Nasan MRO-luotain kuvasi Kiinan Mars-mönkijän

Marsin kiertoradalla oleva MRO-luotain suuntasi HiRISE-kameransa kohti Marsin pintaa 6. kesäkuuta. Nyt julkaistussa kuvassa erottuu Kiinan Zhurong-mönkijä ja sen laskeutumisvaihe.

"Kuva näyttää ympäröivän maaston olevan hyvin tavallista eteläiselle Utopia Planitialle. Alue on hyvin tasaista ja enimmäkseen kivetöntä. Vaaleat kaartuvat yksityiskohdat ovat tuulen aiheuttamia muodostelmia", kommentoi HiRISE-kameran tiimi.

Laajemmassa kuvassa näkyy myös laskeutujan jarruvarjo ja sen kotelon yläosa. Lämpökilpi erottuu erillisessä kuvassa vaaleana Marsin pinnalla.

HiRISE-kamera kuvasi mönkijää ja sen ympäristöä 287 kilometrin etäisyydeltä.

Kiinan Tianwen-1-luotain saapui Marsin kiertoradalle jo helmikuussa. Sen Zhurong-mönkijä laskeutui Marsin pinnalle toukokuun puolivälissä. Mönkijä ajoi alas laskeutumisalustaltaan viikkoa myöhemmin. Kiinan luotaintiimi suunnittelee parhaillaan Zhurongin tulevaa ajoreittiä.

Nasan MRO-luotain saapui Marsin kiertoradalle jo maaliskuussa 2006. Sen HiRISE-kamera on historian tarkin toista planeettaa kiertoradalta kuvaava instrumentti. Puolen metrin peilillä varustetun kameran erotuskyky Marsin pinnalla on noin 30 senttimetriä pikseliä kohden.

HiRISE-kamera kuvaa kolmella aallonpituusalueella näkyvässä valossa ja lähi-infrapunassa. Sen väärävärikuvien värit eivät siten ole samoja, joita ihminen näkisi.

Aiheesta lisää Arizonan yliopisto (englanniksi)