb -avaruusteleskooppi on ehtinyt 1,5 miljoonan kilometrin etäisyydelle. Teleskooppi jarrutti vauhtiaan ja asettui lopulliselle radalleen maanantai-iltana.

Laukaisusta alkaen kaikki on sujunut tarkasti suunnitelmien mukaan. Viimeinen moottoripoltto muutti nopeutta vain 1,6 metriä sekunnissa.

Teleskoopin sijaintia radallaan Aurinko-Maa-järjestelmän Lagrangen 2 -pisteen ympäristössä on visualisoitu tässä kaaviossa. Se kiertää L2-pisteen ympärillä hitaasti rengasmaista Lissajous-rataa. Radan ylläpito vaatii ajoittain pieniä korjauksia.

"Parhaillaan jatkamme teleskoopin jäähdyttämistä, jotta instrumentit ja hienosäätöjärjestelmät toimivat optimikapasiteetillaan. Säädämme myös pääpeiliä ennen siirtymistä instrumentteihin", kertoo Scarlin Hernandez teleskooppitiimistä.

Hienoimmat säätöliikkeet, joita peilien suuntauksessa tehdään, ovat 10 nanometrin pituisia. Kaikkien 18 peilisegmentin saaminen tarkoille paikoilleen on hidas prosessi.

"Ensimmäisiä tiedekuvia odotetaan noin viiden kuukauden kuluttua. Ensimmäisen vuoden havaintoaika on jo jaettu ja kuvattavia kohteita löytyy aurinkokunnan kappaleista aina ensimmäisiin alkuräjähdyksen jälkeen syntyneisiin galakseihin asti", selittää Amber Straughn Goddardin avaruuslentokeskuksesta.

Avaruusteleskoopin etäisyydestä huolimatta suomalainen tähtiharrastaja Tapio Lahtinen onnistui kuvaamaan sen viikonloppuna Espanjassa sijaitsevaa teleskooppia etänä käyttäen.

Välimatkaa oli tuolloin noin 1 427 000 kilometrin verran. Teleskoopin kirkkaus oli tuolloin 16,25 magnitudia eli niin himmeä, ettei se erotu kuin kaukoputkella ja hyvällä kameralla.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)